שתף קטע נבחר
 

קונים מזרן: איך בוחרים את הטוב ביותר עבורנו

כל אחד ישן במיטה שהציע לעצמו, ואנחנו מציעים להשקיע במזרן. כדי להקל עליכם, בדקנו מה מבטיחים היצרנים, מה אומרים על זה המומחים, וכמה עולה הנוחות הזאת. העיקר שתוכלו לישון בשקט

תמיכה מושלמת לגב, אוורור מעולה לספוג וקפיצים שיחזיקו מעמד לאורך שנים הם רק חלק מההבטחות שמפזרים כלפינו משווקי המזרנים חדשות לבקרים. ואנחנו עומדים מול המבחר העצום הזה ומנסים לנחש מה באמת יעזור לנו לישון כמו תינוק ולקום כמו פנתר. כדי לפזר את הערפל ביקשנו משני מומחים לסייע בעניין: ד"ר עופר ברוך, כירופרקט אורתופדי ומומחה לשיקום פיזיקלי ביחידה לשיכוך כאב במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, וד"ר צוני סיגל, אורתופד ויועץ למחלות עמוד השדרה בקופת חולים מאוחדת.

 

"אם אתם בריאים", אומר ד"ר סיגל, "תוכלו לישון היטב על כל מזרן, ואפילו על הקרקע. הפיתוחים והחידושים המוצעים נועדו בעיקר לספק פינוק ונוחות במקום שבו אנו מבלים שליש מחיינו, כלומר במיטה". לעומתו סבור ד"ר ברוך, שלקימורי גב שונים דרושה תמיכה שונה.

 

כ-80% מכלל המזרנים המשווקים בישראל הם מזרני קפיצים, ומרבית האחרים בנויים מספוג (גומאוויר). אחוז קטן של המזרנים בנוי מ-100% לטקס או טמפור, שכן חומרים אלה משמשים בעיקר כשכבת ריפוד במזרני הקפיצים השונים. בכולם, אגב, כדאי לחפש את המרכז הבריאותי והמבנה האנטומי, שכן לדברי ד"ר סיגל, מדובר בנקודה בדרגת קושי גבוהה יותר במרכז המזרן, המייצבת אותו ותומכת באזור שבו מתרכז עיקר משקל הגוף: אגן הירכיים.

 

מזרני קפיצים

 

מזרנים אלה נחלקים לשני סוגים: קפיצים משולבים, המחוברים ביניהם ומהווים למעשה יחידה אחת, וקפיצים מבודדים, שכל אחד מהם ארוז בשרוול. קושי המזרן ותמיכתו מושפעים מצפיפות הקפיצים, מעובי חוט הברזל שממנו בנוי הקפיץ ומהעיבוד שהוא עובר בתהליך הפיכתו לסליל קפיצי. גורם נוסף המשפיע על דרגת הקושי הוא מספר הקפיצים: ככל שהם רבים יותר המזרן קשה יותר.

 

ההבטחה: קפיצים מבודדים: תנועת קפיץ אחת אינה משפיעה על קפיצים אחרים, ולכן כל איבר בגוף זוכה לתמיכה בהתאם למשקלו. קפיצים משולבים: מבנה היוצר חלוקה נכונה יותר של משקל הגוף על המזרן.

 

הביקורת: ד"ר ברוך מסכים עם טענת היצרנים בכל הנוגע לסוג התמיכה שמעניקים הקפיצים השונים. "עם זאת צריך לזכור, שגם מזרן הקפיצים הטוב ביותר, אפילו אם יקפידו להפוך ולסובב אותו מפעם לפעם, יאבד את הגמישות שלו לאחר שבע עד שמונה שנים". הוא מנפץ את המיתוס שלפיו מזרן קשה יותר הוא בריא יותר. "המזרן צריך להיות נוח, בין שהוא קשה ובין שהוא רך, זה פשוט עניין של העדפה אישית", הוא מבהיר.

 

למי מתאים? לכל מי שמוצא במזרן הקפיצים נוחות ותמיכה נאותה, גם אם הוא סובל מהגב וגם אם לא. מעבר לנוחות יש לדעת שאת מזרני הקפיצים המשולבים צריך להחליף כל שבע עד שמונה שנים, בעוד שלמזרני הקפיצים המבודדים אורך חיים קצר יותר (חמש עד שש שנים). האחרונים גם רגישים יותר לקפיצות חוזרות ונשנות, ולכן אינם מומלצים בבית שיש בו ילדים.

 

היצע ומחיר: קפיצים משולבים: אופטימה (עמינח), וינר (אולימפיה) קפיצי בנול (סילי), ביופלקס (אירופלקס) - החל מ-1,000 שקל. קפיצים מבודדים: WOL HGIH (הולנדיה), ביוטירסט (סימונס), קוסמוס (אולימפיה) - החל מ-3,800 שקל.

 

מזרני ספוג

 

מבחינת דרגת התמיכה והגמישות מזרני הספוג ממוקמים באמצע הרשימה. מזרני הטמפור והלטקס הם המובילים, ומזרני הקפיצים סוגרים את הרשימה.

 

ההבטחה: מגוון רחב של מזרנים המתאימים לכל דרישה, נוחים ונעימים.

 

הביקורת: במזרני הספוג, אומר ד"ר סיגל, אין חידושים או פיתוחים מיוחדים, אולם הם טובים, רכים ונוחים לשינה. דרגת הקושי שלהם נקבעת על פי דחיסות הספוג, וכדי למנוע את שקיעתו מומלץ להניח תחתיו קרש. ד"ר ברוך מוסיף שאורך חייהם קצר, ארבע עד חמש שנים, ואיכותם נפגמת ככל שחולף הזמן ושכבות הספוג נדחסות.

 

למי מתאים? לאנשים בריאים וצעירים, שאינם אוהבים מזרני קפיצים ומחליפים את המזרן בתדירות גבוהה.

 

היצע ומחיר: לכל היצרנים יש גם דגמי ספוג - החל מ-2,000 שקל.

 

מזרני לטקס

 

הלטקס הוא חומר טבעי, המופק מעץ הגומי. על פי רוב הוא משמש כשכבת ריכוך.

 

ההבטחה: חומר גמיש בעל כושר התאוששות גבוה, המתאים את עצמו לקימורי הגוף ומעניק נוחות מרבית בזמן שינה.

 

הביקורת: "צמיגותו של הלטקס מזרזת את השחיקה שלו", אומר ד"ר ברוך, "ובכלל מזרני לטקס מאבדים את הגמישות שלהם לאחר שלוש עד ארבע שנים, בפרט כשמדובר במזרן שלם, היושב על גבי מיטות מתכווננות חשמליות. תנועת הקיפול של החומר מאיצה את התבלותו".

 

למי מתאים: ד"ר ברוך: "גמישות המזרן עושה אותו מתאים במיוחד לצעירים, לאנשים הסובלים משינויים בשלד ומנטייה לעקמת או לגבנון, ולמי שסובל מפצעי לחץ. לעומת זאת הוא אינו מומלץ לאנשים הסובלים מכאבי גב הנגרמים בזמן פעילות או עקב בעיות דיסק.

 

היצע ומחיר: טלאליי (הולנדיה), לטקס (עמינח), סיזר, קונסול, לוטוס, דימונד, אגוסליפ וקונטור (אולימפיה), ביופלקס (אירופלקס) - החל מ3,300- שקל.

 

מזרני ויסקו

 

המזרן עשוי מחומר דמוי ג'ל בעל תכונות ויסקו-אלסטיות (יכולת שינוי קבועה או זמנית). כלומר הוא נשאר קשיח בטמפרטורת החדר, אך מתרכך בהשפעת חום הגוף ומסתגל לקימורי הגוף ולתנוחת השינה. מדובר בפיתוח שנעשה במיוחד בעבור סוכנות החלל האמריקאית, ומשמש בתעשיית המזרנים בעיקר ליצירת שכבת ריפוד.

 

ההבטחה: יכולת ההסתגלות של החומר מסייעת לפזר את עומס משקל הגוף על פני המזרן, משחררת לחצים, מעניקה הרגשה של ריחוף ומספקת תנאים אופטימליים לשינה רגועה, עמוקה ובריאה.

 

הביקורת: ד"ר ברוך: "אמנם מזרני ויסקו 'זוכרים' את תבנית הגוף לאחר כמה לילות שינה, ובכך הם מספקים תמיכה, אולם בכך גם חסרונם: אורח ללילה עלול לחוש אי נוחות בשוכבו על המזרן. אורך חייו של מזרן כזה יסתכם בשלוש עד ארבע שנים, וכאשר המזרן כולו עשוי ויסקו ומונח על גבי מיטה מתכווננת נפגעת הגמישות שלו והוא עלול להיסדק בנקודת הקיפול. בהשוואה ללטקס הוא צפוף וקשה יותר".

 

למי מתאים? ד"ר סיגל: "לאנשים בריאים שמוצאים אותו נוח. מזרני ויסקו אינם מתאימים לאנשים הסובלים מבעיות גב, ולאלה עדיף לבחור מזרן לטקס, משום שהמרכז שלו יציב יותר".

 

היצע ומחיר: "טמפור" (הולנדיה), ויסקו (אולימפיה) - 3,500 שקל ומעלה.

 

מזרן מגנטי

 

מזרן עשוי שכבות ספוג, בדרגות קושי שונות, שביניהן מפוזרים 122 מגנטים.

 

ההבטחה: המזרן טוען את הגוף באנרגיה חיובית ומאזן אותו, ובכך מספק מגוון פתרונות בריאותיים, כמו שיפור התפקוד המיני, מניעת בריחת סידן, איזון לחץ דם והקלה על כאבים בכלל ועל מיגרנות בפרט.

 

הביקורת: לדברי ד"ר סיגל, יתרונם הבריאותי של המגנטים לא הוכח מדעית, אולם ד"ר ברוך אומר, שהמגנט יוצר שדה מגנטי, המשפיע על ההולכה העצבית בגוף האדם. "מחקרים שנערכו בעולם הראו שהמגנט מסייע בריפוי של אזורי חיכוך בעמוד השדרה והשרירים, ודווקא משום כך חשוב להתייעץ עם רופא שהתמחה במגנטותרפיה (ריפוי במגנטים) לפני קניית מזרן כזה".

 

למי מתאים? לכל אחד, ובתנאי שהותאם לו אישית על פי המלצת הרופא.

 

היצע ומחיר: מגנייט (אולימפיה) - 4,890 שקל.

 

שנינו ביחד או כל אחד לחוד?

 

אחת השאלות שעולות כשעומדים לקנות מזרן, היא אם לקנות אחד זוגי או שניים יחידים.

 

ד"ר עופר ברוך, כירופרקטור, אומר שאם בני הזוג הם אנשים בריאים, הדומים זה לזו במבנה הגוף ובהרגלי השינה שלהם, הם יכולים להסתפק במזרן זוגי, שחסרונו העיקרי בכך שקשה להרים ולהפוך אותו בגלל משקלו הכבד. "אם אחד מבני הזוג סובל מבעיה בריאותית שאפשר להקל עליה באמצעות מזרן ייחודי, מומלץ לקנות שני מזרנים נפרדים".

 

ומה בנוגע למיטה מתכווננת?

 

ד"ר ברוך: "המיטות המתכווננות מתאימות לקריאה ולצפייה בטלוויזיה בתנוחה נכונה, בלי להפעיל לחץ על השרירים ועל חוליות הגב. אלא שזהו גם חסרונן: קל להירדם במיטה כזו בתנוחה שיוצרת לחץ על השרירים ופוגעת במנוחת הלילה. חיסרון נוסף הוא שהמזרנים במיטות אלה, העשויים לרוב טמפור או לטקס, נשחקים מהר. כדי להתגבר על כך מומלץ להעדיף מזרני קפיצים מחולקים, המותאמים למיטה מתכווננת".

 

 

יש לכם שאלות נוספות בענייני מזרנים או אורטופדיה? הכנסו לאחד הפורומים בעמוד זה ותקבלו תשובות און-ליין לכל שאלותיכם
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכל מזרחי
מזרן. הבסיס לבריאות ביום-יום
צילום: מיכל מזרחי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים