"מגיל צעיר ידעתי שלא אצליח להרות"
היא התחתנה עם אלמן עם חמישה ילדים ונולדו להם שלושה ילדים בתהליך פונדקאות, אבל רק עכשיו אטי שמידוב נחשפה לאפשרות להניק את בנה ועשתה הכול כדי שזה יקרה. לרגל שבוע ההנקה, היא אומרת: "קשה לתאר תחושת אמא שלא נשאה ילד. אני מרגישה שההנקה, גם אם היא לא באמצעות חלב אם, מאפשרת לי את החיבור"
"מגיל צעיר ידעתי שלא אצליח להרות, שהדרך להורות תעבור בפונדקאות, עקב בעיה רפואית", מספרת אטי שמידוב (41). "היה לי ברור שאחיה עם אלמן עם ילדים משום שבמקום שאני חיה בו, הדתי, נדיר להכיר בחור ללא ילדים".
הם הכירו בשידוך דרך חברים, ולדברי שמידוב "זו הייתה כמעט אהבה ממבט ראשון. מעז יצא מתוק וזכיתי במשפחה גדולה ומהממת. הייתי רווקה בת 26, לא ידעתי לבשל וגם לא להעמיד מכונת כביסה, והוא היה אלמן עם חמישה ילדים. פתאום נכנסתי היישר לתוך משפחה גדולה, מאוד אינטנסיבי. הילדים היו קטנים מאוד, הגדול היה בן תשע והקטנה בת שנתיים".
איך הם קיבלו אותך?
"הכרתי אותם חודשים ספורים אחרי שאמם נפטרה. זה קשה מאוד לגבר לגדל לבד ילדים קטנים וזה היה טבעי שהוא יתחתן שוב. הם קיבלו אותי בצורה טבעית מאוד ואני מאמינה שזה בזכות הגישה של בעלי, של אבא שלהם.
"אני זוכרת שהם שאלו אותו אם מותר לקרוא לי אמא. הוא אמר שיקראו לי איך שמתאים להם. הכול קרה מבלי לעשות שום עניין. זכיתי לחיבוק מכל המשפחה, כולל ההורים של אשתו המנוחה. הם אנשים טובים וזה לא מובן מאליו".
לשמידוב היה ברור שהיא רוצה גם ילדים משלה, וכשדיברה על כך עם בעלה, מהר מאוד הייתה הבנה בין השניים. "בעלי בנאדם מאוד מיוחד, מכיל וזורם, לא עושה עניין, כל מה שאצלי מורכב, אצלו פשוט".
כשנתיים לאחר החתונה בני הזוג החלו בהליך פונדקאות בארץ ולאחר שנתיים נוספות נולד להם בן. כיום, מלבד חמשת הילדים, לבני הזוג יש שלושה ילדים משותפים: יונתן בן 12, יאיר בן 4.5 וידידיה בן חודשיים.
שלושה תהליכי פונדקאות? לא סטנדרטי.
"כשחשוב לי משהו, אני הולכת עד הסוף. יש לי פרטנר מיוחד והרבה יותר קל ביחד. זה כנראה הסוד גם להסתגלות של המשפחה כולה. כיום יש לנו שמונה ילדים ואפילו שני נכדים".
קראו עוד:
"שאלו על ההנקה במקום לשאול מה שלומי"
אולי הוא רעב? 7 מיתוסים על הנקה
בתהליך הפונדקאות האחרון היא שמעה על האפשרות להניק ובחרה בה. "אני מניקה עם תמיכה של בקבוקעם תמ"ל. מחוברת אליו צינורית דקה שמוצמדת אליי לפטמה וכך התינוק יונק", מסבירה שמידוב.
"אני מכירה נשים שמניקות בצורה הזו עם חלב אם. הן יכולות לעשות זאת מבלי שהיו בהיריון. שלושה חודשים לפני המועד מתחילים לקחת הורמונים, שואבים וגורמים לגוף לייצר חלב. אני בחרתי שלא, גם משום שאני לא בטוחה כמה חלב באמת יוצא, לא רציתי להוסיף הורמונים לגוף אחרי טיפולי פוריות שעברתי וגם פחות התחברתי לשאיבה. אבל כן היה לי חשוב להניק".
הנקה רגשית
למצב שבו האם מייצרת חלב מבלי שהייתה בהיריון קוראים השראת הנקה. "לאחר התייעצות עם רופא ולאחר סדרת בדיקות, אפשר לייצר הורמונים ולגרום לייצור חלב", מסבירה עולא פחראלדין, אחות ויועצת הנקה Ibclc בבית החולים רמב"ם.
"עושים זאת כשלושה חודשים לפני תאריך הלידה המשוער. זה מתאים לנשים בפונדקאות או מאמצות. הן מקבלות טיפול תרופתי, משולב תוספי מזון ושואבות, כל אלו במטרה להגביר ייצור החלב".
אטי, איך התכוננת לתהליך?
"הלכתי לפגישות ייעוץ עם יועצת הנקה, שהדריכה והמליצה על הציוד. אחרי הלידה נעזרתי המון בצוות ברמב"ם, האחיות, יועצות ההנקה. הן הרגיעו, עודדו, הציעו לי את שיטת עור לעור, לעזור לתינוק להתחבר אליי.
"אחת הדרכים הראשונות, עוד לפני שחיברנו צינורית, טפטפנו טיפות של תמ"ל על השד, כדי שירגיש את הטעם. אינסטינקט היניקה שלו חזק, הוא התחיל למצוץ וזה היה מדהים. הצוות ראה שהוא אוכל יפה, עזרו לי למצוא את התנוחה הנכונה להניק וגם בהמשך נעזרתי ביועצת הנקה שחידדה ונתנה טיפים נוספים.
"בנוסף, ראיתי סרטונים והבנתי שזה אפשרי, אני חושבת שאם בבית החולים הייתה יועצת אחת סקפטית, שהייתה שואלת אותי למה אני צריכה את זה, הבטחון היה יורד. אבל היחס של כולם היה מכבד ומלא מוטיבציה, יש מקום משמעותי ליועצת הנקה בבית חולים".
זה נשמע כמו תמיכה בכל מניקה.
"כשזו הנקה מלאה, ברור שממליצים, זה מובן מאליו, כולם מבינים את הסגולות של חלב אם. במקרה שלי ההנקה היא רגשית".
יש אתגרים בהנקה?
"פעולת היניקה זהה כמו לכל תינוק יונק. הרבה יותר קל לתת בקבוק משום שהאכלה מסתיימת תוך חמש דקות. בהנקה, גם אם זה דרך תמ"ל, הוא יונק ממני, תהליך ארוך כמו בהנקה רגילה. כל ארוחה אני חייבת לתת, אין עזרה מהאחים הגדולים, כל 4-3 שעות ולא משנה איפה אני, מתיישבים תינוק ואמא במשך 20 דקות.
"אני חולקת חופשת לידה עם בעלי. בחודשיים הראשונים הייתי בחופשת לידה ועכשיו הוא עם התינוק. אני עצמאית, עובדת בסטודיו מהבית לעיצוב גרפי ובניית אתרים. יכולה לעצור, להניק ולהמשיך לעבוד. התחלנו עכשיו לתת בקבוק פעם אחת, כדי שיהיה לו קל להסתגל, כשיכנס למשפחתון בהמשך. אבא שלו נתן, האחות שלו. זה קצת אוויר לנשימה, ממש כמו נשים מניקות".
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
איך התגובות?
"בעלי היה סקפטי בהתחלה, אבל הבין שאני לא מסכנת את עצמי וראה שזה עובד ודווקא מבסוט, הוא לא קם בלילה. בסביבה שלי, בהתחלה אנשים לא הכירו, הרימו גבה. חברות שלי שמניקות או נשים שמתחברות להנקה, מבינות את היתרונות ושמחות בשבילי. גם אני הייתי סקפטית בהתחלה ושמעתי המון מסביב -'אם זה לא חלב אם, אז מה העניין?'
"אני שמחה על הבחירה. כשהתחלתי את התהליך, הבנתי שגם אם זה יהיה חודש, זה בסדר. לא תכננתי להניק לטווח ארוך. היום אני במקום אחר, מתייחסת לזה כמו הנקה רגילה, למדתי להניק בשכיבה, עם כרית הנקה והבנתי שאני רוצה להשקיע, שזה כאן כדי להישאר כל עוד הוא ירצה".
יש המון דרכים לחיבור עם התינוק
"ההנקה מנחמת ומשמשת כמקור רגשי", מסבירה פחראלדין. "כתינוק שיונק דרך צינורית זה כמו הנקה לכל דבר. הזרם איטי, האכלה קצובה, כך התינוק אוכל כמה שהוא רוצה, מווסת את הזרם לעצמו. אם הוא שבע, מפסיק. היתרון הוא גם לאם. כשהיא יושבת להניק היא נחה, זה מחייב אותה לעצור רגע".
פחראלדין מחדדת כי למרות היתרונות הרבים, זה לא מתאים לכל אחת: "בדיוק כמו בהנקה רגילה, אם זה מפריע לקשר עם היילוד, אם האמא לא מרגישה בנוח, אפשר למצוא דרכים אחרות לייצר את החיבור הרגשי, כמו חשיפה של עור לעור".
לדבריה, "בהנקה מסוג זה הנשים צריכות להתמיד במשך שבועות, כדי לבסס את ההנקה ולגרום לה להצליחץ הו צריכות להיערך להיות זמינות עבור התינוק שתלוי בהן להאכלה. גם התינוק וגם האמא צריכים ללמוד את המיומנות. כמובן שחשוב שתמיד תהיה משאבה, בקבוק זמין וצינורית נקייה".
מה הטיפים שלך להצליח בתהליך כזה?
"מעבר להתארגנות הטכנית של קניית הציוד, אני ממליצה לעשות הכנה לפני הלידה, נפשית ורגשית. ליצור קשר עם אנשי מקצוע, יועצת הנקה, רופא נשים, סביבה תומכת שתבין ותתמוך בדרך שבחרת להזין את התינוק, זה לא מובן מאליו.
"אישה צריכה להיות מוכנה לאמירות, לקחת בפרופורציה, להיות מגובשת עם עצמה. ההמלצה להתחיל לייצר את החיבור עם התינוק, מיד לאחר אחרי הלידה, זה נקרא 'שעת הזהב', השעה שבה התינוק מתחיל להיקשר. יש לו רפלקס מאוד מפותח לינוק מהשד ולכן מומלץ להתחיל מוקדם.
"נשים צריכות להבין שזה לוקח זמן, עד שההנקה מתבססת, בדיוק כמו הנקה של חלב, ולכן ההמלצה היא נחישות ובקשת סיוע במידת הצורך. בסוף, הכי חשוב שכל אישה תרגיש בנוח עם עצמה והבחירות שלה. גם אם הן לא הצליחו לייצר חלב או להניק, יש המון דרכים לחיבור עם התינוק".
אטי, למה היה לך חשוב כל כך להניק?
"בגלל אילוץ פיזיולוגי לא זכיתי ללדת אלא מישהי אחרת, מדהימה ונהדרת, שאני מעריכה ואוהבת אהבת נפש ולעד אהיה אסירת תודה. עדין, זו לא אני. קשה לתאר תחושת אמא שלא נשאה ילד, משהו ברגש, בידיעה שאת רחוקה מהילד שלך ואת רוצה להיות קרובה. אני מרגישה שההנקה, גם אם היא לא באמצעות חלב אם, מאפשרת לי את החיבור, וזה רווח לשני הצדדים - לתינוק ולי".