שתף קטע נבחר
 

בחרו לכם מחשב ירוק

טכנולוגיה עם מודעות סביבתית: באמצעות המפרט הטכני הבא תוכלו לבנות מחשב ידידותי לסביבה ולחסוך חשמל. אולי תשלמו יותר, אך תצילו את העולם

התחממות כדור הארץ מתרחשת, בין היתר, עקב פליטת פחמן דו חמצני, שאינו מאפשר לחום להשתחרר מהאטמוספירה. גם אם כלי רכב, תחנות כוח ומפעלים גורמים לנזק המצטבר הרב ביותר, המחשבים נושאים לפחות בחלק מהאשמה. מחשב ממוצע מנצל 200 עד 400 וואט, תלוי בתצורה ובאופן השימוש.

 

לשם השוואה, מקרר צורך כ-725 וואט, נגן DVD רק כ-25 וואט, והטלוויזיה בערך 100 וואט. מחשב משחקים עם ביצועים גבוהים שכולל מאיץ גרפי חזק, כוננים קשיחים מרובים, כוננים אופטיים, קורא זיכרון פלאש וצג LCD בן 30 אינץ' עשוי לצרוך עד 750 וואט! אם תשאירו חיה כזו עובדת בלי הפסקה, תוכלו לראות תוספת של 150-200 ש"ח

 בחשבון החשמל החודשי שלכם. אאוץ'.

 

צריכת האנרגיה של המחשב היא רק חלק מהבעיה. גם לתהליך ייצור חלקי המחשב יש השפעה על התוצאה. מחשב טיפוסי בן זמננו מכיל כמויות ניכרות של עופרת, המשמשת בהלחמת לוחות האם, המעבדים וחלקים נוספים. מכיוון שתוחלת החיים הממוצעת של מחשב היא רק 3 שנים, ההשפעות הרעילות של ההיפטרות ממנו הן די גבוהות.

 

ברחבי העולם תקני מחשוב נטול עופרת, אולם יצרני מחשבים רבים עדיין ממשיכים להתעלם מהבעיה. כאן אתם יכולים לעזור. בניית מחשב ירוק פירושה שאתם יכולים להיות חלק מהפיתרון על ידי שימוש בחלקים ללא עופרת שגם חוסכים יותר באנרגיה.

  

ספקי כוח ירוקים?

ספקי הכוח ברוב המחשבים לא מתוכננים להיות יעילים מבחינת צריכת האנרגיה. למעשה, רוב המחשבים צורכים יותר כוח מהנחוץ בזמן פעילות רגילה, מה שמוביל לחשבון חשמל יותר גבוה, והשלכות מרחיקות לכת יותר על הסביבה.

 

תוכנית 80 Plus היא מערכת מפרטים שמסופקת בהתנדבות ליצרני ספקי כוח. המושג "80 פלוס" מורכב במקצת, אך בשורה התחתונה, 

ספק כוח שתואם את התקן של 80 Plus יכול לחסוך עד 85 קווט"ש למחשב לשנה.

 

בהרבה מובנים, הספק מהווה הלב של המחשב הירוק, מכיוון שהוא מנהל את אספקת החשמל לכל שאר הרכיבים. יש לו ההשפעה מרחיקת לכת על חשבון החשמל שלכם. כמובן שכל ספקי הכוח של 80 Plus אינם מכילים עופרת.

 

בחרנו בספק הכוח Sea Sonic S12 Energy Plus 650 (במחיר 160 דולר), מוצר תואם 80 Plus שעובד בשקט. נוסף על כך, הוא מתאים למפרטי ATX12V ו-EPS12V, שגם מתייחסים לנושא צריכת החשמל (תוכלו למצוא חומר על מפרטים אלה ברשת).

 

הספק משתמש רק בכוח שהוא צריך, שלא כמו ספקי כוח ישנים יותר, שאינם יעילים עד כדי כך בצריכת החשמל. ספק כוח של 500 וואט שאינו יעיל עלול לשאוב יותר מספק יעיל עם הספק מירבי גבוה יותר. למותר לציין של-650 יש את כל החיבורים

שהייתי זקוק להם עבור כונני SATA ו-IDE, ויש מתחתיו מאוורר גדול לקירור נוסף של המעבד.

 

יש כמה ספקי כוח בשוק שצורכים פחות חשמל, אבל 650 נותן לכם אפשרות לגדול בעתיד. הוא חפץ גדול, ששוקל כמעט 3 ק"ג. הוא מזכיר במשקלו משקל של מארז מחשב שלם, אבל אני יכול לחיות עם המשקל, אם זה יגרום לכדור הארץ להיות מקום שמח יותר.

  

רכיבים ירוקים ונאים יותר

כל הרכיבים במחשב הירוק נטולי עופרת, החל ממארז Antec SOLO (מחיר: 90 דולר). זהו מארז ATX שמשקלו כציפית לכרית, והוא עשוי רובו מפלסטיק. לוח האם DG965SS של אינטל נכנס פנימה בלי בעיות. למעשה, יש יתרון נוסף לשימוש ברכיבי microATX במארז ATX: זרימת האוויר מעט טובה יותר, ומאפשרת לכוון את המאוורר שעל המארז למהירות האיטית ביותר מבלי לדאוג להתחממות יתר של המעבד.

 

התקנתי כונן קשיח SATA מדגם Seagate Barracuda 7200.10 בנפח 160 גיגהבייט (70 דולר), משתי סיבות. ראשית, הכונן מצויד בצלחת (platter) אחת, ולכן צורך פחות אנרגיה מזו שהיתה דרושה לכונן בעל שתי צלחות. שנית, כונני SATA משתמשים בקצת פחות אנרגיה מאשר כונני IDE.

 

כונן 7200.10 אינו מכיל עופרת והוא אף קטן יותר, כך שהוא ישאיר פחות פסולת מסוכנת כשהוא יושלך לפח. בשנה הבאה, גם Samsung וגם Seagate ישיקו כוננים חדשים וחסכוניים בחשמל, שמתקררים במהירות כשהם לא בשימוש. אם יהיה לכם את הסכום הדרוש לאחר ההשקה הצפויה, שדרגו את המחשב הירוק עם כונן טוב וחסכוני יותר.

 

כונן ה-DVD מדגם Sony DRU-830A (מחירו 90 דולר) היה הבחירה הראשונה שלי לאחסון אופטי ונגינה של תקליטורים, בעיקר בגלל שהצורב תומך בשני הפורמטים המקובלים לצריבת DVD, ומייתר את הצורך בצורב נוסף. אפשר לצרוב בו DVD-R, DVD+R וגם תקליטורים, והוא ללא עופרת. מה שכן - הוא צורך קצת יותר אנרגיה (וואטים ספורים) מכונן SATA.

 

זיכרון ה-RAM במחשב מכיל שני מודולי Crucial DDR2 בגודל 1 גיגהבייט (390 דולר). התלבטתי אם להשתמש רק באחד, מה שהיה דורש קצת פחות אנרגיה (ואפשרי יחד עם לוח האם מסוג DG965SS), אבל החלטתי שזה יפחית את הביצועים יותר מדי, ויהפוך את המחשב לפחות יעיל.

 

לבסוף, השתמשתי בשילוב של גוף קירור ומאוורר אופנתי מסוג Thermaltake Big Typhoon (מחיר: 70 דולר) שנראה כמו מנוע של אופנוע על סטרואידים. שוב, כל הרכיבים לא מכילים עופרת, ואני רציתי לוודא שהמחשב הזה לא יגמגם או ימעד.

 

בנוסף, בניגוד לכמה מאווררי Zalman שניסיתי, המאוורר שבחרתי ממש שקט. המחשב שלי יהיה נעים לאוזן לפחות כפי שהוא נעים לעין ולסביבה. אחרי הכל, המכלול הוא מכונה ללא יציאות מגונדרות לכרטיסי זיכרון, ללא כוננים מרובים בתצורות RAID, וללא מאיצים גרפיים מסוג DX10 ששואבים חשמל כמו מטרופולין ביום חורף. אבל עם יד על הלב, זה מחשב שהייתי משתמש בו לרוב המשימות היומיומיות. וכמו שאמרתי קודם, ניתן לשדרג את המחשב הזה בכל זמן ליכולות גבוהות יותר.

 

מעבד ולוח אם: פחות זה יותר

אולי זה נשמע מוזר, אבל יהיה לכם קל מאוד לבנות מחשב ירוק שיהיה יותר חזק מהמחשב שאתם משתמשים בו עכשיו. הסיבה לכך היא שהרכיבים הירוקים יותר שמגיעים מאינטל וחברות אחרות הם בדרך כלל החדשים ביותר והחזקים ביותר (היום מאוד פופולרי לאהוב את הסביבה). בנוסף, אם תהיו יותר בררנים בקשר לרכיבים ולכמות האנרגיה בה אתם משתמשים, תוכלו לבנות מחשב קל וחזק, שמתאים בדיוק לדרישות שלכם.

 

לפרויקט הזה רציתי לבנות מחשב יעיל ושימושי במיוחד. הסיבה לכך היתה שאפשר לבנות את המחשב הירוק ביותר שנוצר אי פעם - אבל אם לא משתמשים בו, לא באמת עוזרים לסביבה. מצד שני, לא כיוונתי למחשב לעריכת וידאו או מחשב למשחקים. רציתי מחשב שיעבוד טוב במשרד, עם מפרטים המתאימים לחלונות ויסטה.

 

בחרתי במעבד Intel Core 2 Duo E6700 (מחיר: 670 דולר) המעבד הזה רץ ב-42% יותר מהר (לפי תוצאות SYS-mark 2004 SE) מאשר מעבד Intel Pentium D 960, ועדיין צורך כ-40% פחות אנרגיה, מה שאומר שהוא תורם לצמצום מוחשי של חשבון החשמל. המעבד משתמש ב-Wide Dynamic Execution (כך שיש יותר הוראות לכל מחזור של השעון), וב-Advanced Smart Cache (כדי לוודא שעוד פעולות נגמרות) וכך משתמש בפחות אנרגיה לביצוע אותן משימות.

 

המעבד גם יכול להיכנס למצב של שינה עמוקה, שמשתמש בפחות מ-5 וואט או למצב hibernation, בו הוא צורך 3 וואט בלבד (זו האפשרות החסכונית ביותר שאינטל מציעה). כמובן, הביצועים של המעבד כפול הליבה הזה טובים להדהים, ועדיין הוא צורך רק 65 וואט, הרבה יותר טוב מזללני אנרגיה קודמים.

 

בחרתי גם בלוח האם מסוג Intel DG965SS (מחיר: 130 דולר) התואם למעבד, שצורך 20 וואט. לוח ה-microATX משתמש בפחות אנרגיה והרסני פחות לסביבה מאשר לוח אם מלא של ATX, חלקית מכיוון שהוא קטן יותר, וחלקית מכיוון שהוא ללא עופרת. לא השתמשתי במארז קטן ותואם לגודל שהיה מתאים יותר ללוח כזה, מכיוון שספקי הכוח בדגמים האלו בדרך כלל אינם תואמים את מפרט 80 Plus.

 

הלוח מבית אינטל כלל מאיץ גרפי משולב וממשק אודיו משולב בעל צליל היקפי, דבר שמאפשר לוותר על כרטיסי הרחבה, ולשמר אנרגיה. יתרון נוסף שיש לו זו התאמה. הלוח תומך בחלונות ויסטה באופן טבעי ואין לו עוד קשיים טכנולוגיים: בבדיקות התוכנה והחומרה לא נמצאו שגיאות. כבונוס נוסף, הלוח הזה תומך גם ברשת אתרנט של 1 גיגהביט.

 

אפשר למצוא מעבדים ולוחות אם אפילו יותר חסכנים באנרגיה, כגון אלו שמייצרת חברת VIA Technologies (חברה המתמחה ברכיבים ירוקים), וחלק מאלו שמיוצרים על ידי AMD, שמציעה מעבד יעיל באותה המידה. אבל החלקים תוצרת אינטל בהם השתמשתי מציעים ביצועים גבוהים עם חיסכון באנרגיה, וגם תאימות יוצאת דופן.

 

הערה: גם ערכות שבבים למחשבים ניידים כגון Intel T7600 ישאבו פחות כוח, וניתן להשתמש בהן במחשב שולחני, אבל הן גם עולות הרבה יותר.

   

אביזרים ירוקים

לסיום, הוספתי צג חסכוני באנרגיה לכל העסק. מסכי LCD יקרים בגודל 30 אינץ' הם זוללי אנרגיה, וצורכים לפחות 100 וואט

בכוחות עצמם. גם במקרה הזה, בדומה לנעשה בלוחות אם ובכוננים קשיחים, קטן יותר הוא יותר טוב. מצאתי צג LCD ישן יחסית בגודל 19 אינץ' (כ-190 דולר) שדורש רק 48 וואט - צריכת הספק די טיפוסית למסכי LCD בגודל 19 אינץ'.

 

צג LCD בגודל 15 אינץ' מדגם ViewSonic VA503B צורך רק 23 וואט, שזו בערך הצריכה הנמוכה ביותר לכל דגם של העת האחרונה, אבל לא הייתי מוכן לכווץ עד כדי כך את העיניים, במיוחד לא עם מערכת ההפעלה חלונות ויסטה.

 

כמובן שכל צג LCD עדיף על צג CRT ישן יותר, שעלול לצרוך 80 וואט או יותר, תלוי בגודלו. היפטרות מצג CRT מזיקה הרבה יותר לסביבה, בעיקר בגלל כמות העופרת שיש בצגים הישנים האלו.

 

מקלדות ועכברי מחשב לא גורמים הרבה בעיות לסביבה: בדרך כלל הם לא מכילים עופרת, והם צורכים מעט מאוד אנרגיה. למחשב הירוק שלי השתמשתי במקלדת Logitech MX3200 Cordless Desktop Laser (מחיר: 100 דולר) שלדברי Logitech מוציאה קצת יותר מיץ מזוג סוללות AA, בהשוואה לדגמים אחרים. אם המקלדת והעכבר שיש לכם כרגע עובדים טוב, יותר כדאי לכם להשתמש בהם לאורך זמן, ולדחות קניית דגמים מתקדמים יותר.

 

ירוק, אבל לא בכל מחיר

 יש כמה דברים שלא הייתי מוכן להקריב בעבור מחשב ירוק. ככל שמוסיפים יותר אביזרים חיצוניים, משתמשים ביותר כוח, ויוצרים יותר פסולת מסוכנת כשנפטרים מהם לאחר השימוש. קל מאוד ללכת רחוק מדי עם רעיון איכות הסביבה. יש משתמשים שלא מדפיסים נייר ולא שולחים פקסים (העצים, העצים...), אבל צפייה במסמכים על גבי המסך היא משימה מתישה ולא נוחה. יש משתמשים קיצוניים יותר שנמנעים משימוש במכשור אלחוטי דוגמת נתב (ובמתקן בחיבור אלחוטי לאחסון צמוד רשת) - למה?

 

אם בכל זאת רוצים להיות ידידותיים לסביבה, תוכלו לאמץ גישה שדוגלת בשימוש רק במשאבים שאתם באמת זקוקים להם. ויתור על כמה גאדג'טים נוספים אולי לא יעזור למכירות, אבל הרעיון של מחשוב ירוק עוסק בעשיית צעדים קטנים לקראת עולם טוב יותר. לבסוף, הרבה צעדים קטנים יובילו לזינוק ענק. אולי אם כולנו נכבה את המכשירים האלקטרוניים שלנו כשאנחנו לא משתמשים בהם, ונתחיל להשתמש ברכיבים ללא עופרת, העולם יתחיל להיראות ירוק יותר בכל זאת.

 

חיסכון בחשמל באמצעות Windows Vista

מערכת ההפעלה חלונות Vista Ultimate (מחיר: 400 דולר) מאפשרת לכם לתכנן אפשרויות חסכניות בחשמל ביותר דרכים מאשר שחלונות XP אפשרה עד כה. מערכת ההפעלה יכולה אפילו להזניק את הביצועים לכמה משימות, כדי לשמר את האנרגיה בזמן העבודה. אם אתם רק מקלידים מסמך ב-Word, הביצועים ירדו. לעומת זאת אם אתם קוראים קבצי וידאו מכונן רשת ועורכים אותם ב-Adobe Premier Pro, ויסטה תשתמש בכל כוח העיבוד הנחוץ.

 

ליעילות האנרגיה הרבה ביותר, לחצו על סמל החלונות, ואז על לוח הבקרה, ואז על אפשרויות צריכת החשמל. לחצו על הקישור שמאפשר ליצור תכנית צריכת חשמל ובחרו את האפשרות החסכונית בחשמל. תנו שם לתוכנית, לחצו הבא, ובחרו אפשרויות לשינה לצג ולמחשב אחרי תקופת זמן מסוימת. ההגדרות האלו יפסיקו את פעולת כל המאווררים ויחסכו אנרגיה, גם בזמן שעובדים (כתלות במשימה), וגם כשהמחשב לא פעיל לתקופה ארוכה מדי.

 

עלות המחשב הכוללת: 2,350 דולר.

 

תרגום: יעל ברק

 

הכתבה פורסמה במקור בגיליון מאי של PC Magazine. לחצו כאן לרכישת מנוי במחיר הכרות. לאתר הבית של PC Magazine

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפשר לחסוך באנרגיה
צילום: פי סי מגזין
מומלצים