נשיא איראן הבא? מר גרעין מעדיף נשים במטבח
הוא נפצע במלחמה, בעל תואר דוקטור, חושב שהאישה צריכה להישאר בבית ומטיף לחיים פשוטים. סעיד ג'לילי מוביל את שיחות הגרעין עם המעצמות ולמרות חוסר ניסיונו בניהול הוא רץ לנשיאות איראן. זה האיש שיחליף את מחמוד אחמדינג'אד?
חדשות נוספות בעמוד הפייסבוק של ynet ובעמוד החדשות בעולם :
השמינייה: אחד מאלה יהיה היורש של אחמדינג'אד
ג'לילי נולד בשנת 1965 בעיר השנייה בגודלה במדינה, משהד, היה לוחם בכוחות הבסיג' (זרוע המתנדבים של משמרות המהפכה) וכמו הנשיא מחמוד אחמדינג'אד שירת במלחמת איראן-עיראק בשנים 1988-1980. הוא נפצע במלחמה ואיבד חלק מכף רגלו הימנית ומאז סובל מצליעה. על פי כמה דיווחים הוא גם שרד שתי התקפות בגז במהלך המלחמה.
כיום מכהן ג'לילי בתפקיד מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי (SNSC) וראש צוות המשא ומתן האיראני לשיחות הגרעין עם המערב. בעבר כיהן בתפקיד סגן שר החוץ לענייני אירופה ואמריקה והיה יועצו של הנשיא אחמדינג'אד מ-2005 עד שמונה לתפקיד ראש צוות שיחות הגרעין במקומו של עלי לריג'ני - מינוי שעורר ביקורת רבה בגין חוסר ניסיונו הדיפלומטי.
ויתר על נהג צמוד
אתרי חדשות איראניים תיארו אותו כאינטלקטואל שנאמן לאידיאלים איסלאמיים וכמי שמנהל חיים פשוטים ומתרחק מכל פורמליות.
אגב, מדי יום הוא נוהג בעצמו ברכבו לעבודה ומוותר על נהג צמוד.
אולם, מבקריו של ג'לילי טוענים שאין לו מספיק ניסיון ניהולי כדי להנהיג את הרפובליקה האיסלאמית, במיוחד בתקופה שבה איראן סובלת מסנקציות קשות שהוטלו עליה בשל תוכניתה הגרעינית השנויה במחלוקת. המנהיג הרוחני העליון עלי חמינאי ודאי שמע בעצמו את הביקורות, אך התעלם מהן ודאג לקידומו של ג'לילי, שנחשב למקורב, ולאישור מועמדותו לנשיאות.
מברק סודי של מחלקת המדינה האמריקנית מ-2008 שהודלף לאתר ויקיליקס ופורסם ברשת תיאר כיצד גורם באיחוד האירופי שנפגש עם ג'לילי נדהם מחוסר יכולתו או אי רצונו לסטות מהמצגת שלו וכינה אותו "תוצר אמיתי של המהפכה האיראנית".
"לאיראן זכות לאנרגיה גרעינית"
למי שחושב שמדיניות הגרעין של איראן תשתנה עם ג'לילי בתפקיד נשיא איראן נכונה אכזבה גדולה. בראיון שהעניק ג'לילי ב-2006 לעיתון האמריקני "בוסטון גלוב", הוא הגן על תוכניות ארצו לפתח אנרגיה גרעינית וציין שתחת משטר השאה שקדם למהפכה האיסלאמית, חתמו חברות אמריקניות על חוזים לבניית כורים גרעיניים באיראן.
בחודש שעבר אמר ג'לילי בראיון ל"פייננשל טיימס" כי הוא מתכנן "להגן על הזכויות של האומה האיראנית בתחומים שונים שלא יופרו על ידי אחרים". בעימות הטלוויזיוני שנערך בסוף השבוע בין שמונת המועמדים לנשיאות איראן אמר ג'לילי שהרפובליקה האיסלאמית צריכה להפחית את תלותה בייצוא נפט כדי להתמודד עם הסנקציות הבינלאומיות נגדה. לדבריו, אמברגו הנפט שהטיל המערב על איראן הוא הזדמנות לרפורמה כלכלית. ייצוא הנפט מאיראן צנח בחצי בעקבות החרם שהטילו ארצות הברית והאיחוד האירופי.
ומה עמדתו לגבי המלחמה בסוריה, שגם אליה שולחת איראן את זרועותיה הארוכות? "איראן אמרה מההתחלה שהפתרון למשבר הסורי איננו צבאי אלא פוליטי. ארצות הברית אימצה את הגישה הלא נכונה ותמכה בטרוריסטים כדי שישיגו את מטרותיה", אמר ג'לילי ל"פיננשל טיימס". בשנה האחרונה ביקר ג'לילי פעמיים בסוריה, ואף נפגש עם הנשיא בשאר אסד, בעל בריתה הקרוב של טהרן. לאחר אחד מביקוריו בסוריה הוא הזהיר שישראל תתחרט על תוקפנותה בסוריה וש"סוריה היא המבצר העומד איתן מול משטרים שנוקטים קו של הסדרים עם הישות הציונית".
נשוי + 1
ג'לילי נשוי לפטמה סג'אדי (מאז 1992) ולשניהם יש ילד אחד, חמיד שמו. ג'לילי דובר פרסית, אנגלית וערבית, מחזיק בתואר דוקטור למדע המדינה (עבודת הדוקטורט שלו הייתה בנושא "מחשבה פוליטית בקוראן") וחיבר ספר בשם "מדיניות חוץ של נביא האיסלאם". בשנות השמונים הוא כתב מאמר על מחשבה פמיניסטית איסלאמית שבו תמך בהסתרה של גוף האישה כדרך להגן על רוב החברה ממה שהוא תפש כמניפולציה של הקפיטליזם והאימפריאליזם.
המועמד לנשיאות גם מאמין שתפקיד האישה צריך להיות מוגבל לעבודות הבית ולאימהות ואם ייבחר לנשיא הוא צפוי לדחוף למדיניות שמרנית שלא תורמת לקידום זכויות הנשים באיראן.
"גרעין הזהות של אישה טמון באימהות והתפקיד שלה צריך להיות מוגדר בתוך מסגרת זו ולא בקונטקסט כלכלי", אמר ג'לילי לאחרונה במערכת הבחירות והוסיף שהמערב ושותפיו מתייחסים לנשים בבוז כ"כלים כלכליים" ושהאיסלאם קורא לשמור על כבודן של הנשים ולהעריך אותן כמנהיגות בחיי המשפחה.
למרבה ההפתעה, קהל שומעיו של ג'לילי היה ארגון נשים שתומכות במועמדותו לנשיאות. אך בעוד להן לא הייתה בעיה עם ההתבטאות השמרנית-שוביניסטית שלו, לנשים אחרות באיראן - ודאי צעירות אקדמאיות ונשים שנמצאות במעגל העבודה - בטוח שתהיה בעיה עם מי שרוצה לראות אותן במטבח ועם הילדים בבית ולא יותר מזה.