מטה יהודה: טוסקנה של ישראל
למועצה האזורית מטה יהודה יש סיבות טובות לגאווה. היא מאגדת בתוכה 57 יישובים, בהם חיים זה לצד זה יהודים וערבים, חילונים ודתיים, ובני עדות שונות, בטוב ובשלום. פסטיבל היין והאוכל השנתי המסורתי חוגג השנה 20 להיווסדו, והשנה נוספה סיבה טובה לחגיגה: הכרה רשמית של האזור כ"נפת יין" ראשון במדינה. לחיים!
למי שלא יודע: המועצה האזורית מטה יהודה, שהוקמה ב־1964, היא המועצה האזורית היחידה במחוז ירושלים, מהמועצות הגדולות בישראל. היא מאגדת בתוכה 57 יישובים, בהם מושבים, קיבוצים, יישובים קהילתיים, יישובים ערביים, חוות חקלאיות, יישוב יהודי ערבי משותף ומנזרים. על המועצה ועל שטח השיפוט שלה, שכולל כ־540,000 דונם, ועל מעל 60,000 התושבים, שמתגוררים בתחומה - מופקד ראש המועצה, ניב ויזל.
"מטה יהודה מורכבת מפסיפס מדהים של מדינת ישראל", מסביר ויזל. "יש בה יישובים מכל העדות והארצות: מרוקו, כורדיסטאן, מזרח אירופה, הודו, תימן, יש בה שני יישובים ערבים: עין נקובא ועין ראפה ושילוב מיוחד של דתיים וחילונים. ברוב היישובים חיים בין 300 ל־1,000 תושבים, ויש חריגים. למשל, הגדול ביישובים הוא צור הדסה, עם 11,000 תושבים. בימים אלה הוקם יישוב חדש: גבעות עדן, דרומית לבית שמש. אנחנו עושים הכל כדי לשמור על המורשת שהובאה מארצות המוצא, לכן בין היתר, אנחנו משקיעים משאבים רבים בשימור הפולקלור, השירה, הלבוש והאוכל המיוחד של כל עדה ועדה. יש לנו 60 חברי מועצה, כל אחד מביא את האג'נדה החשובה לו. אנחנו נמצאים במרכז הארץ, הלב הירוק של מדינת ישראל. המועצה חולשת על מאות אלפים של דונמים ירוקים, בין ירושלים לשפלה, אנחנו שומרים מכל משמר על האזור הירוק ועל איכות הסביבה, שומרים גם על צביון כפרי, ומטפחים שטחים גדולים של חקלאות אורגנית".
מה ממתג אתכם יותר מכל?
"נושא החקלאות ותעשיית היין, שמאוד מפותחת אצלנו", משיב ויזל בגאווה גדולה. "בכל הקשור ליקבים, אנחנו מובילים. וזו תמונה מדהימה לראות את הכרמים ואת הידיים שעובדות בחקלאות. ב־2018 הכרזנו על אזור יין ראשון בארץ, וקיבלנו מהמדינה את האישור הרשמי להיותנו "נפת יין". הפכנו לראשונים במדינה עם סמל מוצר שמטביעים על כל בקבוק. פועל יוצא של זה הוא פיתוח ענף התיירות, שמשגשג אצלנו. הצימרים והמלונות מלאים ויש גם שני פסטיבלים שנתיים: פסטיבל יין ופסטיבל אוכל. השנה בעקבות הקורונה, איחדנו את השניים, ועשינו קפסולות בחצרות הבתים, עם אוכל מסורתי של המשפחה מהעדות השונות".
קשה להאמין שיש מי שלא מכיר את פסטיבל מטה יהודה, שהשנה מציין 20 שנה לקיומו. השנה, שהפכה להיות המאתגרת מכולן בשל הקורונה, החליטה מועצה אזורית מטה יהודה לשים את הזרקור על העסקים המקומיים, ובפסטיבל השתתפו 55 עסקים קטנים. כן, הפסטיבל שהתחיל עם מספר קטן של בשלניות, הפך עם השנים לחגיגה קולינרית וצבעונית שמחברת בין עדות ומסורות, ומושך אליו את בני כל הגילאים.
כאן המקום לחזור אל היין. לא סתם ביקש וקיבל ויזל את התואר "נפת יין" - היחיד בישראל. שכן, הרבה מכנים, ובצדק, את אזור מטה יהודה כ"טוסקנה של ישראל". באזור נמצאים כ־35 יקבים, שפועלים בהווה לצד סיפורי עבר שקשורים באזור, כדוגמת סיפורי דוד וגוליית ושמשון הגיבור, שממצאים ארכיאולוגיים מצביעים על העובדה שהם התרחשו בשטח זה. בעידן המודרני האזור היה ביתם של הכרמים הראשונים של ההתיישבות היהודית בישראל, שניטעו אחרי הכרמים של הברון רוטשילד. במטה יהודה נמצאים שניים מהיקבים העתיקים בישראל: יקב טפרברג, שהוקם ב־1870, ויקב לטרון, שהוקם ב־1890. לצידם ולצד היקבים הנוספים, פועלים יקבים משפחתיים, בהם היינן הוא גם הבעלים, גם המשווק וגם המבקבק, כשבני המשפחה שותפים לתהליך ייצור היין. אכן, לא צריך לטוס לטוסקנה, כדי לחוות אותה. את המענה מקבלים במטה יהודה, קרוב לבית וכחול־לבן.
מלבד בתעשיית היין ובחקלאות, מתגאה ויזל גם במערכת חינוך הישגית ומפותחת. "אנחנו משקיעים סכומים גבוהים בכל הקשור בחינוך. נכון להיום יש לנו כ־25 בתי ספר מסוגים שונים, חמישה מתוכם תיכונים, ביניהם ישיבה תיכונית ותיכון הנותן מענה לחברה הערבית. תחום החינוך יקר לליבי, וחשוב לי למלא את הצורך של התושבים, כי אופי האוכלוסייה פה מבקש חינוך בצביון אחר. כמענה לזה, יצרנו פה מערכת חינוך הישגית ומפותחת. ב־4 השנים האחרונות כל תחום החינוך נמצא במגמת צמיחה וקליטה של תלמידים חדשים. בשנים אלו הקמנו בתי ספר חדשים של חינוך משולב: דתי־חילוני, שקצב הגדילה שלהם מדהים. אחד ההישגים הוא עירוב בנים ובנות עם צביון מסורתי ודתי, ולראייה - זה עובד.
אחוז הזכאות לבגרות אצלנו מגיע לכ־80%. גם ברמה הערכית אנחנו ממוקמים במקום גבוה במדינה - יש לנו שש תנועות נוער ואחוז המתנדבים לשירות קרבי ומועמדים לקצונה גבוה מאוד".
עד כמה יש אצלכם מקום לחדשנות טכנולוגית?
"עוד הרבה לפני הקורונה, הצעתי ללמד עם כיתות היברידיות, דרך התקדמות מרחוק. הרעיון שלא יהיו גבולות, לא של מועצות, לא של ערים ולא של דת. כבר עכשיו יש שלושה בתי ספר במועצה, שנכנסים לפיילוט ראשון, ובשנה הבאה המספר אף צפוי לגדול. גם בנושא השירות לתושב יש מהפכה מבחינת הדיגיטל. ניתן שירות דרך הווצאפ, יש אפליקציה לכל נושא: פינוי אשפה, מיחזור, חינוך ועוד. ההשקעה הרבה בתחום נושאת פירות, והציבור מבין ומתחבר לנושא".
איך אתה רואה את הרשות בעתיד?
"חשוב לנו להמשיך ולהגדיל את האוכלוסייה, נחשוב על הלב הירוק של ישראל, נמשיך להתפתח ולקדם את החקלאות והיישובים ולשמור על הצביון הכפרי, בלי יותר מדי אורבניות. נמשיך לחנך לדו קיום, להכרת האחר ולהבנה - שלכולם יש מקום במדינה הקטנה והצפופה, שהיא שלנו. אנחנו רוצים שעם ישראל יוכל להגיע וליהנות מכל מה שיש לנו להציע, וכמובן ליהנות מתעשיית היין שלנו. אני מקווה שנקים מכללה ליין ולאיכות הסביבה. כולנו כאן משפחה אחת גדולה, וכך נמשיך לחיות ולהרגיש".
ב־2018 הכרזנו על אזור יין ראשון בארץ, וקיבלנו מהמדינה את האישור הרשמי להיותנו "נפת יין". הפכנו לראשונים במדינה עם סמל מוצר, שמטביעים על כל בקבוק. פועל יוצא של זה הוא פיתוח ענף התיירות, שמשגשג אצלנו // פסטיבל מטה יהודה, השנה מציין 20 שנה לקיומו.
מערכת חינוך הישגית ומפותחת
ויזל מתגאה גם במערכת חינוך הישגית ומפותחת. "אנחנו משקיעים סכומים גבוהים בכל הקשור בחינוך. נכון להיום יש לנו כ־25 בתי ספר מסוגים שונים, חמישה מתוכם תיכונים, ביניהם ישיבה תיכונית ותיכון - הנותן מענה לחברה הערבית.
ב־4 השנים האחרונות כל תחום החינוך נמצא במגמת צמיחה וקליטה של תלמידים חדשים. בשנים אלו הקמנו בתי ספר חדשים של חינוך משולב: דתי–חילוני, שקצב הגדילה שלהם מדהים. אחד ההישגים הוא עירוב בנים ובנות עם צביון מסורתי ודתי, ולראייה - זה עובד"
ראש המועצה: ניב ויזל
גיל: 61
מצב משפחתי: נשוי + 3
תושב המקום מאז: כאן נולדתי, כאן עוצבה אישיותי כאדם וכחקלאי.
משהו שלא ידעתם עליו: מצייר, אוהב ספורט ושואף למצוינות.
מוטו: "לכבד כל אדם בדרכו וללא דעה קדומה".