הכנסיה העתיקה באזור התגלתה בכלא מגידו
השבוע נחשפה בכלא מגידו הכנסיה הקדומה ביותר באזורנו - כך דווח בערוץ 2. הארכיאולוגים מצאו במקום רצפת פסיפס מרהיבה ויסודות של מבנה מהמאה השלישית או הרביעית לספירה. ייתכן שזו הכנסיה העתיקה בעולם
הכנסיה הנוצרית הקדומה ביותר שהתגלתה עד היום באזורנו ואולי בעולם כולו, נחשפה לפני כמה ימים בתוך כלא מגידו, שבו 1,200 אסירים ביטחוניים, והוא מהשמורים בארץ. כך נחשף הערב (שבת) במהדורת סוף השבוע של ערוץ 2. יותר מ-60 אסירים מכלא מגידו ומכלא צלמון השתתפו בחפירות שנמשכו מספר חודשים.
שרידי הכנסייה (צילום: באדיבות ערוץ 2)
אזור מגידו ידוע כאזור רווי בממצאים ארכיאולוגיים מתקופות שונות, ולכן כאשר ביקשו בשירות בתי הסוהר לבנות אגפים חדשים במקום האוהלים, דרשה רשות העתיקות לבצע חפירות. שירות בתי הסוהר הציע להם לקחת אסירים פליליים. מאז חודש פברואר עד השבוע התגלו מטבעות וכלי חרס, ולכן אושרה בנייתם של שני מבנים.
התפנית בחפירות אירעה לפני כשבוע, אז גילו החופרים את הכנסיה במקום שבו היה אמור להיבנות מבנה נוסף. הארכיאולוגים מצאו במקום רצפת פסיפס מרהיבה ויסודות של מבנה מהמאה השלישית או הרביעית לספירה. הממצאים עוררו התרגשות עצומה והחוקרים פרצו בשאגות שמחה.
בפסיפס התגלו עיטורים שונים, כתובות ביוונית ואזכורים שונים. ברשות העתיקות אומרים כי באחת משלושת הכתובות המעטרות את ריצפת המבנה נכתב שהמבנה מוקדש "לאל ישו קריסטוס כזיכרון".
ברצפה נחשפו שלוש כתובות ביוונית, עיטורים גיאומטריים ומדליון המעוטר בציורי דגים. הכתובות תורגמו על-ידי פרופ' לאה די-סגני מהאוניברסיטה העברית בירושלים. הכתובת הצפונית הוקדשה על-ידי גאיאנוס, יתכן קצין בצבא, שתרם מכספו לבניית רצפת הפסיפס. הכתובת המזרחית מדגישה את זכרן של ארבע נשים: פרימיליה, קיריאקה, דורותיה וקרסטה. ובכתובת המערבית נזכרת אקפטוס, אוהבת האל שתרמה את המזבח לאל ישו קריסטוס - כזכרון.
מנהל החפירה מטעם רשות העתיקות, יותם טפר, מסר כי הכתובות והממצאים מתארכים את המבנה למאות ה-3 וה-4 לספירה. כך גם ניסוח הכתובת, צורת האותיות וסממנים אפיגרפים נוספים. "מבני דת נוצריים מתקופה זו הם ממצא ארכיאולוגי נדיר בארץ ישראל. פסיפסים בכלל ופסיפסים עם כתובות בפרט הם נדירים ביותר במאות השלישית והרביעית. זה מבנה ייחודי וחשוב להבנת ראשיתה של הנצרות כדת מוכרת ורשמית".
ממצא מלפני תקופת סמל הצלב
לחוקרים לא ידוע על ממצא כזה מהתקופה הזו. במרכז המבנה נמצאו שרידים של מזבח או שולחן תפילה. זה היה בימים שבהם הצלב עדיין לא היה הסימן הרשמי המובהק של הנצרות, ולכן הופיעו במרכז הפסיפס עיטורים של דגים.
בחפירות בחלקו המערבי והעליון של כלא מגידו נחשפו מבני מגורים ומתקני יישוב מהתקופה הביזאנטית מהמאות ה-4 וה-6 לספירה. כן נמצאו שכבות ובהם ממצא מהתקופה הרומית, בעיקר בכיסי קרקע וחללים תחת רצפות מבני היישוב מהתקופה הביזאנטית. בנוסף נתגלה באתר מקווה טהרה מהתקופה הרומית. ממצא זה מתווסף למקווה נוסף שנחפר בחפירות הצלה ארכיאולוגיות שהתבצעו באתר בתקופת ממשלת המנדט. ממצאי החפירה מעידים על כך שבתקופה הביזאנטית נחתם המקווה ומעליו נבנו מבנים והונחו רצפות.
החפירות התנהלו בשיתוף פעולה מלא של רשות בתי הסוהר ובוצעו על-ידי אסירים פליליים. מנהל רשות העתיקות, שוקה דורפמן, מסר שבשבוע הבא תקיים רשות העתיקות התייעצות עם מומחים בעלי שם עולמי בתחומם בנוגע לעתיד הפסיפס.
משירות בתי הסוהר נמסר ל-ynet: "אנחנו ממתינים להחלטות של רשות העתיקות, כדי להבין האם הממצאים הנדירים יועתקו למקום אחר, או שישארו במקום. אנחנו אמורים לבנות עוד שני מבנים להשלמת הכלא, ובעקבות הממצא טרם נקבע היכן יוקמו המבנים".