במקום לסחוב מהמלון
המגבות שקניתם לפני כמה שנים כבר לא סופגות והגיע הזמן לקנות מגבות חדשות - איך תדעו איזו מגבת לקנות? לא מספיק להסתכל רק על העיצוב והצבעים. כמה עולה מגבת טובה, איך תבחינו בין מגבת איכותית לפשוטה ואיך תשמרו על איכות המגבת לאורך זמן
רוצים לרענן את ארון המגבות לקראת האביב? המבחר עצום, המחירים שונים, המבצעים מבלבלים - אז איך בוחרים? כמו בתחום המצעים, כך במגבות: לא מספיק להתייחס בעת הקנייה לעיצוב ולצבעים - חשוב לשים לב בעיקר לאיכות הבד, לתפירה ולהדפסת הצבעים.
הקריטריון החשוב ביותר בבחירת מגבות הוא המשקל. ככל שהמגבת איכותית יותר - היא כבדה יותר. המחירים, כמובן, בהתאם. ד"ר מריאנה סולומון, מהנדסת טקסטיל ומרצה במכללת ויצו חיפה, מתמצתת את תורת המגבות במשפט אחד: מגבת באיכות טובה היא מגבת עבה מכותנה סרוקה, שבה הלולאות צפופות וגבוהות ככל האפשר. ככל שהמגבת שטוחה יותר - כמות החוטים קטנה יותר, וכך גם יכולת הספיגה שלה.
חשוב להתייחס גם לסוג הבד. מגבות מכותנה סרוקה נעימות יותר למגע מכיוון שסיבי הכותנה עוברים תהליך של סירוק, שבו מוציאים את הסיבים הקצרים ומשאירים רק את האיכותיים. תהליך זה מעדן את המגבת ומרכך אותה, וגם מאריך את חייה בכביסות. והנקודה החשובה השלישית: הצבע וההדפסה. הצבעים צריכים להיות יציבים וחיים. מגבות שעוברות צביעה ואשפרה בציוד ייחודי וחדיש אמורות להאריך חיים ולא לדהות או להתכווץ.
דובי או ז'אקרד?
את עולם המגבות ניתן לחלק לפי הפונקציות שלהן (כמו מגבות רחצה, מגבות חוף ומגבות מטבח), או לפי סוגי הבד: כותנה סרוקה, כותנה רגילה, מגבות באריגת דובי (קווים או צורות הנדסיות) ומגבות באריגת ז'אקרד, כלומר עם תוספות של דוגמאות. מגבות הז'אקרד יקרות ללא הצדקה והפונקציה היחידה שלהן היא האסתטיקה, אומרת ד"ר סולומון. החלק הקישוטי של המגבת אינו סופג וגם אינו נעים לגוף ולכן יעילותן של פחותה מהמגבות האחרות.
לפי היצרנים והמומחים לטקסטיל, המשקל האופטימלי למגבת רחצה הוא 650-400 גרם למ"ר. ישנם יצרנים המציינים את המשקל למר על המוצר, אבל לא קשה לבדוק זאת בחנות: פשוט להשוות את המשקל כאשר מחזיקים במגבות השונות. מגבת חוף זוהי מגבת קלה, שרמת הספיגה שלה קטנה במיוחד. היא מתאימה לפריסה על החוף או להתעטף בה בזמן הנופש, ולא לאחר הרחצה. עם זאת, בניגוד למגבת הכבדה והאיכותית, מגבת החוף מתייבשת מהר במכונה או על חבל כביסה, ולכן יש לה מעריצים משלה בחדר האמבטיה.
בכל מקרה, חשוב לרכוש מגבת מיצרן או ייבואן מוכר, ולבדוק שהיא נושאת תווית עם פרטיו ועם הוראות הכביסה.
גודלה הממוצע של מגבת רחצה הוא 100X130 ס"מ, אבל אפשר להשיג מגבות רחצה בגדלים שונים ותחת הגדרות שונות, כמו מגבת גוף או מגבת אמבט. אגב, המגבת הפופולרית ביותר בארץ היא דווקא מגבת פנים, שגודלה 50X90 ס"מ. בחנויות אומרים, שהיא נמכרת פי 4 יותר ממגבות הרחצה הגדולות.
מה מציעים היצרנים והיבואנים לפסח?
כיתן: מבחר דגמים של 100% כותנה (70-60 שקל למגבת), מגבות מ-100% כותנה סרוקה (88 שקל) וכן דגמים של 560 גרם למ"ר (90 שקל). החברה מוכרת מגבות באתר האינטרנט שלה, וכדאי לשים לב למבצעים באתר. אפשר גם למצוא את מגבות כיתן ברשתות המשביר החדש לצרכן, גולף אנד קו ובמקומות רבים אחרים.
ורדינון מוכרת בחנויות הרשת שלה ובחנויות נוספות יותר מ-20 דגמים של מגבות במבחר צבעים וסוגים. לדברי היצרנית, המגבות עוצבו השנה בהשראות אופנתיות אוריינטליות נוסח הודו וסין, אפריקה והמקצבים הלטיניים. הן מיוצרות מכותנה סרוקה ומכותנה גרודה ומגיעות בשני משקלים: 480 גרם ו-600 גרם למ"ר. המחירים: החל מ-35 שקל. לוורדינון גם מבחר גדול של מגבות באריגת ז'אקרד.
רשת גולף אנד קו משווקת העונה מגבות חלקות במגוון איכויות ומשקלים, וכן מגבות אופנתיות עם שילובי פרחים. המחירים: 48 שקל למגבת 70X130 (דגם עדן) או 56 שקל (דגם אביב). בדגמים אלה יש הנחות של 40%-30% לקראת הפסח. ברשת מציעים גם מגבות מיקרו קוטון מחוט עם מרכיב סינתטי המומס עם סיום העיבוד ומעניק למגבת יכולת ספיגה ומגע רק ומלטף (80 שקל); מגבת מועשרת בסיבי מודל מהטבע ב-100 שקל. עוד ברשת: מגבת חדשה במחיר היכרות לוקסטיק באריגה שמונעת את משיכת החוטים בזמן השימוש. 60 שקל (במקום 90 שקל) למגבת 70X130, או 90 שקל (במקום 129 שקל) למגבת 100X140.
רשת איי.די.דיזיין מציעה מגבות רחצה מכותנה 450 גרם למ"ר, במגוון צבעים חלקים: בורדו, כחול, ורוד פוקסיה, כתום, שנהב ולבן. מגבת גדולה 70X130 במחיר 69 שקל, מגבת קטנה 50X90 ב-44 שקל.
רשת דארלן מציעה מבחר מגבות, ביניהן מגבות תוצרת מפעל מגבות ערד, מגבות ז'אקרד בדגמים ודיגומים משולבי רקמה; וכן מגבות חדשות ב-3 גדלים ו-12 צבעים אופנתיים במשקל 600 גרם למ"ר, המיוצרות בסין תחת פיקוחו של מהנדס חברת ארליקטקס, בעלת הרשת. המגבות החדשות נמכרות עכשיו במחיר היכרות: 70X140 ב-54 שקל, 90X150 ב-78 שקל.
ברשת רבוע כחול נמכרות מגבות בסניפים עם מחלקת כלי בית כמו מגה וסופר סנטר. מגבות 100% כותנה נמכרות בגדלים שונים ובמספר צבעים במחירים של 40-30 שקל.
רשת שופרסל (וכן קוסמוס, היפרנטו ונט-סל) מציעה מגבות 100% כותנה בשלל צבעים. לדוגמה: מגבת רחצה 70X130 ס"מ במשקל 400 גרם למ"ר ב-34.90 שקל לזוג; מגבת אמבט 90X140 במשקל דומה ב-25 שקל למגבת ומגבת פנים 50X90 ב-24.90 שקל ל-3 מגבות.
הום סנטר מוכרת מגבות תחת שם המותג הום קולקשן מ-100% כותנה סרוקה ובמשקל 500 גרם למ"ר ב-8 גוונים. מגבת רחצה 70X130 ס"מ ב-40 שקל, ובחול המועד תינתן הנחה של 25% הנחה.
אייס מציעה מגבות של ורדינון מדגם אריזונה החל מ-25 שקל, וכן מגבות מיובאות במחיר 60 שקל לגודל 90X140 ס"מ.
מפעל סולתם רדד מתגאה במגבות שצבען אינו דוהה. לדברי היצרנית, הן מיוצרות בטכנולוגיה מיוחדת, הרשומה כפטנט בינלאומי. אלה מגבות ז'אקרד עשויות 100% כותנה המוצעות ב-3 גדלים וכמה צבעים. מחיר מגבת רחצה: 70 שקל. בחנויות המפעל ברחבי הארץ.
כל המגבות באיקאה עשויות 100% כותנה סרוקה. במגוון מספר דגמים בצבעים שונים ובמשקלים שונים, הנעים בין 560-420 גרם למ"ר. לדוגמה: מגבת 100X150 ס"מ ב-89 שקל או 70X140 ב-39 שקל.
תודן מייבאים מגבות איכותיות מטורקיה והודו, ומגבות רקומות ומודפסות מסין. בחנויות המפעל מוכרים את המגבות לפי משקל, כאשר מגבת 550 גרם למ"ר עולה 25 שקל בלבד (70X130). את היבוא של תודן אפשר למצוא כמעט בכל החנויות הפרטיות לטקסטיל ברחבי הארץ.
במשביר החדש לצרכן יש מגוון רחב, במשקלים שמגיעים גם עד 600 גרם למ"ר. בין השאר משווק המשביר מגבות מתוצרת ורדינון וכיתן, בדגמים בלעדיים למשביר. מבצעים לקראת הפסח: מגבות צבעוניות חלקות ללא עיטורים במשקל 600 גרם במבצע 2 פלוס 1. מגבות ז'אקרד ב-50% הנחה, וכן מגבות המתאימות למצעים. המחיר המקסימלי: 139 שקל למגבת רחצה. על המגוון והמבצעים יש 10% הנחה נוספת לחברי המועדון.
הכי יקר
מחיר מגבת רחצה יוקרתיות ואיכותית מתחיל ב-100 שקל. איפה אפשר למצוא מגבות מפנקות כאלה:
בחנות של מלון מצפה הימים בראש פינה נמכרות מגבות ערד כבדות ומפנקות, הזהות לאלה שבשימוש המלון (ומלונות יוקרה אחרים בארץ). כאן ניתן להשיג אותן (בצבע לבן בלבד) במחיר נאה של 99 שקל למגבת גדולה במיוחד: 100X180 ס"מ.
מפעל מגבות ערד, המייצר כמעט רק לייצוא ולבתי מלון, מופץ בארץ בכמה נקודות מכירה מורשות, ביניהן בקניון התכלת בים המלח, בקניון מלכת שבא באילת, מול קניון רננים ברעננה וליד המפעל בערד. מגבות האיכות של המפעל הוותיק מגיעות למשקל של 650 גרם למ"ר ולעתים אפשר למצוא בחנויות המורשות מגבות ענק במחיר של 70-60 שקל בלבד מעודפי יצוא. בני מזל יכולים גם למצוא מדי פעם מגבות ערד סוג ג' בשוק הכרמל ובשווקים אחרים במחירים מגוחכים של 10 שקלים למגבת איכותית.
עוד מגבות יוקרתיות: בחנות החדשה נגב ליד קניון איילון (ובקרוב בשאר הסניפים) מציעים מגבות מיקרו-קוטון המיובאות מטורקיה. המשקל: 550 גרם למ"ר, במבחר צבעים. הגדולות (70X140) נמכרות ב-119 שקל.
והכי יקר בארץ: מגבות מבית ג'ורג'יו ארמני ושל דהקמפ הצרפתיים בבית העיצוב פרנזאי (רחוב דיזנגוף בתל-אביב). משקל מגבות אלה מגיע עד 620 גרם למ"ר ולקראת הפסח הן מוצעות ב-30% הנחה. למרות ההנחה, המחירים גבוהים במיוחד: 250 שקל למגבת 100X160 ס"מ, או 220 שקל למגבת בגודל 70X100 ס"מ.
מה לבדוק, איך לשמור
- יש לוודא שעל התווית רשומים פרטים מזהים של היצרן, הוראות כביסה וסוג הבד. המגבת האיכותית ביותר עשויה 100% כותנה סרוקה.
- משקל המגבת הוא בדרך כלל מדד לאיכותה. ככל שהמגבת כבדה יותר - כושר הספיגה שלה טוב יותר.
- יש לבדוק שלמגבת אין פגמים כמו לולאות משוכות או כדוריות כותנה. יש לבדוק שהתפירה ישרה והשוליים תפורים היטב, כפולים וצפופים מכל הצדדים.
- חובה לכבס כל מגבת חדשה לפני השימוש הראשון. מומלץ להשרות לפני כן את המגבת במים למשך לילה לפחות, לתלות לייבוש ואז לכבס. חומרי האשפרה, שמקשים את סיבי המגבת, ישתחררו, הסיבים יספגו מים והמגבת תהיה רכה ובעלת כושר ספיגה גבוה.
- מומלץ לכבס מגבות בטמפרטורה של 60 מעלות. מגבות שלא מצוין עליהן שניתן לכבסן בטמפרטורה כזו (אלא רק ב-30 מעלות) עלולות לאבד צבע.
- אין להשליך לסל הכביסה מגבות רטובות. הרטיבות מהווה כר להתפתחות פטריות וחיידקים, שקשה להיפטר מהם. פטריות התוקפות את המגבת מחלישות אותה ולכן עלולים להיווצר קרעים.
- ייבוש המגבת במייבש כביסה מקנה לה רכות ונפח ואילו ייבוש בשמש מקשה אותה.
(באדיבות מיכאל ברגמן, סמנכ"ל טכנולוגיות בחברת כיתן)