שתף קטע נבחר
צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

פרופ' יהודה אדלר: "אין אסטרטגיה, אין מבט לעתיד, הסגר היה מיותר"

מנהלי המחלקות הפנימיות חוזים עומסים כבדים בחורף עם הגעת השפעת העונתית, ומומחים קוראים לגיבוש אסטרטגיית התמודדות. פרופ' יהודה אדלר באולפן ynet: "קיים חוסר במעבדות, במיונים, בפנימיות - תתחילו לעבוד נכון"

 

 

המחלקות הפנימיות בבתי החולים נמצאות על סף קריסה גם בימים של שגרה. עכשיו, כשהגל השני של הקורונה בעיצומו מנהלי המחלקות הפנימיות חוזים אסון כבד בחורף.

 

"אנחנו מעריכים שיהיו לנו גם חולי שפעת וגם חולי קורונה מתחילת החורף", אומר ד"ר ארז ברנבוים, מנכ"ל בית החולים אסותא באשדוד, באולפן ynet. "המשמעות העיקרית היא עומסים במחלקות. ומה שמטריד אותי כמנהל בית החולים, זה הצוות המטפל. אגב, כשאני מדבר על צוות, זה לא רק רופאים, זה הרבה מאוד אחיות".

 

כמה אנשים קיבלת לשורותיך מתקציב ממשלתי, מאז פרוץ משבר קורונה?

"תקציבית, קיבלתי סדר גודל של בין 12 ל-15 תקנים. רק צריך להגיד שאני מנהל בית חולים קטן יותר מבתי חולים אחרים, אז זה באופן יחסי. הסיפור המרכזי הוא גיוס כוח אדם מתאים. גם אם מחר בבוקר יש לי תקציב ל-20 אחיות טיפול נמרץ, אין בנמצא. כלומר, מה שאני עושה היום אני מכשיר אחיות ככל שאני יכול למשימות הללו ומגייס רופאים.

 

"צריך לומר שהאתגר הזה של החורף קיים כל שנה. אני מזכיר לך איפה היינו עם השפעת לפני שהיינו עם הקורונה. התקשורת הייתה מלאה בשפעת בשנה שעברה".

 

"המצב קטסטרופלי"

לדברי, פרופ' יהודה אדלר, יו"ר האגוד הקרדיולוגי למחלות קרום ושריר הלב ודקאן הפקולטה למקצועות הבריאות והרפואה המרכז האקדמי למשפט ועסקים רמת גן, "אנחנו כאן ביחד כבר מספר חודשים ומההתחלה אמרנו, זה משבר רפואי-כלכלי. אין ספק שהרפואה קודמת, אבל הכלכלה תתמוטט. אגב, אני חוזר ואומר, אני חושב שמה שאנחנו רואים עכשיו מעיד שהסגר בשעתו היה מיותר. זה לא טיפול. זה לשים פלסטר ולהמשיך הלאה.

 

"יש שלושה מיליון אנשים מתים בשנה ממחלות זיהומיות ברחבי העולם. אני יכול לעשות סגר ברחבי העולם למשך חודש ולא יהיו מתים ממחלות זיהומיות. זה לא פתרון. אין אסטרטגיה, אין מבט לעתיד. דיבר כאן שמחון בכזאת אופטימיות, אני לא יודע מה הוא לוקח בבוקר, אבל אני הייתי שמח לקחת את אותו הדבר.

 

"המצב הוא קטסטרופלי. יש כאן קבוצות אנשים ענקיות שאין להם עבודה ואני גם לא רואה שתהיה להם עבודה. יושב כאן חברי ארז ומדבר על חוסר של כוח אדם והוא לא בית חולים גדול. תתאר לך מה יקרה עם בתי חולים גדולים, מה שיקרה בחורף תהיה כאן קטסטרופה, מה שקורה כאן זה גן עדן, לעומת מה שיהיה בחורף.

 

"תחשבו על רופא המשפחה שמגיע אליו חולה. יש לו שיעול, יש לו חום, יש לו קצת חרחורים בריאות. מה יש לו? קורונה, שפעת, RSV? יש לו משהו אחר? כולם יזרמו למיונים, המיונים פשוט יתמוטטו. היו 200 אלף פניות למיון בשבוע שעבר ברחבי הארץ".

 

רופא (צילום: shutterstock)
ההדבקה בכל הגילים"(צילום: shutterstock)

עוד הוא מוסיף, כי "אני חושב שכדאי למנהיגים שלנו לנקוט בביטוים יותר מתונים ולא בביטוים ש'תמיד יהיו', כי המצב כאן הוא קטסטרופה. עכשיו, איפה האסטרטגיה? אוקיי, אז חסר במעבדות, חסר במיונים, חסר בפנימיות. יש את המכתב של הפנימיות, איפה האסטרטגיה? יש לנו אנשים ללא עבודה, תעשו להם הסבה מקצועית. תתחילו לעבוד נכון".

 

איך אתם מנתחים את המצב כרגע?

ד"ר ברנבוים : "קודם כל, ההדבקה היא בכל הגילים כבר. גם אם מרבית החולים הם אנשים מתחת לגיל 40, ובסך הכול, כ-70% מתחת לגיל 60, עדיין יש את האחוזים שנוגעים גם באוכלוסייה המבוגרת, גם היא כבר נוגעים בה, למרות הריחוק. אנחנו רואים גם חולים במצב קשה, קשה-בינוני.

 

"אנחנו גם רואים אנשים צעירים עם מחלה מאוד קשה. אז בהיבט הזה, ברור שככל שנקפיד יותר על סגר בהיבט של המבוגרים ונמנע מפגישה עם אנשים מבוגרים, אנחנו נצמצם את כמות האנשים הקשים שמגיעים לבתי החולים. האתגר שלי, כמנהל בית חולים ופה אני מתנתק מהראייה השלמה, מסתכל על המקום שאני אחראי עליו, אני צריך לא להגיע למצב של אי-ספיקה.

 

"אותי מעניין שכל בן אדם שנכנס בשערי עובד בדיקה מלאה ואני מאבחן אותו נכון וגם מטפל בו נכון. אני לא רוצה להגיע לנקודה שאני לא מסוגל לטפל באנשים בצורה ראויה. הבוקר אני עם 20 חולים בבית החולים, מתוכם עשרה חולים קשים. אחד מונשם ואחד קרוב להנשמה".

 

קראו עוד:

"אנשים ימותו לא מנגיפים, אלא ממחסור ברופאים ובמיטות"

אלה תסמיני הקורונה שממשיכים גם אחרי ההחלמה

הפרצה בהגבלות שמאפשרת לרשת הכושר להמשיך לפעול

 

אגב, הפרוטוקול השתנה לגבי ההנשמות, נכון?

ד"ר ברנבוים: "הרעיון הכללי הוא שאנחנו מנסים לדחות את אלמנט ההנשמה ככל שניתן".

 

יש לך עוד את התרופה, את הדזיביר?

ד"ר ברנבוים : "קודם כל, התרופה מנוהלת מרכזית על ידי משרד הבריאות. הבוקר התעניינתי עם המחלקה. אנחנו מחכים כרגע לאישור

 

זו תרופה שאתם כבר רואים שהיא מונעת התדרדרות למצב קשה-מונשם?

ד"ר ברנבוים: "אני נזהר מאוד בניסוח שלי. יש מגמה, יש תחושה שזה משפר. בנוסף לזה, גם הסטרואידים שהתחלנו לתת הם בשלב מוקדם יותר והקונספט הזה שדוחים את ההנשמה. לי היום יש חולים שהגיעו מבתי האבות בסביבה שלנו, אנחנו נלחמים עליהם וזה מאוד מורכב".

 

"כל ההיסטריה הייתה מיותרת"

"אנחנו חיים עם הקורונה ונחייה עם הקורונה", אומר פרופ' אדלר. "ולכן, כל ההיסטריה בהתחלה הייתה מיותרת וכל הסגרים האלה היו מיותרים. מתוך שיחות אישיות שלי עם שר הבריאות, הוא ממש לא רוצה להגיע לשם, בניגוד למנכ"ל הקודם שהגיע לשם בקלות יתרה".

 

"אם אנחנו משווים את הגל הזה לגל הקודם או שזה אותו הגל אבל לא משנה, יש פחות קשישים מבין החולים הקשים באחוזים מאוד גדולים. יכול להיות שבעתיד אנחנו נאבד את זה, אבל זה המצב כרגע".

 

ד"ר ברנבוים: "אני לא חווה את זה בבית החולים שלי".

 

פרופ' אדלר: "כן, אבל מבחינה ארצית".

 

ד"ר ברנבוים: "אבל המגמה היא מגמת עלייה, בקרב המבוגרים. זאת הבעיה".

 

פרופ' אדלר: "הצעירים מדביקים את המבוגרים, וזה הפחד".

 

תמונת דיכאון בזמן בידוד (צילום: Shutterstock)
הדרך להתמודד - מסכה וריחוק חברתי(צילום: Shutterstock)

איך אנשים שנמצאים בתוך המוקד של הטיפול לא נדבקים מהחולים?

ד"ר בירנבוים: "אתה יודע מה מטריד אותו בעיקר? מה שמטריד אותי אלה פינות השתייה בבתי החולים. העובדים מסירים, חושבים ששם המקום הבטוח, אפשר לשתות קפה ביחד וזה המקום שנעשית בה ההדבקה. סגרנו כמעט את פינת השתייה".

 

פרופ' אדלר: "בכל הארץ, בכל התקופה הזאת, מעט מאוד מהצוותים הרפואיים נדבקו בתוך בתי החולים, הם נדבקו בחוץ".

 

התחזית לשבוע: עומסי חום כבדים. איך אני אמור להסתובב בחום הזה?

ד"ר בירנבוים: "המפתח היחידי לחיות עם הקורונה בשנה הקרובה זו המסכה והריחוק החברתי. אני אהבתי את האמירות של המשטרה, אני לא אהבתי את האלימות, אבל אני חושב שאם יש דרך להתקדם ולהמשיך לחיות עד שתהיה חיסון זה רק המסכה".

 

כשאני צועד לבד ברחוב, היא עד כדי כך חשובה כמו שאני בקניון?

פרופ' אדלר: "ממש לא. זה לא רק המסכה, זה הריחוק החברתי, זה ההיגיינה האישית והכי חשוב, לא להתקהל. עזבו אתכם מהתקהלויות, תישארו בבית ואם נעשה את הדברים הפשוטים האלה אנחנו נתקדם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
"מחלקות המיון יתמוטטו בחורף"
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים