אקוואטק פישריז מגישה: דג ציוני
דג הברמונדי גדל בחווה ייחודית ברמת נגב, ללא תוספת כימיקלים ואנטיביוטיקה, בפיקוח וטרינרי, במים נקיים, ובתנאים מבוקרים וידידותיים לסביבה. להוסיף את העובדה, שמדובר בדג עסיסי ובשרני, שהכנתו מתאימה למגוון צורות בישול, וקיבלנו דג אולטימטיבי לשולחן החג
מן הידוע הוא, שארוחת חג בלי מנת דג מיוחדת, איננה שלמה. חגי תשרי, הבאים עלינו לטובה, הם בדיוק הזמן המתאים להפתיע את האורחים ואת עצמנו עם טעמו המיוחד של דג הברמונדי הישראלי. ואם יש עדיין מי שלא יודע על איזה דג מדובר, הרי שזה הזמן המתאים לערוך איתו היכרות.
הברמונדי הישראלי הוא דג טרי, עסיסי ובשרני, שמזכיר בטעמו את טעם הלוקוס ואף מכנים אותו הלוקוס האוסטרלי. הוא גדל ברמת נגב, במתקן חוות הדגים של חברת אקוואטק פישריז, שמתפרשת על פני 35,000 מ"ר. החברה מתמחה בטכנולוגיות לגידול מבוקר של דגי מאכל, ומשווקת אותו לשוק הישראלי מאז 2019.
"הדג גדל בתנאים מבוקרים, ללא כימיקלים ואנטיביוטיקה ובפיקוח וטרינרי צמוד. זאת במים נקיים, בלי כספית ומתכות כבדות, בטמפרטורה אופטימלית, ובמליחות מדויקת. התנאים הייעודיים שהוא מקבל מתקיימים תוך שמירה על איכות הסביבה ושימוש באנרגיה מתחדשת". מסביר מורדי ללוש, מנכ"ל אקוואטק פישריז. ללוש מדגיש את הערכים התזונתיים הגבוהים של הדג, את הטריות המאפיינת אותו, כשהוא מגיע מחוות הגידול היישר אל חנויות הדגים ורשתות השיווק בארץ, ואת היותו מתאים למגוון צורות בישול.
"שיטת הגידול של הדג בחווה שונה מכל מה שאנחנו מכירים", הוא מוסיף. "זה לא דג שגדל בים, זה גם לא דג בריכות, מעליהן עפים שקנאים. הוא גדל במתקן סגור מבוסס טכנולוגיה ישראלית מתקדמת, כחול לבן. יש לזכור, שאוכלוסיית הדגים בים הולכת ומידלדלת, והפתרון של חקלאות מתועשת מתקדמת במערכות סגורות, שצורכות מינימום מים ומשאבים, הופך ליותר ויותר מקובל. זו חקלאות לא קונבנציונלית. יש כאן מערכת שלמה של טיפול במים ובקרה על תנאיהם ואיכותם: טמפרטורה, חמצן ורמות של כימיקלים, שיש לשמר כדי שהדג יגדל בצורה הטובה ביותר. עשינו פריצת דרך בחקלאות בתנאי סביבה מבוקרים. השיטה שלנו הולכת ותופסת תאוצה בעולם, ואקוואטק פישריז הפכה בתחום זה למודל".
ללוש מספר, שאם עד לפני כשנה, עוד נמכר הדג בכמות ממוצעת של בין 100 ל־150 טונות בשנה, הרי שלאחר פעילות שיווקית נרחבת, שהביאה את קהל הצרכנים להבין את יתרונות הברמונדי, קפצו המכירות ויחצו השנה את רף ה־900 טונות. "אנחנו מכוונים וחושבים, שהגיע הזמן, שהצרכן הישראלי יקבל דג איכותי נוסף לצלחת שלו. זה לא דג שמיובא מקפריסין או מתורכיה, אלא גדל כאן, בישראל, בנגב. לשמחתי, מאז שהבאנו את הדג למודעות הציבור, המלאים נחטפים. הדגים נמצאים ברשתות השיווק ובחנויות המתמחות, הם מוצעים במסעדות, ויוצרים מהם מתכונים".
למה בחרתם להקים את החווה בנגב?
"ראשית, אנחנו רואים בזה ציונות. מעבר לזה, בנגב יש מים מליחים ברמת מליחות נמוכה, בדיוק הרמה שמתאימה לגידול הדג. הברמונדי גם אוהב מים חמימים, וטמפרטורת מי הנגב מאפשרים את זה לאורך השנה, בלי להשקיע בכך הרבה אנרגיה. לראיה, חוות החברה ממוקמת בנגב, דבר המתכתב עם הרצון לפתח את החקלאות ולהביא עשייה לאזור.
פילה הברמונדי העסיסי מתאים לבישול בגריל, תנור, סיר או מחבת. מלבד היותו קל להכנה, מבחינת הוצאת האדרה שלו, וטעים להפליא, הוא גם דל שומן (כ־140 קלוריות במנה), עשיר בערכים תזונתיים, מכיל ויטמינים, חומצות אמינו ואומגה 3. אם ניזכר בעובדה, שמוצאו מאוסטרליה, הרי ששם הוא מככב ברשימת ההמלצות של משרד הבריאות, שממליץ לאכול ממנו לפחות פעמיים בשבוע. שפים ידועים טוענים, שכל מה שצריך כדי להרגיש את טעמו הייחודי זה פשוט להוסיף לימון. מעבר לזה, הוא מהווה בסיס לכל מתכון יצירתי, שמתחבר לתרבות האוכל הים תיכונית".