השבחת המחשב האישי
האם כדאי להשביח את המחשב הישן שלכם, או אולי פשוט לקנות אחד חדש? כתבה ראשונה בסדרה
פעם, כשהמחשבים האישיים היו חלשים וההתלהבות של המשתמשים היתה חזקה, הנושא של השבחה ושיפורים היה היחיד שאף פעם לא נלאינו מלדבר עליו. היום, כשה-PC הוא מחשב-על בתחפושת של מוצר צריכה וההתלהבות מאפיינת רק את הצעירים מאוד, ויכוחים נלהבים בשאלה "איך להשביח" נשמעים רק באיזורי מצוקה. זה אחד הנושאים הנסקרים ביותר בעיתונות המחשבים של הארצות הקומוניסטיות לשעבר, בהודו ובמדינות אחרות בהן חסכון של 50 דולר עדיין מצדיק מאמץ מרוכז במשק סוף-שבוע של השבחה. אבל הוא כמעט נעלם מהאג'נדה של עיתונות המערב השבע.
בישראל, כידוע, אנו פוסחים על שני הסעיפים. בין ארץ מתפתחת, שזקוקה למגביות ולסיוע חוץ אמריקאי כדי להתקיים, ובין מדינה מפותחת שאזרחיה מאושרים לבזבז את כספם באורגית צרכנות ראוותנית. לכן קשה לנו יותר לקבוע את קו הגבול בין מה שכדאי לשמור ולהשביח ובין מה שרצוי לזרוק ולהחליף. למשל, סקר שערך PC Magazine האמריקאי הראה שלא כדאי להשביח מחשב ישן על ידי החלפת לוח-האם, שלא לדבר על החלפת המעבד לבדו. עדיף להחליף את כל הקופסה ולשמור רק את האבזרים החיצוניים וכמה מהרכיבים הפנימיים אם הם בני פחות מ-3 שנים. במגזינים המגיעים ממזרח אירופה, לעומת זאת, עדיין דנים באפשרויות להחליף מעבד על לוח-האם הישן משום שהלוח עצמו נחשב לנכס יקר ערך. בישראל, לפחות עבור חלק מהאוכלוסייה, החלפת לוח אם היא אופציה מעשית ואילו החלפת מעבד נטו היא לא.
חלון ההזדמנויות להשבחה
שאלה שונה בתכלית היא, מתי ולמי כדאי לחשוב על השבחה/החלפה. עבור עמיתינו האמריקאים קו הגבול הוא ברור: עכשיו הזמן להחלפה – לא השבחה - של מחשבים מהדורות פנטיום, פנטיום-MMX ופנטיום-2. יש משתמשים שיכולים להסתפק בפנטיום-2 מגרסה מאוחרת יחסית (מעל 300 מגהרץ) בתור תחנת גלישה ומעבד תמלילים, אבל לא כדאי להשקיע יותר במחשב הזה. אם אתה רוצה יותר ממה שהוא מסוגל לתת (ואי אפשר לפתור את הבעיה עם תוספת קטנה לזכרון), עליך להחליף אותו במחשב פנטיום-4/סלרון, או אתלון/דורון, מהשורה השניה (1.4-1.6 גיגהרץ) או השלישית (1.0-1.2 גיגהרץ) לכל הפחות (ראה מאמר בגיליון זה שעוסק בהשוואת מעבדים). באותה הזדמנות כבר יגדל הדיסק, תתעדכן מערכת ההפעלה וגם המאיץ הגרפי יתחזק פי 5 לפחות. אם אתה לא זקוק להחלפה של המקלדת, העכבר, המסך וכרטיס הרשת, החלפת המחשב תעלה בין 500 ל-700 דולר, שזה פחות מהמחיר של הרכיבים שכן דורשים החלפה.
מצד שני, למחשבי פנטיום-3 יש עוד הרבה מה לעשות לפני היציאה לפנסיה. בדרך כלל השיפור המשמעותי ביותר שניתן לבצע בהם הוא הגדלת הזכרון. 128 מגהבייט זה המינימום אבל כמעט תמיד כדאי לבזבז עוד 20-25 דולר ולעלות ל-256 מגהבייט. ההשבחה קלה ובטוחה יחסית ואם נתקלת בבעיות סביר שהבעיה היא עם הרכיבים שקנית. מסתובבים בשוק רכיבי זכרון "גנריים", שאף יצרן מכובד לא מוכן לשים את שמו עליהם, ואלה לפעמים מתגלים כנגועים ב"שגיאות רכות", כלומר סיביות ששוכחות את מה שהן אמורות לזכור, אבל רק מפעם לפעם. כדאי להשקיע טיפה יותר ולקנות רכיבים ממקור מהימן.
שעשועים טכנולוגיים לאוהבי אתגרים
החלפת המעבד היא אפשרית, אך בדרך כלל לא כדאית. אם המעבד מיושן, כנראה שגם לוח-האם אינו מעודכן ולכן המעבד החדש ימשיך להחנק עם אפיק זכרון איטי או לבזבז את כוחותיו על מאיץ גרפי שלא מסוגל לעמוד בקצב. האנשים שמחליפים מעבדים עושים זאת בעיקר כאתגר טכנולוגי, במקביל להאצת השעון מעבר להמלצות היצרן, הוספת אמצעי קירור אקזוטיים ושעשועים טכנולוגיים דומים. הם מתחילים, בדרך כלל, עם מחשב שכבר עבר השבחה של תתי-מערכות חשובות ויקרות, למשל עם מאיץ 3D מקצועי או מערך איחסון מבוסס SCSI. גם במקרה הזה צריך לבדוק האם החלפת לוח-האם לא תהייה אפקטיבית יותר מהחלפת המעבד לבדו, משום שבאותה הזדמנות אפשר לעבור לאפיק זכרון 133 מגהרץ, לשער AGP 4x ולהשיג תמיכה בזכרון DDR. השילוב הזה יכול להוסיף למחשב כ-10 אחוז מעל לרמת הביצועים שהחלפת המעבד לבדו תשיג.
מכאן שמרבית ההשבחות שכדאי לכל הדעות לבצע הן נקודתיות. אחרי שהוספת זכרון כיד-המלך אתה צריך לבחון איזה תת-מערכת אינה ברמה שאתה מצפה ממנה. כאן צריך להבחין בין שיפורים המהווים תוספת לפונקציונליות ובין שיפורים שמאיצים את הביצועים. מאחר והחלטנו לא לגעת במעבד ורק להוסיף זכרון, שיפור ביצועים משמעותי יבוא רק מהחלפת הכרטיס הגרפי – אם אומנם ביצועי גרפיקה תלת-ממדית הם החשובים לך. אל תצפה לשיפור ביצועים משמעותי מהחלפת הדיסק, למשל, משום שהגדלת מהירות הסיבוב מ-5,400 סל"ד ל-7,200 תתרום במקרה הטוב רק 2 אחוז לכוח המנוע. מצד שני, החלפת הכרטיס הגרפי, ממה שהיה פיסגת הטכנולוגיה ב-1998 לשיא הנוכחי, יכולה להתבטא בתוספת 30% לציון Business Winstone ולהכפלה פי 3 של הציון במבחן 3D Winmark.