משרד המשפטים לאתרים: הקפידו על סינון דברי הסתה
אנשי המשרד פנו בחודשים האחרונים לאתרי אינטרנט ודרשו מהם להקפיד יותר על סינון תגובות אלימות ומסיתות של גולשים, כך התברר היום במסגרת דיון במשרד בנושא גילויי ההסתה והסרבנות
אנשי משרד המשפטים פנו בחודשים האחרונים למספר אתרי אינטרנט ודרשו מהם להקפיד יותר על סינון תגובות לוחמניות ומפרות חוק, כך התברר היום בדיון במשרד המשפטים בנושא ההערכות נגד גילויי ההסתה והסרבנות, על רקע תוכנית ההתנתקות. בדיון השתתפו היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ופרקליט המדינה ערן שנדר.
"במספר מקרים עורכי אתרי אינטרנט אישרו לפרסום תגובות של גולשים הקוראות להסתה, לגזענות ולאלימות", אומר ינקי גלנטי, דובר משרד המשפטים, "באחד המקרים אף פורסמה תגובה של גולש שהציע להרוג אדם אחר. פנינו לאותם אתרים והזכרנו להם כי האחריות המשפטית מוטלת תמיד גם עליהם ולא רק על כותבי התגובות".
האם גם פרסום תגובות המעודדות סרבנות אסור על פי חוק?
"לצורך העניין, גם תגובות אלה מהוות הסתה ואי ציות לחוק, אך אנחנו לא נפתח בחקירה נגד כל גולש אלמוני. עד לאחרונה נקטנו במדיניות מאוד מאופקת ולא נהגנו להעמיד לדין אנשים בגין גילויי הסתה. אמנם, המדיניות השתנתה עם ההחלטה לפתוח בחקירה נגד ראש מועצת קדומים, דניאלה וייס, שקראה לסרב לפקודת הפינוי, אך לא בכל מקרה נפתח בחקירה".
"נבחן כל תגובה לגופה: האם מדובר בתגובה אחת מתוך 200, שפורסמה על ידי גולש אנונימי או תגובה שתעורר הדים, של אדם מוכר בעל השפעה. למשל, החקירה נגד נועם לבנת, שקרא לפי החשד להשתמטות ואי-ציות, נפתחה בעקבות עצומה שהוא הפיץ באינטרנט".
לדבריך, בכל מקרה האחריות מוטלת על עורכי האתרים, אך מה בנוגע לאתרים בהם התגובות מתפרסמות אוטומטית ואינן עוברות סינון? אם כן, האם האחריות המשפטית חלה גם בנוגע לפרסום תגובות של גולשים בפורומים?
"אני מודה כי עדיין לא בחנו את הסוגיה הזו".
האם פניתם לכל האתרים הגדולים או רק לאתרים בהם פורסמו התגובות הבעייתיות?
"פנינו רק לאתרים מסוימים בעקבות תגובות ספציפיות של גולשים שפורסמו בהם, אך נבחן אפשרות ליזום פנייה כללית לכל האתרים הגדולים בנושא זה".