שתף קטע נבחר
 

בית שמש: עיר צעירה, תוססת, בועטת ומתפתחת

בית שמש, שנמצאת על קו התפר בין ירושלים לתל אביב, מתפתחת בצעדי ענק. ד"ר עליזה בלוך, ראשת העירייה, מרגישה גאה ומרוצה. "בית שמש תהיה אחת הערים הגדולות בישראל, עם מרכזי תעסוקה ועם מרכז תרבות גדול. העיר נמצאת בתנופה של פיתוח ובנייה נרחבת לצעירים, יש פה אנשים מעולים, שייצרו תהליכים עמוקים ומשמעותיים בתחום החינוך"

בית שמש, עיר במחוז ירושלים, הוכרזה ככזו ביוני 1991. היא ממוקמת בין המטרופולין התל אביבית למטרופולין הירושלמית, ומספר התושבים בה עומד על 135,000.

 

ב־2018 נבחרה עליזה בלוך לראשת עיריית בית שמש, והייתה לאשה הראשונה שנבחרה לעמוד בראשות העירייה מאז הוקמה העיר. כאשת חינוך היא מבינה את הכוח והערך שיש באחדות של אוכלוסיות מגוונות. "בית שמש היא עיר מאוד מגוונת. עיר שיש בה מגוון כזה - זו מתנה גדולה", היא אומרת. "זאת עיר, שתייצר אנשים יותר טובים כי הם גדלים בתוך שונות. לעניות דעתי, לחיות ביישוב הומוגני זו החמצה. כשאני מביטה על מערכת החינוך שלנו, אני רואה כמה היא מיוחדת. היא מגדלת מצד אחד דבוקות

איכותיות, ומצד שני מעורבות מאוד גדולה. החינוך שלנו לאחריות פורץ דרך בכל מקום ובכל כיוון".

 

בית שמש (צילום: יח
בית שמש(צילום: יח"צ)

 

אחד המאפיינים, שבלוך מצביעה עליו כמייחד את העיר וממתג אותה, הוא העובדה, שזו עיר מאוד צעירה. "%51 מהאוכלוסייה מתחת לגיל 18. זה הופך את העיר לתוססת ובועטת, ובהתאם לכך גם המפעלים הקיימים בעיר. יש בה היכל תרבות, מדשאות, פארקים ותעשייה מפותחת, לצד בתי כנסת ומקוואות. יש פה סוג של אמירה: לא צריך לבחור בין לבין. אפשר גם וגם".

 

בית שמש ממוקמת במרכז הארץ, על קו התפר בין ירושלים לתל אביב. יש בה הרבה מסורת והרבה קידמה, ומגוון האוכלוסייה עשיר במיוחד. יש בה יוצאי דרום אפריקה, אנגליה, הודו, אתיופיה. יש בה דתיים, חילונים, זרמים שונים ביהדות. "כל סוג תושב שאפשר לדמיין קיים בעיר", מוסיפה בלוך.

 

"היכולת לחיות עם מגוון כל כך עשיר - זה בעיניי הכוח של המקום הזה. בית שמש היא עיר, שמהווה גשר, וגם נמצאת בתוך הטבע. התושבים חיים ביער, מה שמקנה לה יתרונות של עיר ויתרונות של טבע. אתה יוצא מהבית, ובתוך דקה אתה כבר במסלול הליכה".

 

מה מקור הגאווה העיקרי של הרשות?

"בית שמש היא רשות עירונית, שכל הזמן מייצרת התחדשות ודיאלוג עם התושבים. זה הכוח הגדול שלנו: שיתוף הציבור בכל מה שמתרחש בעיר. יש לנו את היכולת להיות קשובים לתושבים, לייצר עיר של תושבים שלוקחים אחריות. הדרך להגיע למקום הזה היא מיוחדת: זה לא לתת להם יחס של שירות לקוחות, אלא לתת להם את הידיעה, שהם באמת שותפים אמיתיים בתהליכים שמתרחשים בעיר".

 

כאשת חינוך, וכמי שגידלה את ילדיה בבית שמש, מתגאה בלוך בייחוד ובאיכות החינוך שיש בעיר. בבית שמש יש מוסדות חינוך ממלכתיים וממלכתיים־דתיים, שכוללים בתי ספר יסודיים, חטיבות ביניים ותיכונים, ישיבות ומוסדות ממ"ד תורניים, אולפנות לבנות וישיבות תיכוניות - שנותנים מענה לאוכלוסייה החילונית, הדתית והחרדית.

 

יש בעיר גם כוללים, ובנוסף לבתי הספר, פועל בעיר ארגון "מדרשת בית שמש", שעורך פעילויות לרוב לבתי ספר בנושאי זהות יהודית. "מערכת החינוך שלנו היא מהטובות בארץ", היא אומרת. "ב־2014 מוניתי למנהלת רשת תיכוני 'ברנקו וייס', וניהלתי רשת חינוך ארצית, עד שנבחרתי לראשת העיר. בתור שכזו אני בטוחה בדבריי, לגבי איכות בתי הספר בעיר. לפני כשבועיים התפרסמה רשימת עשרת התיכונים המצליחים בישראל, שניים מתוכם הם בבית שמש, זו אמירה מאוד גדולה.

 

מאוד ריגש אותי, שאחד משני התיכונים האלו הוא תיכון 'ברנקו וייס', תיכון ציבורי שמקבל את כולם. מספיק שיש לתלמיד תעודת זהות, והוא מתקבל. בעיניי, חינוך שאומר שיש מקום לכולם ולכל ילד - נותן מענה לדבר המיוחד שפה, זה החינוך הנכון. פעם חשבו, שהחינוך המצוין הוא הממיין, האליטיסטי. שבוחר בין התלמידים את הטובים ביותר. והנה, זו התשובה שלנו. פה אנחנו רואים שהנכון הוא אותו תיכון, אחד שמקבל את כולם, ויודע לתת לכל תלמיד מכנה למה שמייחד אותו ואת החדשנות. יש לנו תשובה למי שמתקשה בקריאה, תשובה אחרת למי שמתעניין במחשבים ועוד תשובה למי שמתעניין במוזיקה. בתי הספר אצלנו ממיינים את התלמידים לפני החוזקות שלהם. יש כאן יש כיתת אמנות, כיתת מוזיקה, כיתת תיאטרון וכיתת טבע, זה מרגש אותי מאוד. שמונת התיכונים שלנו, על המנהלים והצוות שלהם, קיבלו תגמול דיפרנציאלי, בגלל שיפור בהישגי בתי הספר.

 

אני גאה בעובדה, שכל בית ספר בבית שמש מתחנך לקחת אחריות על הסביבה, לכל בית ספר יש אזור בעיר שהוא אחראי עליו, מתוך תפיסה שהמרחב הציבורי שלנו שייך לכולם. אנחנו מאמינים שבסוף אנחנו צריכים להוציא אנשים יותר טובים. אני אישית גידלתי לתוך מערכת חינוך כזו ארבעה ילדים, ואני גאה בהם ובמערכת".

 

היכן וכיצד באה לידי ביטוי בעיר חדשנות טכנולוגית?

"כשנכנסתי לתפקיד, מצאתי עיר ללא פיתוח טכנולוגי מספק. ואז הגיעה הקורונה, טפחה על הפנים, ואילצה אותנו להשקיע בטכנולוגיה. היום אנחנו מתקדמים בצעדי ענק בתחום הדיגיטלי, ומסוגלים לתת שירות לתושבים בכל תחום. במערכת החינוך ברוב בתי הספר התפתחה פדגוגיה שלמה בנושא ומערך טכנולוגי של מחשבים. חידשנו בחלק מבתי ספר מעבדות מחשבים, והענקנו מחשבים גם לבתים, שהיו זקוקים להם. כל המפעלים בבית שמש משתכללים מבחינה טכנולוגית, כולם מתרחבים וצומחים בתחומים השונים: מתכות, רפואה, מנועים, מפעלי המזון. מרגש אותי לראות את ההתקדמות הזו, שנעשית בתקופתי".

 

מה סוד החיבור שלך לרשות?

"אני מתגוררת בבית שמש כבר 28 שנה. רציתי לחיות בעיר שיש בה הרבה קהילות, הרבה סוגי אנשים, ואני חושבת שהאווירה המאוד חמה והמחבקת שיש בעיר היא משהו מיוחד, שאי אפשר להעביר אותו הלאה".

לאן את לוקחת את בית שמש?

 

"בית שמש תהיה אחת הערים הגדולות בישראל, עם מרכזי תעסוקה ועם מרכז תרבות גדול. העיר נמצאת בתנופה של פיתוח, כל הזמן בונים כאן, בכל דקה נמצאים עשרות מנופים בעיר. יש פה אנשים מעולים, שייצרו תהליכים עמוקים ומשמעותיים בתחום החינוך. העיר תספק מגוון תעסוקה: מחברות הייטק ועד מפעלים גדולים. התחבורה גם מאפשרת נגישות למרכז הארץ, לצורכי תעסוקה ותרבות. מוקמים בה בית חולים, בית קולנוע, ספורטק, אזור תעשייה, קונסרבטוריון, פארק הייטק, ושכונות חדשות לזוגות צעירים, כשגולת הכותרת היא שכונת נווה שמיר הממוקמת בלב הטבע ומיועדת לאוכלוסייה הכללית. שכונה עם איכות חיים, תרבות וקאנטרי קלאב, בקיצור מקום שכיף לחיות בו. התושבים של בית שמש ירגישו שהם רוצים לחזור בכל יום הביתה, כי פה מקומם ופה הם צומחים ומאושרים". 

 

ראשת העיר, ד"ר עליזה בלוך (צילום: יח"צ)
ראשת העיר, ד"ר עליזה בלוך(צילום: יח"צ)

 

ראשת העיר: ד"ר עליזה בלוך

גיל: 52

מצב משפחתי: נשואה + 4

תושבת המקום מאז: 1992

מוטו: בכל מקום שאפשר להשפיע, צריך להיות בו.

משהו שלא ידעתם עליה: אוהבת לרוץ.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים