שתף קטע נבחר

מחדל התרופה לקורונה: אוחסנה בטמפרטורה לא נכונה

שעה שהחולים הקשים בבתי החולים נזקקים לטיפול בתרופה היקרה והנדירה "רמדסיביר", נחשפה תקלה חמורה: 102 מנות נשמרו באופן שגוי בבית חולים "השרון". במשרד הבריאות התלבטו מה לעשות, והוחלט לספק בכל זאת את התרופה למטופלים. בכיר במערכת הבריאות: "שערורייה, על התרופה הזו צריך לשמור כמו על יהלום". משרד הבריאות: "מתקיים בירור מול בית החולים"

 

 

תקלה חמורה באחסון של תרופה יקרה ומשמעותית לחולי קורונה במצב קשה: ל"ידיעות אחרונות" נודע כי אמפולות של התרופה "רמדסיביר", שנמצאת במחסור חריף בכל העולם, אוחסנו בבית החולים "השרון" בטמפרטורה לא נכונה.

 

בית החולים, ששימש בגל ההתפרצות הראשון כבית חולים לחולי קורונה בלבד, דיווח על האירוע למשרד הבריאות כבר ביום שני שעבר, ומאז התקיימו דיונים בין הצדדים בנושא. מדובר ב־102 אמפולות של רמדסיביר, המיועדות ל־14-10 חולים, שאוחסנו בצורה שגויה. תחילה שקלו במשרד הבריאות להורות לבית החולים להשמיד את האמפולות, אך לאחר פניית "ידיעות אחרונות" בנושא ולאחר התייעצות עם יצרנית התרופה "גיליאד" הוחלט לאשר אותה לשימוש.

 

כדור רמדסיביר (צילום: Shutterstock)
כדור רמדסיביר(צילום: Shutterstock)

גורמים במערכת הבריאות כינו את האירוע "שערורייה" והסבירו כי "על התרופה הזו צריך לשמור כמו על יהלום". בימים האחרונים עשתה המדינה מאמצים משמעותיים מול ארה"ב במטרה להשיג מנות נוספות של רמדסיביר, בעקבות המחסור בתרופה שניתנת לטיפול רק לאחר אישור של משרד הבריאות, וזאת לאחר שבתי החולים מנמקים באופן מפורט באמצעות טופס ייעודי בפני המשרד מדוע הם דורשים את הטיפול בתרופה.

 

"לאור המלאי המצומצם שקיים במחסני משרד הבריאות כל טיפול יאושר באופן פרטני", נכתב בהנחיה מיוחדת בנושא שנשלחה מהמשרד לבתי החולים ב־19 ביוני. בתי החולים התבקשו לפרט על פי מדדים קבועים מדוע החולה מתאים לטיפול, ורק במידה שהוא אושר על ידי ד"ר סיגל ליברנט־טאוב, ראש אגף רפואה כללית במשרד הבריאות, או הדס רותם, ראש אגף הרוקחות במשרד - הועבר הטיפול לידי בית החולים.

 

קראו עוד:

למה לא נותנים לאפידמיולוגים לנהל את המגפה?

בכיר בליכוד: הנגיף עובר בהזעה. פרופ' בשיבא: חרטא

מנכ"ל איכילוב: "מוכן לנהל משבר הקורונה אם יציעו לי"

 

מדובר בתרופה אנטי־ויראלית שנועדה להאט את קצב ההידבקות של תאים בריאים בגוף על ידי חסימת שכפול ויראלי. כשהנגיף הפולש מנסה להכפיל את עצמו שוב ושוב בגוף, התרופה נכנסת לעבודה ועוצרת את התהליך. רמדסיביר היא תרופה יקרה במיוחד, ומחירה עומד על 390 דולרים למנה, ובסך הכל 2,340 דולר לחמישה ימי טיפול לכל מטופל שזקוק לה. מבדיקת "ידיעות אחרונות" עולה, למשל, כי בבית החולים איכילוב טופל בן אדם אחד בלבד באמצעות התרופה, בברזילי שישה, בוולפסון שבעה, בהלל יפה שניים וברמב"ם חמישה.

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "הערב התקבל אישור מחברת התרופות בארצות־הברית כי התרופה תקינה וניתן להשתמש בה. המשמעות היא שניתן יהיה להשתמש במלאי המדובר. מובן שבמקביל נערך בירור מול בית החולים על האירוע. נוסף על כך, בימים הקרובים צפויות להגיע מנות רבות נוספות של התרופה שיסייעו לעוד חולים קשה מקורונה".

 

מבית חולים השרון נמסר בתגובה: "התקבל אישור של חברת התרופות ושל משרד הבריאות לשימוש בתרופה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"צריך לשמור על התרופה כמו על יהלום"
צילום: רויטרס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים