שתף קטע נבחר

קריית אונו: מרכז העסקים והבילוי החדשני של המדינה

תסתכלו עליה: קריית אונו הופכת לסיטי של בקעת אונו והסביבה. בתוך כשנתיים עד שלוש, יוקם רובע העסקים והבילוי החדש "My Ono” בצומת סביון. הרובע החדש יקלוט אליו עשרות אלפי עובדים בחברות היי-טק, ביו-טק ובמקצועות חופשיים, ויביא אליו עשרות אלפי תושבים מרוצים ומעורבים. ראש העירייה, ישראל גל, מחייך בסיפוק כשהוא רואה איך חזונו הופך למציאות

ביולי האחרון, בעיצומו של משבר הקורונה, הודיעו שתי קבוצות נדל"ן: סופרין ווייס, על חתימת אופציה לרכישת מגרש בן 17.4 דונם, שנמצא ברובע התעסוקה החדש של קריית אונו "My Ono”, ומשתרע על כ־150 דונם בצומת סביון. עלות הפרויקט, שאמור לכלול הקמת מתחם מסחר, בילוי ופנאי ובנייני משרדים, מוערכת בכ־400 מיליון שקל. כמה חודשים קודם לכן רכשה באותו מקום חברת אקרו נדל”ן קרקע ב־80 מיליון שקל, מתוך כוונה להקים עליה פרויקט תעסוקה, שכולל בנייני משרדים בשטח של 45 אלף מ”ר.

 

אלו רק שתי דוגמאות לביקוש הרב למכרז הפומבי, שפרסמה רשות מקרקעי ישראל להחכרת מגרשים בצומת סביון, שנמצאים בשטח המוניציפלי של קריית אונו, להלן ה"סיטי" של בקעת אונו. בסך הכל מדובר בשטח בן כ–400,000 מ"ר, שיכלול מתחם עסקים ותעסוקה חדשני ואיכותי, ומתחם בילוי ופנאי שוקקים, שיהוו מוקד משיכה לבקעת אונו והסביבה. השטח ממוקם בסמוך למסוף המרכזי של הקו הסגול של הרכבת הקלה, שיחבר את תל אביב ואת נמל התעופה בן גוריון ובקרבת תחנת מטרו, קו M3 שתוכניתו אושרה.

 

  (צילום: באדיבות הקרייה האקדמית אונו )
(צילום: באדיבות הקרייה האקדמית אונו )

 

האזור כולו נמצא בימים אלו בתנופת פיתוח, כשהרשות המקומית עובדת על הקמת כבישים ותשתיות. בין היתר יש בכוונת העירייה גם לפתח את החיבור של המתחם הדרומי בקרבת צומת סביון לעיר, באמצעות שבילים להולכי רגל ושבילי אופניים.

תנופה זו היא תוצאה של ההצלחה של ראש עיריית קריית אונו - ישראל גל, להביא, לאחר מאבק של שנים, לאישורה של התוכנית שמשלבת תעסוקה, מסחר ובילוי. לאורך כל שנות המאבק עמד החזון לנגד עיניו: הקמת עוגן כלכלי לעיר, שיאפשר את הרחבת סל השירותים הניתנים לתושבי העיר. "מרגע כניסתי לתפקיד קידמתי את נושא המסחר בעיר שלנו, כדי שקופת העירייה תוכל לקבל חמצן כלכלי בצורת ארנונה מסחרית. מרכז העסקים והבילוי של קריית אונו יהווה חיזוק לכלכלת היישוב. התושבים יוכלו לעבוד בו וגם לבלות בו, הכל במרחק קצר מהבית".

 

קריית אונו נוסדה ב־1940. ההתפתחות הגדולה של היישוב החלה בין השנים 1962 ל־1967, אז החלו לקום, בצד הבניינים הישנים, שכונות מודרניות עם בנייה רווייה, לצד מרחבים ירוקים. ב־1992 היא הוכרזה כעיר. נכון להיום מתגוררים בקריית אונו כ־42,000 תושבים, והעיר נמצאת בדירוג 8 מתוך 10 בדירוג החברתי־כלכלי.

  (צילום: באדיבות הקרייה האקדמית אונו - קבוצת תדהר והראל)
(צילום: באדיבות הקרייה האקדמית אונו - קבוצת תדהר והראל)

 

גל מביט בגאווה על ההתפתחות, ומדגיש שכל הטוב הזה לא מגיע בקלות. "אני משקיע הרבה עבודה עם התושבים. כל הצוותים שלנו מכווני מטרה והעבודה נעשית עם הקשבה, רגישות ופתיחות". כדוגמה, הוא מציג את העובדה שלמרות שהעיר הינה בעלת מאפיינים חילוניים, ניתן מענה שלם לאוכלוסייה דתית. כמובן, שתחום בעל משקל רב בעיר הוא תחום ההתחדשות העירונית. בשנים האחרונות הפכה קריית אונו לסמל בתחום זה, עם תוכניות מתאר שמעודדות פינוי־בינוי ומעצבות מחדש את העיר, בהתאם לצרכים החדשים של האוכלוסייה והסביבה. "אנחנו מקדמים פרויקטים גדולים של תמ"א 38, ופינוי–בינוי. חשוב לציין, שפרויקט הפינוי־בינוי הראשון בישראל נבנה אצלנו כבר ב־2011". נכון למאי 2020 קיימים בקריית אונו 16 מתחמי פינוי־בינוי מאושרים, בהם ייבנו כ־3,700 יחידות דיור.

 

ישראל גל מדגיש שוב, שכל זה מתרחש במקביל להקמת מרכזים מסחריים ופעילות מסחרית, שמביאה לתעסוקה. כדוגמה, ב־2001 נפתח הקניון הראשון בעיר, במקביל לבניית שכונות חדשות בעיר, כדוגמת שכונת פסגת אונו בצפון העיר, בעלת מגדלים בני 20 קומות ומבנים נמוכים יותר, ושכונת עבר הירדן בדרום העיר. בשנת 2008, בעקבות פירוק מועצה אזורית אפעל, סופח לקריית אונו השטח שבין אוניברסיטת בר־אילן לכפר אז"ר, שם, בשכונה שתיקרא נאות אריאל שרון, מתוכננים להיבנות אזור עסקים ומשרדים, שכונת מגורים ומבני ציבור. ב־2009 נפתח בעיר הספורטק, וב־2015 נחנך הקאנטרי קלאב בסמוך אליו. בינואר 2020 אושרה תוכנית המתאר לעיר, כשהצפי הוא ל־80,000 תושבים עד שנת 2040. לפי התוכנית, שטח העיר יורחב מכ־4,540 דונם לכ־5,340 דונם בשל פינוי מחנה תל השומר והקמת שכונת נאות אריאל שרון במערב העיר. כמו כן, צפויה הרחבתם של צירים מסחריים בעיר, בהם רחוב שלמה המלך - שבמרכז העיר, בצד שימור השכונות הוותיקות הנמצאות בה.

  (צילום: איתן אלחרז)
(צילום: איתן אלחרז)

 

 

מערכת החינוך: מובילה בזכות החדשנות והמצוינות

מערכת החינוך בעיר היא סיבה נוספת לגאווה. קפיצת הדרך אותה עשתה, מאז החל לפעול בה ב־1949 בית הספר היסודי הראשון, ניר, היא עצומה. נכון להיום יש בקריית אונו שישים ושמונה גני ילדים, תשעה בתי ספר יסודיים, ארבע חטיבות ביניים, בית ספר יהל"ם למצטיינים ומחוננים, בית ספר תיכון ותיכון דמוקרטי. ב־2010 הוקם בה בית הספר האנתרופוסופי "בראשית", שפועל על פי תפיסת חינוך וולדורף. בסך הכל יש במערכת החינוך בעיר כ־10,000 תלמידים, כשאחוז הזכאים לתעודת בגרות מבין תלמידי כיתות י"ב חוצה את רף 92 האחוזים וזה כולל את תלמידי החינוך המיוחד. מוסדות חינוך נוספים שקיימים בעיר, הם הקריה האקדמית אונו והקונסרבטוריון העירוני ששמו הולך לפניו בהצמחת מוזיקאים מוכשרים ומוכרים. זאת בנוסף למועדונים ולפעילויות הפנאי, התרבות ולפעילויות הנוער הבלתי פורמליות המתרחשות כל העת.

 

פיתוח מערך החינוך מתחבר לתנופת הנדל"ן והתעסוקה של העיר. כך, למשל, המכללה האקדמית אונו מקימה כעת קמפוס חדש ברובע ה"סיטי של בקעת אונו", שיקלוט את הקמפוס החרדי שלה שנמצא כיום באור יהודה יחד עם מבנה למעונות סטודנטים. הפעילות במקום צפויה להתחיל בשנת 2023 והעירייה מתכוונת להמשיך את שיתוף הפעולה עם הקריה האקדמית בפרויקטים חברתיים לטובת הקהילה בבקעת אונו. הצפי הוא, שבשל מיקומה החדש של הקריה האקדמית, הביקוש ללימודים בה יגבר, ויביא לאזור קהל ממקומות נוספים בארץ, בין היתר בשל הקירבה לתחנת הרכבת של הקו הסגול ולציר המחבר את הבאים מכיוון ירושלים, שוהם והסביבה. בנוסף, מתוכננת להיבנות ברובע העסקים, המסחר והפנאי, גם אקדמיה לכדורגל - שתכלול כיתות לימוד ומגרשים, בהם יהיו כל האמצעים והתנאים להכשרת כדורגלנים ולפיתוח הפעילות הספורטיבית בקריית אונו והאזור. "קריית אונו היא קהילה לומדת ומלמדת, שמקדמת למידה חדשנית, מהנה, יוזמת, חוקרת ופעילה. אנחנו שואפים למצוינות, ונותנים מענה לצרכי הפרט, לצד שמירה על ערכים ישראליים ואוניברסליים, ועל תחושה קהילתית תומכת, מכילה ומכבדת", אומר גל.

 

  (צילום: באדיבות אקרן נדל
(צילום: באדיבות אקרן נדל"ן)

 

ישראל גל מציין, שתהליכי פיתוח אלו נעשים תוך הידברות אין סופית. "ברור שיש התנגדויות, אבל מתמודדים איתן באמצעות קיום שיח מתמיד ומכבד. קריית אונו היא עיר עם תנועה, מתחדשת ומתקדמת בלי הפסקה, עיר שלא חוששת לקחת על עצמה כלום בשום תחום".

 

איך אתה רואה את קריית אונו העתידית?

"בתוך כשנתיים עד שלוש תושלם בניית רובע העסקים והבילוי, שימשוך אליו עשרות אלפי עובדים בחברות היי־טק, ביו־טק ובעלי מקצועות חופשיים. תושבי קריית אונו, צעירים ומבוגרים, חילוניים ודתיים, יגורו בעיר שהם אוהבים, יעבדו בה, יבלו בה, יערכו קניות ויקבלו מענה שלם לצרכיהם השונים. אנשים ייפגשו במרכולים, בבתי קפה שכונתיים ובחנויות שיקומו במפלס הרחוב בבניינים החדשים. יהיה פה בלגאן במובן החיובי של המילה, 24 שעות ביממה. ככה בניתי את ההתחדשות העירונית. זו הקהילתיות החדשה, שהופכת למציאות לנגד עינינו". 

ראש העיר, ישראל גל (צילום: ראובן קופיצינסקי)
ראש העיר, ישראל גל(צילום: ראובן קופיצינסקי)

 

 

ראש העירייה: ישראל גל מאז 2013

גיל: 56

מצב משפחתי: נשוי ואב לשלושה

תושב העיר: מ־1988

מוטו: עבודה עם הקשבה, רגישות ופתיחות.

משהו שלא ידעתם עליו: התחנך בקיבוץ עין המפרץ ועסק בדיג.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות הקרייה האקדמית אונו - קבוצת תדהר והראל
הדמיה
צילום: באדיבות הקרייה האקדמית אונו - קבוצת תדהר והראל
מומלצים