שתף קטע נבחר

יומיים לאחר שנסגר: משרד הבריאות חוזר בו ופותח מחדש את בנק חלב האם

בשבוע שעבר נסגרו דלתות בנק חלב האם של מד"א לאחר שלא הועברו תקציבים להפעלתו. לאחר הביקורת הציבורית הורה הערב שר הבריאות לפתוח אותו מחדש

משרד הבריאות חזר בו והחליט לפתוח מחדש את בנק חלב האם: שבוע לאחר שנסגר בנק חלב האם הלאומי של מד"א בשל אי העברת התקציבים הנדרשים, ובעקבות הביקורת הציבורית הנוקבת - הורה שר הבריאות יולי אדלשטיין להעביר את התקצוב הנדרש, וחתם היום על הסכם להפעלתו מחדש.

 

היוזמה להקמת בנק חלב האם בישראל החלה בנובמבר 2017, כשמשרד הבריאות נעתר לבקשת מד"א להקמתו. זאת לאחר שישראל הייתה אחת המדינות הבודדות ב-OECD שלא הפעילה בנק חלב אם לאומי. בארה"ב בלבד קיימים 26 בנקי חלב אם, ועל פי ההערכות כ-25 מיליון ליטר חלב אם מסופקים לנשים האמריקניות בשנה. בנק חלב אם קיים גם ברוב מדינות מערב אירופה.

 

בנק חלב האם הישראלי היה צפוי להיות מתוקצב על ידי משרד הבריאות ומגן דוד אדום, כחלק מעלויות התפעול אמורות היו לקבל מימון על ידי רכישת מנות חלב האם, כשעלות כל שקית חלב צפויה היתה לעמוד על כ-70 שקלים. הבנק עצמו ומעבדות הבדיקה מוקמו על ידי מגן דוד אדום בבניין בנק הדם של מד"א בירושלים.

 

חלב אם  (צילום: shutterstock)
חלב אם (צילום: shutterstock)

לאחר שמשרד הבריאות אישר את ההקמה, נפתח בנק חלב האם, אלא שבמהלך השנתיים להפעלתו, המשרד אמור היה לשאת ב-50% מעלויות ההקמה וההרצאה שהגיעו לכשישה מיליון שקלים בשנה, והכספים לא הועברו כך שבשבוע שעבר נאלץ מד"א לסגור את בנק חלב האם. ההודעה על כך פורסמה ברשתות וצברה ביקורת קשה של אלפי גולשות וגולשים.

 

בעקבות הביקורת הקשה, חזר בו משרד הבריאות והחליט להעביר את התקצוב הנדרש. הערב כאמור, חתם שר הבריאות על הסכם הפעלתו, ותקצובו על פי התוכנית המקורית.

 

חיזוק המערכת החיסונית

שר הבריאות יולי (יואל) אדלשטיין אמר: "מדובר בבשורה לחיים. בנק חלב האם יעניק לנולדים ולנולדות החדשים של המדינה, בדגש על פגים, את הצורך החשוב כל כך".

 

ד"ר שמואל צנגן, יו"ר האיגוד הישראלי לרפואת פגים אמר: "מדובר במיזם ערכי המבוסס על תרומה מאימהות שיש להן חלב אם עודף למען אלו שאין להן. בזכות בנק חלב האם נצליח למנוע תחלואה קשה בילודים בסיכון ונביא לשיפור באיכות חיי הילודים בישראל".

 

"זהו יום היסטורי ומשמעותי מאוד במדינת ישראל לפגים וליילודים הזקוקים לחלב אם", אמרה רומי שחורי, מנכ"לית עמותת לה"ב למען הפגים בישראל, "כ-15 אלף פגים נולדים מדי שנה בישראל, אלפים מהם במשקל של מתחת לקילו וחצי ולמאות פגים לא יהיה חלב אם בנמצא. לחלב אם ישנן סגולות מצילות חיים עבור פגים שכן הוא מחזק את המערכת החיסונית ומונע מחלות רבות. הבנק יאפשר הצלת חיים במלוא מובן המילה".

 

 ( )

וכך מתבצע הליך התרומה:

1. נשים מניקות המבקשות לתרום יפנו לבנק חלב האם.

2. התורמות הפוטנציאליות יוזמנו לראיון רפואי קצר, ולאחריו לבדיקות דם לאיתור מחלות זיהומיות, בדומה לבדיקות הנעשות לתרומת דם, ובהן בדיקת דם ל-HIV, הפטיטיס B ו-הפטיטיס C.

3. נשים שנמצאו בריאות יקבלו ערכות לשאיבת חלב. השקיות אליהן ישאב החלב יוקפאו עד לאיסוף המנות על ידי ניידת מד"א.

4. המנות יועברו לבנק חלב האם של מד"א בירושלים, שם יעברו בדיקות נוספות לאיכות החלב ולאיתור מחלות זיהומיות.

5. מנות תקינות יאוחסנו בהקפאה, ויועברו תוך מקסימום שלושה חודשים להורים הזקוקים לחלב אם.

 

חלב אם מכיל מעל מאה מרכיבים שתעשיית הפורמולות אינה מסוגלת לשכפל. כך למשל, חלב אם מלא בנוגדנים המגנים על התינוק מפני מחלות ומסייעים לבניית מערכת החיסון. וישנם הבדלים נוספים - הפורמולות עשירות יותר בחלבון בהשוואה לחלב אם, בעוד שהחלבון בחלב אם מתעכל טוב יותר בתינוקות.

 

חלב אם עשיר יותר בפחמימות מאשר פורמולות, ובעל כמות גבוהה יותר של הסוכר לקטוז המצוי בכמויות קטנות יותר בחלב פרה. מינרלים כמו ברזל נמצאים בכמויות קטנות יותר בחלב אם מאשר בפורמולה. עם זאת, המינרלים בחלב אם נספגים טוב יותר בתינוק. הבדלים אלה, כך סבורים מומחים, גורמים לשינוי בגדילת אוכלוסיות החיידקים במעיים, והתוצאה היא יציאות קשות יותר בילדים הניזונים מפורמולה בהשוואה לאלה הניזונים מחלב אם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מיזם ערכי המבוסס על תרומה מאימהות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים