מספרי הברזל של הקורונה
אנחנו עוקבים בדאגה אחר החולים המאומתים, מספר החולים הקשים וכמובן מספר הנפטרים - אבל מה המספרים הללו מלמדים אותנו על התפשטות המגפה או על הניסיון להילחם בה? טור דעה
הפכנו לשבויים של מספרים - כמה חולים חדשים, מה אחוז המאומתים, מה אומר המודל של הפיזיקאים? של מכון גרטנר? של איכילוב? כמה חולים קשים יש היום? כמה מונשמים? משה בר סימנטוב אמר שיהיו 1,000 קשים בסוף יולי ויש רק 310 - אז מה הפלא שאנחנו מבולבלים?
משבר הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
בואו ננסה לעשות קצת סדר. בכל בוקר וערב אנו מתבשרים על מספר המאומתים החדשים על אף שהוא תלוי במספר הבדיקות. ככל שנעשה יותר יהיו יותר. מדי פעם אנו מתבשרים על אחוז המאומתים מבין הנבדקים.
אולם גם כאן קיימת תלות באוכלוסייה הנבדקת - אם בודקים רק את הסימפטומטיים, יהיה אחוז החיוביים גבוה. לעומת זאת, אם בודקים את כולם, יהיה אחוז החיוביים נמוך יותר.
אז למה בכלל צריך מספרים ומדוע הם משפיעים כבר ב"מספרים הקטנים" על איתנותה של מערכת הבריאות הציבורית?
העומס שמטיל הטיפול בחולה קורונה הינו כפול ומכופל בהשוואה לחולה רגיל - החל מחדרי המיון שבהם צריך להקצות צוותים כפולים לטיפול בחשודי ומאומתי קורונה וגם בפניות הרגילות של חולים עם התקפי לב, אירועים מוחיים, חסימת מעיים, וכאבי בטן, הצורך במיגון מלא, הצורך בהחלפת הצוותים לעיתים תכופות, הקצאת אתר מבודד לטיפול בחולים, המשאבים המוגבלים של עמדות ההנשמה - כל אלה מחייבים היערכות חריגה של בתי החולים – כמה מיטות להקצות? כמה עמדות הנשמה להכין? כמה צוותים לגייס?
ההערכות של אנשי המקצוע הן שנוכל להמשיך לטפל בצורה טובה הן בחולי הקורונה והן בחולים "הרגילים" עד למספר הקסם של 300-250 מונשמים, ומעבר לכך ניאלץ לצמצם את הפעילות הרגילה החשובה בכלל החולים ולקבל החלטות לא פשוטות שבהחלטת עשויות לסכן חיים.
כל אלה מחייבים ניבוי ותרחיש יחוס להערכות, ולמרות שמאז חורבן הבית ניתנה הנבואה לשוטים, אף אחד מיוצרי המודלים אינו כזה, כולנו מבינים את מגבלותיהם. אז מהם מספרי הברזל החשובים?
מספר החולים המאומתים
כרגע אנו עומדים על כ- 30,000 חולים מאומתים רובם המכריע נמצא בביתם. לכאורה , סתם מספר שלא מטיל עומס על מערכת הבריאות . טעות. העומס מוטל כרגע בעיקר על קופות החולים החייבות לעמוד בקשר יומיומי עם כל מאומת.
הצוותים הרפואיים של הקופות מתעדים יום יום את מצבם הבריאותי של כל אחד ואחד מהמאומתים החל מחום וכלה בסטורציה. במידה ומאומת חש ברע, צריך לבדוק אותו, לשלוח אותו באמבולנס לחדר המיון, אם משתחרר לאחר הבדיקה מהמיון צריך להחזירו באמבולנס הביתה - עומס לוגיסטי ורפואי משמעותי על קופות החולים הפוגע בקשב ובזמינות לטיפול בחולים הרגילים.
מספר הפניות היומי של מאומתי וחשודי קורונה לחדרי המיון
תגבור צוותי האחיות/ים והרופאות /ים ואנשי המעבדות העומדים בחזית וצריכים להחליט, מי חוזר הביתה, מי נשאר לאשפוז, זיהוי ומניעת אשפוזם של חולי קורונה במחלקות רגילות - דבר העלול לגרום לשרשרת הדבקה של אנשי צוות וחולים אחרים.
מספר אנשי הצוות הרפואי בבידוד
בתוך חודש אחד בלבד מאז החל הגל השני מספרם של אנשי הצוות הרפואי שמצויים בבידוד כמעט שילש את עצמו ומגיע היום ל-3,200 רופאים, רופאות, אחים, אחיות ומקצועות רפואה וכוחות עזר. זה שווה ערך לכמה עשרות מחלקות שירדו ממצבת כח האדם.
מספר החולים הקשים
אין חולי קורונה המאושפזים במסדרון. צריך לאשפזם ב"מחלקות הקורונה", צריך צוותים מתוגברים של אחיות/ים ורופאות/ים שיהיו ממוגנים בחלוקים ערדליים, מסכות N95, משקפיים וכפפות. מאחר ואין למערכת הבריאות רזרבות, סוגרים מחלקה פנימית והופכים אותה למחלקת קורונה- ומה עם החולים הרגילים? הם כמובן מועמסים על הצוותים הרפואיים הקיימים במחלקות "הרגילות".
מספר המונשמים
אם ביחידות לטיפול נמרץ מטפל/ת בעולם הרגיל האידאלי (לא תמיד במציאות הישראלית) אח/ ות אחת/ ד במונשם אחד, הרי שבעולם הקורונה, חייבים להחליף אותה/ו כל שעתיים. ואם חולה הקורונה נמצא גם על אקמו - אז צריך לפחות 2 אחיות /ים שיטפלו בו בכל רגע נתון, שיוחלפו כל שעתיים. ועל הרופאות/ים לא דיברתי.
קצב השינוי במספרים
אם יש כיום פי 7 חולים קשים ופי 4 חולים מונשמים מאשר היו לפני כחודש, מה צפוי לנו בעוד חודש? אם לא נעשה דבר יהיו בישראל כ-2,000 חולים קשים ו-360 מונשמים – הטווח האדום של מערכת האשפוז בישראל.
אז יש לנו "צאר" קורונה חדש. אבל בלי יישום החלטת ממשלתו של אריק שרון ז"ל מ-2006 שמשבר בריאותי רחב היקף ינוהל על ידי משרד הביטחון לעניין משק חיוני וניהול המשבר, ומשרד הבריאות לעניין ניהול המשבר בהיבטים מקצועיים רפואיים, לצערי נחצה בתוך זמן קצר את הקו האדום.
והאמינו לי, אף אחד מאיתנו לא רוצה להיות שם. ההצלחה בניהול המשבר תהיה של ממשלת ישראל על כל 36 שריה. הכישלון יהיה של כולנו.
הכותב הוא מנהל היחידה לנוירוכירורגית ילדים בשיבא, יו"ר ארגון רופאי המדינה, סגן יו"ר ההסתדרות הרפואית