חקלאות במים מליחים
איך לגדל במדבר עגבניות מתוקות יותר
בנגב, על אף צחיחותו, אצורות כמויות אדירה של מים בשכבות האקוויפר השונות (אקוויפר היא שכבה תת קרקעית בה מצטברים מים). המים האלו הם מים מליחים שאינם ראויים לשתיה (לפחות ע"פ הסטנדרטים של משרד הבריאות כיום), למרות שבעבר תושבי הנגב נהגו לשתות מהם.
להבדיל ממי ים, מי התהום המליחים הם פחות מרוכזים וניתן להשתמש בהם לצרכים חקלאיים. חקלאים רבים בנגב כולו וברמת הנגב בפרט מגדלים זנים של פירות וירקות שנמצאו מתאימים או שהותאמו להשקיה במים המליחים. במו"פ של רמת הנגב, בודקים ומפתחים את הזנים השונים עבור חקלאי האזור.
המים המליחים בהם משתמשים לצורכי השקיה ברמת הנגב נשאבים מקצהו המלוח של אקוויפר שנקרא ירקון-תנינים. זהו חלק מאקוויפר מתוק שבו המים מליחים.
ישנם אקוויפרים נוספים, בעומקים שונים באדמת הנגב, אך במו"פ מצאו שמליחות מי האקוויפר הנ"ל היא המתאימה ביותר לשימוש חקלאי.
חשוב לדעת שהזנים השונים אינם מושקים רק ע"י מים מליחים. כשהקרקע הופכת למלוחה מדי עבור הצמח, במידה כזו שעשויה לפגוע בו, שוטפים את הקרקע עם מים מתוקים. חלק מהגידולים, כמו עגבניות, מקבלים גם מים מתוקים וגם מים מליחים (לפי יחסים שנמצאו מתאימים במו"פ).
אז מה מגדלים במו"פ רמת הנגב?
חוחובה – מהחוחובה מפיקים שמן מאוד דק ואיכותי שמשמש כשמן למטוסים (למשל F-16) ובתעשיית הקוסמטיקה.
עגבניות שרי מתוקות במיוחד – מכיוון שהעגבניות גדלות בסביבה מלוחה, הן מגיעות למצוקה ונאלצות לייצר יותר סוכרים. כתוצאה, הן הופכות למתוקות יותר.
מלון – גם המלונים הופכים למתוקים יותר מהסיבה הנ"ל.
עלי בייבי לסלט
זיתים – במו"פ מטע זיתים, עם זנים שיובאו מכל העולם כדי לברור מתוכם את הזן המתאים ביותר לגידול במים מליחים. יישובי הסביבה כבר מגדלים זיתים ומייצרים ממנו שמן. שמן הזית "חלוצה" המיוצר בבית הבד בקיבוץ רביבים זכה לשבחים רבים: לפני שנתיים נבחר כשמן הטוב ביותר בארץ והשנה זכה בתחרות עולמית של שמני זית שנערכה בלוס אנג'לס.
פלפל – במו"פ פיתחו שיטה בה ניתן לגדל את הפלפלים גם בחורף ללא חימום ולהשיג יבול גדול מן הממוצע.
סליקורניה- צמח שיובא ארצה ע"י המו"פ, טעמו דומה לאספרגוס והוא גדל על מי ים.
צמחי מדבר אוסטרליים – במו"פ בודקים את התאמתם של צמחי המדבר לתנאי הנגב. אם הצמחים יימצאו מתאימים, הם יגודלו כדי למכור את הפרחים שלהם.
גפן – במסגרת פרוייקט התיירות "דרך היין", שבמסגרתו נטעו קרוב לעשרים כרמים, מפתחים במו"פ זן של ענבים שיושקו במים מליחים. במו"פ בודקים את השפעת המים המליחים על טעם היין ואיכותו. זני הענבים שנחקרים במו"פ הם הסובניון בלאנק והקברנה סוביניון.
דרך היין היא רצף של חוות (חלקן קיימות, אחרות בתכנון), שנמצאות לצדי כביש 40. החוות אמורות ליצור דרך של אטרקציות עבור התיירים שנוסעים לאילת. בין שאר מוצרי החוות אפשר למצוא גבינות עזים, שמן זית ומיני יין מקומיים. באחדות מהחוות ישנם יקבים אך הכרמים עדיין אינם מושקים במים מליחים.
נתונים על המים:
המים המליחים נמצאים בעומק של 700 מטרים
הטמפ' שלהם נעה בין 38-40 מעלות צלזיוס
מליחותם של המים הנשאבים נעה בין 1,500 ל- 2,100 מ"ג כלור לליטר. לשם השוואה, במים מתוקים ישנם 250 מ"ג כלור לליטר.
מהמים המליחים ניתן לשאוב 12 מליון קוב מדי שנה