כסף לא מהווה בעיה: הצצה לנסיכות ליכטנשטיין
חשבונות בנק סודיים, פסגות הרים מושלגות, וחנויות יוקרה במדרחוב. יוסף ג'קסון לוקח אתכם לסיבוב במקום שבו הונו של הנסיך מוערך בכ-2 מיליארד אירו. לפחות המוזיאונים בחינם
כמה מדינות בעולם היו רוצות להפוך לקנטון שוויצרי, וקרוב לודאי שמרביתן היו נהנות להפוך לחלק אינטגרלי מהיופי והשלווה השוויצרית המתחייבים ממעמד זה.
להפתעתי, תושבי נסיכות ליכטנשטיין ויתרו ברצון על האפשרות הזו ובחרו להפוך למיני מדינה עצמאית.
בעצם, אולי גם אנחנו היינו רוצים להיות תושבים של מדינה נינוחה שכל גודלה כ-160 קמ"ר, בערך כמו גוש דן. מדינה שניתן לראות את כולה מהמרפסת של ארמון הנסיך המקומי. מדינה שיש בה יותר בנקים מחנויות מכולת ויותר מרצדסים פר תושב מכל מקום אחר בעולם, למעט אולי נסיכות מונקו.
בואו לסייר במפת הנסיכות
המדובר בנסיכות ליכטנשטיין הזעירה, שמספר תושביה רק 34,600 ואם תעמדו שם עם האשה והילדים זמן ממושך, בהחלט יכול להיות שתשנו את הסטטיסטיקה המקומית. אורכה של המדינה 24 קילומטרים וכל רוחבה אינו עולה על 12 ק"מ.
נסיכות ליכטנשטיין העצמאית היא הרביעית בגודלה בין המדינות הננסיות באירופה, בהן קריית הותיקן, נסיכות מונקו, אנדורה וסן מרינו. נהר הריין מהווה את גבולה המערבי עם שוויץ בעוד שאוסטריה שוכנת ממזרח לנסיכות. שליש מהאוכלוסיה הם זרים - גרמנים, אוסטרים ושוויצרים - השומרים בקנאות על פרטיותם הפיננסית.
הרחוב הראשי משדר אמנות ויוקרה (צילומים: יוסף ג'קסון)
כאשר מטיילים במדרחוב הראשי של העיר, הרי שמלבד בתי הקפה והמסעדות ובנייני הבנקים מזדקר לעיניכם ריכוז מדהים של חנויות תכשיטים ושעוני יוקרה, כאלו שמציגות בחלונות הראווה שעונים כמו "רולקס" או "ברייטלינג" - ומותגים פחות מוכרים אך לא פחות יקרים - שהמחיר ההתחלתי שלהם הוא כמה רבבות אירו או פרנקים שוויצרים (המטבע הרווח בנסיכות).
השפה המדוברת בליכטנשטיין היא מין ניב של השפה הגרמנית הנקרא בשם אלמאנית, אבל אם תרצו לרכוש משהו בחנויות המקומיות, יבינו גם את היידיש המגומגמת שלכם. ההיסטוריה של ליכטנשטיין כמדינה עצמאית החלה כבר ב-1719. הנסיך "יוהאן הטוב" שמשל בנסיכות עד 1929 הצליח לנווט אותה בין המדינות השכנות שלטשו אליה עיניים לספחה. הנסיכות היא למעשה מונרכיה תחוקתית שבראשה עומד הנסיך הנס-אדם השני (HANS-ADAM) ירום הודו, שאינו מאפשר לתיירים מזדמנים שכמונו לבקר אפילו את ארמון המשפחה המתנשא מעל לעיר ואדוז.
שליט "עני" השווה 2 מיליארד דולר
הארמון בן 700 שנה, הוא בבעלות משפחת נסיכי ליכטנשטיין מ-1712. כיוון שמשפחת האצולה מתגוררת בארמון עד היום היא לא מאפשרת ביקורי תיירים במקום, שכן אלה עלולים חלילה להפריע בעת סעודת הצהריים. הנסיך הנוכחי נחשב לאחד מעשירי אירופה, הונו האישי נאמד בלא פחות משני מיליארד דולר, הוא גם אינו צריך לשלם מיסים לעצמו. שביל הליכה המוליך לאתר התצפית KANZELL יעניק לאלה שלא יתעצלו מבט פנורמי על הנסיכות כולה.
הכנסיה בבירה ואדוז
המקום הנמוך ביותר במדינה נמצא 430 מטרים מעל פני הים והנקודה הגבוהה ביותר מתנשאת ל-2,599 מטרים. השביל המסומן בתוך היער מתחיל במדרחוב הראשי, ליד מלון אנגל (HOTEL ENGEL) ובעזרתו תוכלו להגיע אל אותה נקודת תצפית.
ואדוז (VADUZ) בירת המדינה, המונה קצת יותר מ-6,000 תושבים היא עיר הבנקים החשאיים. קרוב לודאי שאם יחשפו השמות והפרטים מאחורי החשבונות הפרטיים באותם בנקים, יתמוטטו לא מעט ממשלות מושחתות ברחבי אירופה והעולם. כאשר מתהלכים כאן קשה להשתחרר מהתהייה לכמה ישראלים יש כאן חשבונות - ומה עומקם.
בישיבה באחד מבתי הקפה המקומיים נהנים לראות את חבורות אנשי העסקים לבושים כמיטב האופנה הבנקאית "טוחנים" בשפה בלתי מובנית את חדשות הבורסה האחרונות. רבים מהם מסתכלים בחשדנות לכל עבר, שמא מדובר באיזה סוכן של אחת מרשויות המס שמעבר לגבול שמנסה לרחרח אחרי מעלימי מס. או אולי זה רק נדמה לי והם אינם מתרגשים כלל.
בולים בגודל של מרצפת
שני רחובות ראשיים חוצים את העיר הקטנה לרוחבה וברחוב STADLE נמצא עיקר האתרים החשובים של העיר. בין המוזיאונים המעניינים של ואדוז נמנים המוזיאון לאמנות KUNSTMUSEUM שבו אוסף של אמנות מודרנית ועכשווית.
המוזיאון הלאומי של העיר LANDESMUSEUM שוכן בפונדק עתיק ששוקם, ובו תכשיטים, כלי נשק ועבודה, ופריטים פולקלוריסטים. כל אלה קשורים בהיסטוריה של ליכטנשטיין מאז התקופה הרומית. מומלץ במיוחד לבקר במוזיאון הבולים של הנסיכות. אוסף הבולים הייחודי של ליכטנשטיין מושך חובבי בולים מהעולם כולו, אפילו במדרחוב דאגו לשבץ אבני מרצפת שבהן הוטבעו בגדול כמה מהבולים הנדירים של הנסיכות.
בול כזה אני רוצה! המדרכה ליד מוזיאון הבולים
במרכז המבקרים של הנסיכות, הנמצא גם הוא באותו רחוב, יקבלו אתכם באדיבות ויעמיסו עליכם חוברות צבעוניות. עוד תוכלו לצפות בסרט המציג את יופיה של ליכטנשטיין בעונות השנה השונות. נראה כי ההכנסות מהפעילות הפיננסית העניפה מאפשרות לנסיכות הקסומה לא לגבות דמי כניסה באותם מוזיאונים.
ליכטנשטיין אינה חברה באיחוד האירופי, אלא רק באיגוד הסחר החופשי באירופה (EFTA) ואת קשרי המסחר שלה עם מדינות העולם היא מסדירה במסגרת האזור הכלכלי האירופי, המאפשר לכל החברות בו חופש תנועה ושירותים. ומה עם הנקודה היהודית? קומץ קטן מבני עמנו מתגורר בנסיכות, וכנראה שלא קל להפוך לאזרח מקומי.
מוזיאון האמנות. הכניסה בחינם
לחיים! הנסיך מתפרנס
הנסיך השליט "העני" מתפרנס מהצד גם ממכירת יינות מעולים, שאותם תוכלו לרכוש ביקב הנקרא בשם HOFKELLEREI ובמספר חנויות ברחוב הראשי של העייירה. אם תרצו להתמוגג גם מחוויה קולינארית הרי שבמלון האקסלוסיבי של העיר המדורג 5 כוכבים PARK-HOTEL SONNENHOF נמצאת מסעדה המתמחה במטבח הצרפתי שתפנק אתכם במטעמיה. זכרו שזה לא בדיוק המקום להתלונן על המחיר. לצד זאת, יש לא מעט מסעדות אחרות לאורך הרחוב הראשי.
במרכז העיירה הנקרא בשם MITTELDORF נמצאים בתים עתיקים רבים, בהם הבית האדום המזדקר בצבעו העז למרחקים. לחובבי נוף ואטרקציה הרי שמתחנת הרכבת של העיירה ניתן לצאת למסע קצר ב-STADTLE TRAIN שבמהלכו תראו לא מעט מנופי הנסיכות הזעירה.
אם אתם מתכניים לקפוץ ולשטוף את העיניים בעושר הזה, דעו כי הטמפרטורות בקיץ אינן עולות על 20-28 מעלות ובחורף הופך אזור הנסיכות לאתר סקי ענק. בתקופה זו
צונחות הטמפרטוורות עד 15 מעלות מתחת לאפס. הרכס הסמוך לעיר, MALBUN-STEG , מגיע ל-1,600 מטרים מעל לפני הים ובהחלט ניתן להתמסר בואדוז וסביבתה לכל הפעילויות הספורטיביות הקשורות בסקי.
תושבי ליכטנשטיין גאים בעובדה ששליש מהאוכלוסיה עוסקים בספורט. החל ממועדוני קליעה בעלי מסורת עתיקה ועד לסוגי סקי שונים, על כל נגזרותיהם. אל תזלזלו חלילה בספורטאים המקומיים, שכן נציגי המדינה הקטנטנה גרפו כבר 9 מדליות באולימפיאדות החורף.