שתף קטע נבחר
 

לא לספורטאים בלבד: איך בוחרים את השתל המתאים לשם שחזור רצועה צולבת קדמית?

ניתוח לשחזור הרצועה הצולבת הקדמית הפך בשנים האחרונות לשכיח גם בקרב מטופלים שאינם עוסקים בספורט מקצועי ומבקשים לבצע פעילות גופנית עם ברך יציבה. הדרכים השונות לביצוע הניתוח וכן גם סוגי השתלים הפכו למגוונים הרבה יותר ובאמצעותם ניתן לבצע התאמה אישית של אסטרטגיית הטיפול ושל השתל הנבחר למטופל ולשגרת חייו. אילו סוגי שתלים קיימים וכיצד נבחר השתל המתאים? דוקטור, רק שאלה – ד"ר ברק סגל מסביר

בשיתוף ד"ר ברק סגל ואינפומד

 

 

הרצועה הצולבת הקדמית היא אחת מהרצועות המייצבות את מפרק הברך. רצועה זו מקיימת תפקיד חשוב של ציר והיא אמונה על יציבות המפרק בנשיאת משקל ושינויי כיוון. קרע ברצועה הצולבת יתרחש לרוב עקב פציעה חדה ויתבטא בתחושה שהברך "בורחת" בתנועות מסוימות. אם ישנן תלונות או ממצאים המעידים על חוסר יציבות, הטיפול בבעיה כולל ניתוח לשחזור הרצועה המתבצע באמצעות שתל אשר נלקח מחלקים אחרים בגוף המנותח או אלוגרפט – שתל הנלקח מתורם זר.

 

בעבר, ניתוח לשחזור הרצועה הצולבת נחשב לנחלתם של ספורטאים מקצועיים בלבד שהזדקקו לו לשם חזרה לפעילות מלאה. עם פיתוחן של טכניקות כירורגיות שונות ומציאת פתרונות מגוונים לשחזור הרצועה, ניתוח זה הפך לנפוץ גם בקרב הציבור הרחב. המודעות העולה לצורך בשילוב של פעילות גופנית בשגרת החיים הפכה את הספורט לנחלת הכלל וכיום מטופלים רבים מבקשים לבצע את הניתוח ולהחזיר את היציבות לאזור הברך. זאת ועוד, הדרכים המגוונות הקיימות כיום לשחזור הצולבת מאפשרות להתאים את השתל הנכון לסוגי המטופלים השונים.

 

צפו ברופא מסביר

 

 

 

מהם סוגי השתלים הקיימים לשם שחזור הרצועה הצולבת הקדמית?

 

  • שתל מגידי ההמסטרינג

גידים אלה נמצאים בחלק האחורי של הירך והם מאפשרים שחזור של הרצועה, תוך פגיעה מינימלית לגידים וכאבים מתונים למטופל. זהו שתל מצוין לבחירה עבור הספורטאי החובב בעל מידות גוף ממוצעות.

אולם, ישנם מספר חסרונות בשימוש בשתל זה, בהם מגבלה ביכולתו של המנתח לשלוט בעובי השתל (דבר שהופך אותו לפחות מומלץ עבור ספורטאים גדולי ממדים) ונטייה לגמישות יתר של השתל שהופכת אותו לפחות מומלץ עבור מטופלים הסובלים מגמישות יתר. בנוסף, סיכויי הצלחת שתל זה בכל הנוגע למניעת פציעות חוזרות נמוכים יותר ועל כן לרוב הוא לא ייבחר לשם שחזור רצועה צולבת בספורטאים מקצועיים. מעבר לכך, עלולה להתפתח גם תחלואה באזור הקצירה של גידי ההמסטרינג – דבר שעלול לפגום בעתיד ביכולת ההאצה.

 

  • שתל BTB (bone tend on bone)

שתל זה נלקח מגיד הפיקה ונחשב לחזק ואמין, לכן הוא ייבחר לרוב במטופלים העוסקים בספורט מקצועי. למרות שתוצאת הניתוח באמצעות שימוש בשתל BTB עשויה להיות טובה מאוד, לאחר ביצוע הפעולה עלולים להתפתח כאבים בקדמת הברך שנמשכים לעיתים תקופה ארוכה.

תחלואה זו בקדמת הברך גרמה בעבר לרבים להימנע משחזור רצועה צולבת בשל הכאב המתמיד וכתוצאה ממנו פגימה ביכולת לביצוע פעילות ספורטיבית חובבנית וכן גם נזק לאלה העובדים בעבודות המצריכות כריעה על קדמת הברך.

 

  • שתל מגיד הארבע ראשי

גיד הארבע הראשי מחבר בין ארבעת חלקי שריר הארבע ראשי המצוי בקדמת הירך לבין הפיקה. השימוש בו משלב בין היתרונות הקיימים בשתל BTB בכל הנוגע ליציבות הברך, אך הוא מאופיין בפחות כאבים לאחר הניתוח. החסרונות בשימוש בשתל זה נגזרים ממגבלות האורך של הגיד והיותו קצת מדי לעיתים. לכן הליך ההשתלה עצמו יכול להיות מאתגר.

 

  • שתל אלוגרפט (הנלקח מתורם זר)

שתל זה נחשב לחלופה מוצלחת במטופלים מעל לגיל 40 הואיל והוא חוסך חסרונות רבים הכרוכים בקצירת הגידים. על פי מחקרים שונים, חוזקו של הגיד משתווה לזה המושג באמצעות השתלת גיד מגוף המטופל במטופלים בגילאי 40 ומעלה.

 

איך בוחרים את השתל המתאים?

הידע הרב שהצטבר בכל הנוגע לניתוח לשחזור הרצועה הצולבת, הוביל להבנה כי התאמת השתל צריכה להיות אינדיווידואלית ולהתייחס לפרמטרים שונים, בהם משקל הגוף של המנותח, עיסוקו ושגרת חייו.

הלכה למעשה המפתח להצלחת הפעולה, לשיפור משמעותי באיכות החיים ובחזרה לשגרת חיים ספורטיבית הוא התאמה של השתל הנכון לכל מטופל. אולם, כדי לבצע התאמה מיטבית של סוג השתל והאסטרטגיה הכירורגית חשוב לבחור ברופא מנתח אשר שולט במגוון חלופות וכך יודע לבחור את השתל המתאים לכל מטופל שיאפשר יציבות טובה מחד, ומאידך פגיעה פחותה במהלך הניתוח וחזרה מהירה ובטוחה לפעילות ספורטיבית.

 

 

בשיתוף ד"ר ברק סגל ואינפומד

 

 



 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה: ShutterStock
איך בוחרים את השתל המתאים ?
אילוסטרציה: ShutterStock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים