זוגות, קחו נשימה עמוקה. החגים האיומים בפתח
הוצאות כלכליות גבוהות ולא מתוכננות, מפגשים אינטנסיביים עם המשפחה המורחבת, שעות זוגיות רבות וקונפליקטים מודחקים שעולים מעלה, הן רק חלק מהסיבות שהופכות את תקופת החגים למאתגרת כל כך מבחינה זוגית. ריכזנו עבורכם כללי התנהגות שיעזרו לכם לצלוח אותה בשלום
זוגות רבים אינם מצליחים לצלוח את תקופת החגים. הנתונים הסטטיסטים במדינת ישראל מראים שקיימת עליה של פי שלוש יותר בקשות לפתיחת תיקי גירושים, הן בבתי הדין הרבניים והן בבית משפט לענייני משפחה, מיד לאחר חגי תשרי וחופשת הפסח. הסיבות העיקריות לכך הן הוצאות כלכליות גבוהות ולא מתוכננות, מפגשים אינטנסיביים עם המשפחה המורחבת, שעות זוגיות רבות יחד וקונפליקטים שהיו מודחקים זמן רב מתחת לפני השטח, שעולים כעת ומבעבעים דווקא בתקופת החגים. כדי להתמודד עם המצבים המאתגרים הללו ריכזנו עבורכם עשרת כללי עשה ואל תעשה לתקופת החגים. מוכנים? אנחנו מתחילים.
1. קחו נשימה
היו מודעים לכך שתקופת החגים מזמנת שעות רבות שבהן זוגות נמצאים זמן רב יחד, ועימן צצים ועולים קונפליקטים רבים. מומלץ לא לקבל החלטות אימפולסיביות על סיום הקשר בתקופת החגים, לנהוג באורח רוח ולשקול את ההחלטה מחדש ולעומקה לאחר החגים.
2. תיאום ציפיות
בררו אחד עם השני מה הציפיות של כל אחד מכם לחג, וקבעו יחד אצל מי חוגגים ומה עושים בכל אחד מימי החג והחופשה. היו עקביים ומאוחדים בהחלטתכם.
3. חלוקת תפקידים
התפקידים לקראת החג ובמהלכו שונים באופיים משאר ימות השנה, ולאילו מביניכם שמארחים יש תפקידים נוספים ומגוונים. הקפידו לתכנן מראש ולדבר ביניכם על התפקידים. קבעו מראש מי אחראי על הניקיון, על הבישולים ומי בזמן זה מטפל בילדים, וחלקו את התפקידים באופן שמותאם לצרכים המשתנים של כל אחד מבני הזוג. זכרו, חלוקת תפקידים ברורה תפחית ותצמצם רגשות של כעס, ניצול ועוד.
4. הקשבה והתעניינות
הקפידו לברר עם בן זוגכם מה הציפיות שלו לחג, ממה הוא חושש ומה ניתן לעשות כדי להקל עליו. אין שום סיבה להפוך את ימי החג לימי התחשבנות ולמקור לכעסים, מריבות והאשמות הדדיות.
5. מילות אהבה ופרגון
תקופת החגים היא הזדמנות נהדרת לפרגן לבן/ת הזוג שלכם. הקפידו להגיד מילה טובה, חזקו את הדברים שהם עושים, קנו מתנה אישית והראו להם שאתם רואים, מעריכים ומוקירים אותם.
6. לדעת לריב
מריבות בין בני זוג אינן מילה גסה, ולעיתים אפילו מומלץ לריב על מנת לשחרר כעסים ולרענן את האווירה. יחד עם זאת, ישנן מריבות קשות ומרות אשר מותירות רגשות של זעם, כעס, מרירות, תחושות השפלה וכאב רב. איך נמנעים מהן? נזהרים מאיומים בפרידה וגירושים, נמנעים משימוש בניבולי פה ובוודאי מכל אלימות פיזית. מרגישים שהריב עומד להידרדר? קחו נשימה עמוקה, ספרו עד עשר, צאו להתאוורר אך הקפידו להגיד לבן זוגכם מתי אתם חוזרים חזרה לבתיכם. בסיום המריבה קחו אחריות והתנצלו במידה ודיברתם בצורה לא מכבדת. טיפ אחרון - הקפידו לסיים את המריבה עד סוף היום.
7. משפחה מורחבת
הקפידו לתכנן מבעוד מועד את הסדרי האירוח עם המשפחות המורחבות, ונסו לחלק את הזמן באופן שווה בין שתי המשפחות. לכל צד מגיע ליהנות מכם. אל תתפצלו בביקורים שלכם והיו מאוחדים.
8. תכנון כלכלי
תקופת החגים מזמנת הוצאות כספיות רבות ויחד עם ההוצאות, מגיעות מריבות רבות ומרות. איך מתמודדים? מגדירים מראש את "העוגה התקציבית", ומתכננים יחד את סכום ההוצאות בתחומי הביגוד, המתנות והחופשות המשפחתיות.
9. בילוי זוגי
תקופת החגים היא הזדמנות לבלות זמן ביחד ולחזק את הזוגיות ביניכם. תכננו זמן זוגי שבו אתם מבלים יחד רק אתם, ללא הילדים, החברים והמשפחה המורחבת.
10. מרחב אישי
הקפידו לאפשר ולפרגן לבן/ת הזוג זמן לבילוי אישי עם החברים והתחביבים. זכרו, החגים עלולים להיות אינטנסיביים ומעייפים, וזמן אישי יאפשר לשניכם מרחב נשימה.
אפשר לצלוח את תקופת החגים בשלום ואפילו להישאר ביחד.
בהצלחה!
ד"ר רונית שרון היא מטפלת זוגית ומשפחתית, פסיכותרפיסטית ועובדת סוציאלית