כמו ברחם: טיפול אישי
חדר הטיפולים הוא מעין מטפורה לרחם שמביא חיים לעולם. כמו בהתפתחות התינוק, כך גם חווה המטופל התפתחות מחדש, למידה ויוצא לדרך חדשה בתום הטיפול. טלי כנפי מסבירה על דרך בחירת הטיפול והמטפל
הסיבה לשימוש ברחם, כאנלוגיה לחדר הטיפולים היא משום שבחדר הטיפולים מתרחשים דברים דומים וזהים למה שמתרחש לראשונה ברחם האם. גם בחדר הטיפולים, הסביבה מוגנת, תומכת, קשובה, מעניקה, רואה, אוהבת ומאפשרת למטופל להתפתח בדרך הנכונה והבריאה עבורו, יחד אם אותן עוצמות איתן הוא נולד. ניתנת למטופל הזכות להתפרק ולהתגבש מחדש, לבנות מערכות גופניות ונפשיות שלא היו בשימוש לאורך חייו. ניתנת לו הזכות לבחון, ללמוד, להאזין לתחושות ליבו וגופו כאחד. לעכל את חייו, את בחירותיו על מנת שיוכל להיוולד מחדש, ממש כמו תינוק שבוחר מתי הוא בשל לצאת לעולם.
בחדר הטיפולים המטפל מעניק למטופל מרחב בטוח, שקט, ללא שיפוט לגדול, להתרחב מבפנים, להגשים את עצמו, לבטא את קולו הייחודי, את יכולותיו בכל תחומי החיים.
רחם האישה כמו חדר טיפולים אישי (צילום: shutterstock)
שלבי הטיפול מדומים לשלבי התפתחות בחיים - תחילה כתינוקות אנו משתמשים בחושים השונים. עם הזמן אנו מתבגרים, ומתפתחים להם צרכים נוספים, צרכים רגשיים, צרכים חברתיים וצרכים תקשורתיים ובמקביל להם אנו מתפתחים גם ברמה ההורמונלית. היכולות שלנו לזהות מה טוב עבורנו ומה נכון עבורנו, מתפתחות אף הן בהדרגה, הן רגשית והן תודעתית. הצרכים הזוגיים מתגלים גם כן, לאורך שלבי ההתבגרות וההתפתחות.
לאחר שלמדנו "ללכת" לבד בדרכנו הבריאה, נוכל לעשות את הצעדים הראשונים בחיינו מחוץ לחדר הטיפולים ולעשות בחירות מתוך בחירה איכותית ומודעת. כאשר נוכל "לאכול" לבד ולדעת מה "טעים" לנו באמת ללא עזרתו של אדם בוגר נוסף, נוכל לבצע זאת ללא תמיכתו של המטפל. כאשר נוכל להתמודד עם החיים ומה שטמון בהם, נבנה חיים חדשים איכותיים, קשובים, נאמנים ואוהבים לעצמנו. כאשר נרגיש בטוחים נוכל לחשוף את עצמנו ואת ליבנו לאחר.
ככל שזכינו בהזנה נפשית, רגשית ותזונתית באופן תקין וברצף בריא לאורך חיינו, החסכים שינהלו אותנו יהיו מינורים וכך גם ההיפך.
ככל שנבשיל יותר להתנהל באופן בריא ותקין בחדר הטיפולים, כך נוכל לעשות זאת גם מחוצה לו בכל תחומי החיים. נוכל לבחור בחירות אישיות ונמעט לשחזר דפוסים מעברנו.
עם הבשלתנו והתבגרותנו, נוכל ללמוד דברים חדשים ממש כפי שהיינו ילדים, להיפתח לחדש, לגלות את מה שכבר ידענו ועם השנים לדאבוננו שכחנו. לחשוף את היש בחיינו ואת האין כאחד.
בחירת המטפל
בבחירת המטפל קיימת אנלוגיה לקשר הורי והתפתחותי. ככל שההורה בשל בתוכו להורות, להקשבה, ראייה, נתינה ואהבת האחר, כך הוא בשל להעניק מעצמו לנולד. ככל שהוא השקיע בעצמו, בהתפתחותו האישית והרגשית כך יש לו מה להעניק לרך הנולד. כך גם המטפל. גם כאן משתקפת לנו המציאות שבנינו בחיינו, האם אנחנו בעלי סבלנות, רגישות, אמפטיה, נחת או מרוטי עצבים, עצובים, חסרי גבולות ועוד כהנה וכהנה אפשרויות. מה הם הערכים עליהם גדלנו וכיצד מתקיימים הם בחיינו.
מטפל איכותי הינו זה שהשקיע בהתפתחותו האישית לא פחות מלימודיו: מכיר את עצמו, את רגשותיו, חולשותיו, אהבותיו, מקבל את עצמו ואת עברו ואינו שופט את עצמו. מקיים בחייו את אמונותיו, אדם שחיי את מה שהוא מלמד והפער בין השניים כמעט ואינו קיים. מטפל שכזה יוכל להיות נאמן למטופל כפי שהוא נאמן לעצמו, לבחירותיו ולחייו. לאדם זה הגשמה אישית חשובה לא פחות ממזון גשמי, נפשי ורוחני ובודאי הוא דאג לטפל בעצמו לאורך שנים ארוכות וליצור מציאות בריאה, שלמה ואינטגרטיבית.
ובכן, בחרתם בעצמכם ובחרתם לצאת לדרך חדשה. עכשיו כל מה שנותר הוא לבחור מטפל שיתאים לצאת איתכם למסע התפתחותי, רגשי ותודעתי בו תזכו בחיים מסופקים ומלאים כאחד.
באהבה, טלי כנפי, מטפלת אינטגרטיבית