הממשלה אישרה הקמת ישובים בחלוצה
ראש הממשלה אריאל שרון הודיע כי מבחינתו מדובר "בתנופה חדשה בהתיישבות". בשמאל זועמים: זה יחסל כל סיכוי לחילופי שטחים עם הפלסטינים
הממשלה אישרה אתמול (א') את הקמתם של ישובים חדשים בחולות חלוצה. מדובר בתוכנית של שר התשתיות אביגדור ליברמן להקמת מספר ישובים חדשים באזור, בעקבות הידיעות על כוונתו של ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, להחזיר חלקים מחולות חלוצה לפלסטינים. כל שרי העבודה, למעט סלאח טריף שנמנע, הצביעו בעד הקמת היישובים. בישיבה לא התקבלה החלטה לגבי מספר הישובים שיוקמו.
במהלך ישיבת הממשלה אירעה תקרית בין ראש הממשלה לשר הפנים אלי ישי, שטען כי נושא הבניה בחולות חלוצה אינו מתפקידו של משרד התשתיות אשר ניכס לעצמו את הנושא, אלא בתחום משרד הפנים.
"זו שיטה פסולה שמשרדים לוקחים לעצמם טיפול בנושאים לא להם", אמר ישי.
רה"מ השיב לו בעקיצה הנוגעת לחוק ההסתה שהופך פעמיים על ידי ש"ס בכנסת: "גם אני מתאפק אחרי שהפלת חוק מסוים בכנסת", אמר שרון.
לידי הפלסטינים
חולות חלוצה הוזכרו בעבר כשטחים שעתידים לעבור לידי הפלסטינים, במסגרת של הסכם קבע, בתמורה לשטחים שמעבר לקו הירוק שיישארו בידי ישראל.
שרון דחה את הביקורת כי הבנייה בחולות חלוצה תפגע בסיכויים למצוא פתרון לזכות השיבה של הפלסטינים משום "שממשלת האחדות אינה מעלה כלל בדעתה לאפשר לפליטים פלסטינים לשוב לתחומי מדינת ישראל".
שרון הוסיף כי הוא בטוח כי מפלגת העבודה תתמוך בהקמת הישובים וכי כך יעשו גם שאר חברי מפלגות הקואליציה.
בשמאל דורשים ממפלגת העבודה להתנגד להקמת היישובים החדשים. ראש סיעת מרצ, ח"כ זהבה גלאון, אומרת כי הבנייה בחולות חלוצה עשויה להפוך ל"בית הקברות של הסיכוי לחילופי שטחים במסגרת הסכם מדיני". ח"כ אבשלום וילן (מרצ) אומר כי באזור ישנם שלושה ישובים ריקים וישובים אחרים המשוועים למתיישבים ועל כן מוטב לממשלה לטפח את הישובים הקיימים ולא להקים "פילים לבנים".
במכתב ששלח ביילין למזכ"ל המפלגה, השר רענן כהן, הוא כותב: "לפני פחות משבעה חודשים אימצה ממשלת ברק את תוכנית קלינטון שכללה העברת שטח שבין 1% ל-3%, לריבונות פלסטינית, מותנה בגודל השטח שיסופח לישראל. פורמלית זו החלטה המחייבת גם את ממשלת שרון כל עוד לא בוטלה. מוסרית היא בוודאי מחייבת את שרי העבודה".
עם זאת יש לציין כי בעת חילופי השלטון לפני כארבעה חודשים הודיע ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק כי הבנות קלינטון מבוטלות ואינן מחייבות את שרון.
ביילין טוען כי במו"מ דובר עם הפלסטינים באופן בלתי מחייב, על העברת חלק מחולות חלוצה. "הערכת הצוות הישראלי היתה כי זהו האזור הנוח ביותר להעברה לפלסטינים, מבחינת האינטרס הלאומי של ישראל", הוא אומר. המזכ"ל כהן לא השתכנע: "מפלגת העבודה תומכת בחיזוק ההתיישבות בחלוצה", אמר בסוף השבוע בכנס פוליטי בצפון, "כל מי שמתנגד בתוך המפלגה להתיישבות בתחומי הקו הירוק פועל בניגוד למצע".