שתף קטע נבחר
 

דימונה: על גג העולם

לפני כ-16 שנה יצא לאקרנים סרט הקולנוע: "סוף העולם שמאלה", בבימויו של אבי נשר, שתיאר את המציאות החברתית של אנשי עיירת עולים חדשים בנגב ב-1968, להלן דימונה, שהוקמה ב-1955

העיר דימונה ממוקמת כ־35 ק"מ דרומית - מזרחית לבאר שבע ומספר תושביה כ־40 אלף תושבים.

 

אם היו מבססים את הסרט על המציאות בה נמצאת דימונה בשנת 2020, התסריט היה שונה לגמרי. הוא היה מספר איך העיר לא מפסיקה להתפתח, איך הפכה אבן שואבת לעשרות אלפי משפחות שמבקשות להתגורר בה, מגמה שהתעצמה לאחר חתימת הסכמי הגג עם משרד השיכון, שעלותו כ־5 מיליארד שקל והוא מקור גאווה לעיר.

 

ללא ספק גולת הכותרת שמובילה את דימונה לאחת הפסגות שלה הוא הסכם הגג - שנחתם בין משרד השיכון לעירייה בינואר 2018. על פי ההסכם, עד שנת 2024 ישווקו בעיר מעל 26,000 יחידות דיור, מסחר ותעסוקה. להוסיף לזה עוד אלפי יחידות דיור, שיאושרו בוועדה המקומית, והרי שסך כל יחידות הדיור שישווקו יחצה את ה־30,000. בנוסף יוקמו בעיר מוסדות ציבור רבים, כחלק בלתי נפרד מההסכמים.

 

דימונה (צילום: יח
דימונה(צילום: יח"צ)

 

שכונת השחר

שכונת השחר תכלול 3,216 יח"ד מרווחות, בהם מגרשים לבנה ביתך, קוטג'ים ובנייה רוויה. השכונה תוכננה כשכונה ירוקה מהיסוד, על פי עקרונות חדשניים של פיתוח בר קיימא, ותעניק לתושביה סביבה בריאה, נקייה וירוקה, ותכלול שטחים גדולים ונרחבים של גינות ציבוריות ופארקים מוצלים, שבילי אופניים, מזרקות מים, טיילת להולכי רגל, מערכת השקיה חסכונית, מערכות חיסכון באנרגיה ועוד. השכונה מתוכננת בקפידה, תוך דגש מרבי על נוחות ונגישות מלאה, גם מבחינת תחבורה וגם מבחינת נגישות לבעלי מוגבלויות. במקביל מוקמים בה מוסדות חינוך וגנים, מוסדות ציבוריים, מרכזי מסחר ופנאי וגני משחקים בעיצוב עכשווי. חתך האוכלוסייה שמאכלס את השכונה הוא ברובם צעירים משפרי דיור, שהגיעו מחוץ לדימונה, כאלו שמבקשים רמת חינוך גבוהה לילדיהם, כמו גם חינוך בלתי פורמלי. עד היום שווקו בשכונה מעל 2,700 יחידות דיור, והביקוש גדל.

 

שכונת הר נוף

בשכונה הר־נוף, שקיבלה על ידי שר השיכון לשעבר, יואב גלנט, את הכינוי "בוורלי הילס של דימונה"', נבנים כ־519 יחידות דיור. 70% מהן כבר מאוכלסות על ידי משפחות ממעמד בינוני־גבוה.

 

שכונת ממשית

שכונת ממשית היא השכונה הגדולה בדימונה. מתגוררות בה למעלה מ־3,500 משפחות, רובן המוחלט משפחות צעירות. השכונה בנויה מתמהיל מגוון של בנה ביתך, דירות גן וגג ובנייה רוויה - במפרט איכותי. בשכונת ממשית ייבנו במסגרת הסכם הגג 694 יחידות דיור.

 

דימונה (צילום: יח
דימונה(צילום: יח"צ)

 

שכונת צמרות

במרץ האחרון רכש איש העסקים הישראלי־בריטי ג'ורג' חורש את השטח של מפעל כיתן המיתולוגי בדימונה, על בסיסו תיבנה שכונת צמרות החדשה. המקום עומד להפוך לפרויקט דיור יוקרתי, בו ייבנו 2,030 יחידות דיור ומרכז קניות, בילוי ופנאי ענק לרווחת תושבי העיר. חלק מהמפעל ההיסטורי ישומר, ועל חלקו האחר ייבנו יחידות הדיור, מבני ציבור ומתחם קניות ענק.

 

שכונת רג'ואן

לפני שבע שנים הונחה אבן הפינה לפרויקט המגורים "מגדלי רג'ואן", שיכלול כ־500 דירות.

 

השכונה הצפונית

השכונה הצפונית היוקרתית משלבת בתים פרטיים של "בנה ביתך", בשילוב קוטג'ים במפרט גבוה. היא נמצאת בסמוך לקאנטרי קלאב החדש ולאגם המהווה מוקד בילוי ופנאי לכל המשפחה. בשכונה הצפונית ייבנו במסגרת הסכם הגג 1,628 יחידות דיור.

 

מגדלים במרכז העיר

על קרקע פרטית בסמוך לכניסה לעיר, נבנים בימים אלו 13 מגדלים בני 11 קומות בסטנדרט גבוה. הפרויקט צפוי להכיל בסך הכל 504 יח"ד בגדלים שונים מדירות 4 חדרים בגודל כ־100 מ"ר ועד פנטהאוז בגודל 180 מ"ר.

 

דימונה (צילום: יח
דימונה(צילום: יח"צ)

 

מי שגאה במיוחד בהתפתחות המטאורית של דימונה, הוא בני ביטון, ראש העיר העשירי של העיר. ביטון נכנס לתפקידו ב־2013, ומאז לא שוקט על שמריו, כדי להפוך את החזון למציאות. בתקופת כהונתו הקים מפעלים חדשים בעיר, הכניס את העיר לתנופת בנייה ופיתוח, ובמקביל הוביל את החינוך והתרבות למקומות של מצוינות. בשנים אלו זכתה מערכת החינוך בעיר בפרס החינוך הארצי. בשנים האחרונות נוספו לעיר 18 גני ילדים חדשים, ונבנו שני בתי ספר תיכוניים חדשים ובית ספר יסודי חדש. ביטון מדגיש את העובדה שתקציב החינוך מהווה כ־50% מתקציב העירייה. "יש בעיר פחות מאחוז נשירה מבתי ספר, יש בעיר בנות לוחמות בצה"ל, ויש הרבה אנשי עסקים מובילים במדינה - שהם יוצאי דימונה".

 

בהיבט החינוכי והתרבותי מציעה העיר לתושביה מגוון רחב של פעילויות לכל הגילאים. יש בעיר מוסדות תרבות וקהילה: מרכז קהילתי, מרכז תרבות וחינוך לקהל הרחב עם פעילויות לבעלי צרכים מיוחדים בספרייה העירונית, מרכז מיחשוב חדיש, שמספק חוגים ופעילויות מחשב לילדים ולמבוגרים, סינמטק, קונסרבטוריון עירוני, תיאטרון דימונה, איצטדיון עירוני ועוד. ב־2016 חנכה קק"ל בעיר פארק המותאם לבעלי מוגבלויות, ובו אגם מלאכותי בפארק בן־גוריון, הלא הוא "אגם פרס", שקרוי ע"ש הנשיא התשיעי של המדינה, שמעון פרס ז"ל.

 

לאחר חתימת הסכמי הגג עם משרד השיכון אמר ביטון בהתרגשות: "דימונה יוצאת היום לדרך חדשה. אני מאמין שבמסגרת הסכם־הגג דימונה תגיע העיר בתוך כעשור למאה אלף תושבים. מדובר בהסכם בעל חשיבות רבה, שיאפשר לדימונה להתפתח ולהביא לקליטת תושבים חדשים ולהקים מרכזי מסחר ותעסוקה נוספים, שישפרו ויקדמו את אורח החיים והכלכלה כעיר מרכזית בדרום הארץ. אין היום דירה אחת פנויה בעיר. מגיעים לכאן אנשים חדשים מכל האזור, בזכות מערכת החינוך, המפעלים והטבות המס. גם בסיסי צה"ל יורדים דרומה ויהיה ביקוש. הסוד הוא תעסוקה", הדגיש, והוכיח שגם בנושא זה דימונה ערוכה: "הורדנו את רמת האבטלה בעיר בשנים האחרונות, הוספנו שמונה מפעלים, שהוסיפו אלף מקומות עבודה. דימונה משוועת גם למפעלי הייטק. פיתוח הנגב חיוני לביסוס הציונות בארץ ישראל". כבר היום ממוקמים באזור דימונה מספר מפעלי תעשייה גדולים, שמסווגים כאזור פיתוח עם עדיפות לאומית גבוהה. תושבי העיר גם לא צריכים לנסוע רחוק כדי לקבל מענה לכל הכלול בנושא קניות ובילוי. בכניסה לעיר שוכן קניון "פרץ סנטר", שמשתרע על פני שטח של 16,000 מ"ר, והעבודות על הקמת מרכז מסחרי חדש, "דמרי סנטר", נמצאות בעיצומן. במקביל דאג ביטון לסיום בנייתם של הקאנטרי קלאב, הבריכה ההידרותרפית ומשטח ההחלקה על הקרח.

 

גם תחום התחבורה בעיר נמצא בתנופה גדולה. העבודות המתוכננות כוללות שדרוג של קו הרכבת למהיר ופעיל יותר, כביש טבעתי, שימומן על ידי האוצר ב־180 מיליון שקל, ויאפשר עוד שתי כניסות לעיר. בסיס חיל האוויר נבטים הפך לחלק משטחה המוניציפלי של העיר, כשהקמת שדה תעופה בבסיס, יגדיל את הכנסות העירייה במיליוני שקלים בשנה.

 

לקינוח מיידע ביטון בגאווה על כך, שבימים אלו מסתיימת הקמת פארק דיסנילנד יהודי, "פארק פלאים", שיהיה חלק ממתחם ששטחו 1,000 דונם ויוקם ביציאה מדימונה, בסמוך לפארק ממשית. "זה יהיה פארק השעשועים הגדול בישראל", הוא אומר. בפארק החדש, שיוקם בהשקעה זרה שמוערכת בכ־400 מיליון דולר. יהיו עשרות מתקנים, בעלי ציביון יהודי יוצא דופן. אטרקציה גדולה נוספת, שמצפה לתושבי העיר ותהווה מקור משיכה למבקרים בה, היא מגדל האקסטרים, בגובה של 16 מטר, שיספק מענה לכל חובבי תחום הספורט האקסטרים. "ההתפתחות של דימונה תשנה את הנגב ואת המדינה", מצהיר ביטון, ועומד מאחורי דבריו. 

 

דימונה במספרים:

מספר התושבים כ־40 אלף

בינואר 2018 נחתם הסכם הגג בין דימונה לבין משרד השיכון

על פיו עד שנת 2024 ישווקו בעיר מעל 26,000 יחידות דיור, מסחר ותעסוקה. להוסיף לזה עוד אלפי יחידות דיור, שיאושרו בוועדה המקומית, והרי שסך כל יחידות הדיור שישווקו יחצה את ה־30,000. בנוסף יוקמו בעיר מוסדות ציבור רבים, כחלק בלתי נפרד מההסכמים

 

ראש העיר, בני ביטון (צילום: יובל חן)
ראש העיר, בני ביטון(צילום: יובל חן)

 

ראש העיר: בני ביטון

גיל: 61

מצב משפחתי: נשוי + 4 ילדים + 4 נכדים

תושב המקום מאז: שנולד ב־1959

מוטו: ליישם את חזונו של דוד בן גוריון להתיישבות בנגב.

משהו שלא ידעתם עליו: ראש העירייה הראשון של דימונה, שנולד בה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים