שתף קטע נבחר
 

עיקול קשה לעיכול

מכתב לשר המשפטים. הנדון: דיני נפשות בהליכי גבייה ועיקול

במשבר הכלכלי החמור והמחמיר מדי יום רבים מאוד אינם יכולים לעמוד בתשלומי החזר של משכנתאות ובפירעון אשראי שקיבלו. בה-בעת, הליכי ההוצאה לפועל הננקטים נגד נפגעי המיתון מפעילים פעמוני אזעקה מחרידים.

 

בבוא יום העיקול, אין טעם בתחנונים ובהסברים, אין תועלת באיומים, בקללות ובהבטחות, וכמובן גם לא בבכי של הילד הנפרד מהמחשב שקיבל כמתנת בר מצווה. קבלני ההוצאה לפועל עושים מלאכתם באטימות, ומותירים את בני המשפחה בבית ריק מחפצי ערך: המומי טראומה, ולכל אחד מהם צלקת שלא תימחה. אגב, המעקלים לא יניחו יד על תנור, מקרר, מיטות, ארונות, כלי מטבח, כלי עבודה, כלי קודש וחפצים נוספים שהמחוקק אסר על עיקולם.

 

לשר המשפטים, המופקד בלעדית על תחום ההוצאה לפועל, ראוי לתת את הדעת על הכתוב: "כי תשה ברעך משאת מאומה לא תבוא אל ביתו לעבוט עבוטו, בחוץ תעמוד, והאיש אשר אתה נושאה בו יוציא אליך את העבוט החוצה. ואם איש עני הוא לא תשכב בעבוטו. השב תשיב לו את העבוט כבוא השמש ושכב בשלמותו, ובירכך ולא תהיה צדקה לפני ה' אלוהיך" (דברים, כ"ד, י'). המשפט העברי אסר על נושה להיכנס לבית החייב (כדי למנוע את השפלתו), על עיקול מיטלטלין חיוניים ועל כל פעולה שמכבידה על החייב ואין בה תועלת לנושה. ובשאלה לימינו: מחשב, וידיאו, טלוויזיה, מזגן ודומיהם הם מיטלטלין חיוניים שאין לעקלם.

 

חפצים שמעוקלים מחייבים נמכרים לסוחרים במכרזים לא פומביים, במחירי "שחיטה". לדוגמה, טלוויזיה חדשה שנרכשה זה עתה ב-3,000 שקל תימכר בהליכי ההוצאה לפועל ב-400 שקל. מתמורת המכר ינוכו כ-40 אחוז לכיסוי ההובלה, האחסנה, המכירה ושכר טרחת עורך הדין. כתוצאה מכך, תמורת הנטו של הנושה תהיה פחות מעשירית השווי האמיתי של המיטלטלין.

 

מי נהנה אפוא מהעיקול? סוחרים בעלי קשרים, קבלני ההוצאה לפועל, עורכי הדין, בעל המשאית, בעל המחסן וכו'. אין שום תועלת כלכלית בעיקול מיטלטלין ביתיים רגילים. הטעם היחיד הוא יצירת איום מוחשי לאירוע טראומטי. צווי העיקול מוצאים בסיטונות, ללא הליך משפטי ראוי לשמו, ללא הבחנה בין חייב תמים וחסר יכולת ובין סרבן בעל יכולת פירעון, שראוי וצודק לעקל את מיטלטליו.

 

נוהל הוצאת המיטלטלין נוגד את חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. בדומה לביטול פקודות המאסר האוטומטיות שהוצאו בעבר נגד חייבים, תוך רמיסת כבוד האדם וערכי משפט בסיסיים, ראוי לבטל את עיקול המיטלטלין, זולת אם יוכיח הנושה, בהליך משפטי ראוי לשמו, שהחייב יוכל לפרוע את החוב ומכירת מיטלטלי בית מגורי החייב תביא לנושה תועלת כלכלית ממשית. בכל מקרה, ראוי והוגן לאפשר לחייב לפדות את המיטלטלין בסכום הנטו שיקבל הנושה אם יימכרו המיטלטלין, וללא צורך בהוצאתם המשפילה מן הבית.

 

בשולי העיתון אנו קוראים, מפעם לפעם, על התאבדות אדם שלא יכול היה עוד לשאת את הבושה וההשפלה המגיעות לשיאן בפעולות העיקול. אל נגלגל עינינו בתמיהה כאשר הבודדים יהיו למאות. אדוני שר המשפטים, מדובר בדיני נפשות ולא בדיני ממונות. הנושא בסמכותך ומחובתך למנוע את הטראומה ואת הטרגדיות. והזמן דוחק מאוד.

 

גיל-עד חריש, עורך דין

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טלוויזיה ששוויה 3,000 שקל תימכר ב-400 שקל
מומלצים