אנמיה בתחילת ההריון: הנזקים הבריאותיים שעלולים להיגרם
בדיקות דם שגרתיות במהלך ההריון נועדו, בין השאר, לאבחן ולהתריע על חוסר של ברזל ועל ירידה של ההמוגלובין, כדי למנוע אנמיה שעלולה להשפיע על על ההריונית. עכשיו מתברר שחוסר של ברזל עלול להשפיע גם על העובר
בשיתוף אלטמן
הנה עוד סיבה לקחת ברזל בהריון, ובפרט אם בדיקות הדם שלך מדגימות ירידה בהמוגלובין. כפי הנראה, אנמיה מחוסר ברזל בשבועות הראשונים של ההריון מעלה את הסיכון ללהפרעת תקשורת על הספקטרום (ASD), להפרעת קשב וריכוז (ADHD) ולמוגבלות התפתחותית (ID) אצל התינוק.
בדיקות דם שגרתיות במהלך ההריון נועדו, בין השאר, לאבחן ולהתריע על חוסר של ברזל ועל ירידה של ההמוגלובין, כדי למנוע אנמיה שעלולה להשפיע על ההריונית. עכשיו מתברר שחוסר של ברזל עלול להשפיע גם על העובר שלך.
אנמיה מחוסר ברזל היא מצב די שכיח בהריון. ברזל הוא מינרל שנוכחותו חיונית במחזור הדם: כ-2/3 מהברזל בגוף נמצא בהמוגלובין, חלבון שמצוי בכדוריות הדם האדומות ושתפקידו הוא לקשור מולקולות של חמצן לכדוריות הדם האדומות כדי שיעבירו אותו לכל תאי הגוף. כל יחידה של חלבון המוגלובין מכיל 4 יחידות של ברזל.
במהלך ההריון נפח הדם עולה, העובר זקוק לתאי הדם האדומים, כך שמתרחשת ירידה בכמות ההמוגלובין שיש בדם שלך, והתוצאה, כאמור, יכולה להיות אנמיה. על פי תוצאות מחקר גדול שנערך בשטוקהולם, שוודיה, והתפרסם לאחרונה (ספטמבר 2019) בירחון הרפואי JAMA Psychiatry הסיכון לבעיות על הספקטרום התקשורתי ,הפרעת קשב וריכוז או מוגבלות שכלית התפתחותית היה גדול יותר בקרב תינוקות שנולדו לאמהות שסבלו מאנמיה ומחוסר ברזל בתחילת ההריון.
במחקרים שנעשו בעבר כבר הוכח, כי אנמיה מחוסר ברזל בהריון קשורה ללידה מוקדמת ומשקל לידה נמוך ועלולה לפגוע בגדילה ובהתפתחות הקוגניטיבית של התינוק. על פי המחקר השוודי מתברר, כי במקרים בהם האנמיה אובחנה לפני השבוע ה-30 הסיכון לתופעות שהוזכרו גבוה לעומת אנמיה בשלבי ההריון האחרונים, לאחר השבוע ה-30, שאינה גורמת סיכון מוגבר למצבים אלה.
"חשיבות רבה לרצות הברזל בהריון - יותר ממה שהעריכו"
"בדיקת המוגלובין במהלך ההריון היא חלק מן הטיפול הרפואי בנשים בהריון. המחקר הזה מוכיח כי ייתכן שיש לכך חשיבות גדולה יותר מכפי שחשבנו. אנחנו סבורים כי יש להתחיל בבדיקת רמת הברזל עוד לפני הכניסה להריון, וכי חיוני שנשים ששוקלות להרות או שנמצאות בשבועות הראשונים להריון יקפידו על העלאת רמת הברזל בגופן בנטילה של תוסף תזונה", הסבירו החוקרים בראיון שהעניקו לאתר Medical News Medscape.
במסגרת המחקר בדקו החוקרים נתונים של כחצי מליון גברים ונשים, שנולדו בין השנים 1984 ל-2011, ושל אמותיהם. כ-5.8% מן האמהות שנתוניהן נכללו במחקר אובחנו עם אנמיה במהלך ההיריון, מתוכן 5% מהנשים המצב האנמיה החלה בשלבים מוקדמים של ההריון, (לפני השבוע ה-30). על פי ממצאי המחקר, כאמור, ילדים שנולדו לאמהות עם אנמיה במהלך שלושת השבועות הראשונים להיריון היו בסיכון הגבוה ביותר ל- ASD, ADHD ו- ID, בהשוואה לאמהות שאובחנו לאחר 30 שבועות ולאמהות שלא סבלו מאנמיה במהלך ההריון.
"אנמיה שמתרחשת במהלך שלושים השבועות הראשונים שונה מאנמיה שמתרחשת לאחר השבוע ה-30", ציינו החוקרים בראיון, "כפי הנראה, משום שלעוברים אחרי השבוע ה-30 יש יכולת גבוהה יותר לספוג ברזל, שנחוץ להתפתחות מערכת העצבים של העובר. כפי הנראה חוסר של ברזל ושל רכיבים תזונתיים נוספים, לאורך זמן, פוגם בהפתחות המוח".
מסקנת החוקרים, כמו גם של אנשים מקצוע נוספים, היא כי קיים צורך לשנות את ההמלצות לנטילה של תוספי תזונה לפני ההריון ולהוסיף להמלצה הקיימת לנטילת חומצה פולית, למניעת מומים מולדים, המלצה לנטילה של תוסף תזונה המכיל ברזל.
נשים רבות חוששות מנטילת תוספי ברזל בשל תופעות הלוואי קיימים סוגים שונים של ברזל על המדף שאפשר לשקול.
ברזל סוכרוזומלי בטכנולוגיה פטנטית – SiderAL. הוא בעל זמינות ביולוגית גבוהה ונבדק בלמעלה מ-50 מחקרים. טכנולוגיה זאת נחשבת לחדשה ביותר ולמתקדמת ביותר מבין צורות התוספים הקיימים עד כה על המדף. ברזל זה מיוצר בטכנולוגיה בה מצפים את הברזל בשכבה היוצרת מבנה של כדוריות קטנות.
מבנה כדוריות אלה מגביר את יכולת ספיגת הברזל וגורם לו להיספג דרך מנגנון קליטה במעי שונה מהרגיל. הדבר מאפשר ליטול מינון נמוך של ברזל, אך עדיין להשיג באמצעותו יעילות ספיגה גבוהה (נתמך במחקרים קליניים).. . יתרון נוסף הוא שהברזל הסוכרזומלי נשמר בתוך המבנה הכדורי ובכך נמנע גירוי אפשרי של התאים במערכת העיכול ומפחית תופעות לוואי .ניתן לצריכה ללא קשר עם סוג המזונות או זמני הארוחות וגם טעים.
ברזל ביסגליצינאט (מוכר בשמות: ברזל עדין, ברזל רך)
צורת ברזל זו מכילה מינרל ברזל הקשור לשתי חומצות אמינו גליצין בטכנולוגיית קשירה הידועה בשם Amino acid chelates. חיבור הברזל לחומצות אמינו, מאפשר לו להיספג במעי למחזור הדם בדרך מנגנון שונה מהרגיל. והדבר מאפשר לא רק להגביר את מידת ספיגתו, אלא גם למנוע מרכיבי תזונה מעכבים (חומצות אורגניות למיניהן, פוליפנולים ואחרים) להשפיע ולהפחית את ספיגתו.
תוסף ברזל IPC (ברזל הידרוקסיד פולימלטוז)
מדובר בקומפלקס סוכרי אליו קשור ברזל ובדרך זו נשמרת יציבותו של הברזל עד הגעתו לאתרי הספיגה במעי. שמירת יציבות זו מונעת מגורמים מעכבים במעי להיקשר אל הברזל ולהפחית את ספיגתו. כאשר משווים את מידת יעילותו של תוסף ברזל זה למידת היעילות של מלחי הברזל פוחתת תרומתו בהשוואה אליהם.
מלחי ברזל (ברזל סולפט, ברזל גלוקונט, ברזל פומרט, ברזל קרבונט)
למלחי הברזל יתרון של יעילות גבוהה עם ספיגה גבוהה עד כדי השגת היעד הטיפולי של תיקון חסר הברזל בגוף בזמן קצר. ליתרון זה, בדרך כלל, מצטרף גם המחיר הנמוך של התוסף ביחס לצורות האחרות, כך שיעילות גבוהה עם מחיר נמוך הם יתרון רכישה משכנע.
לעומת זאת, למלחי הברזל שני חסרונות אפשריים. חיסרון אחד הוא סיכון לתופעות לוואי במערכת העיכול. צריכה של מלחי ברזל עלולה להוביל להפרעות בדרכי עיכול, בהן שלשולים או עצירויות. החיסרון השני הוא אינטראקציה אפשרית עם גורמים מעכבים במזון שעלולים להפריע בתהליך הספיגה. הווה אומר שאת התוספים הללו נדרש לקחת על קיבה ריקה ולהרחיק אותם משעת הארוחה (לא תמיד זה נעים, אפשרי ומסתדר).
בשיתוף אלטמן