8 סימנים שגם לאבא דיכאון אחרי לידה
מחקרים מראים כי 7%-10% מהגברים יסבלו מתופעה שנקראת "דיכאון אבהי". יחד עם זאת, חוקרים מאמינים כי תופעה זו נפוצה בהרבה מהמספרים המדווחים, מאחר שגברים הסובלים מדיכאון נוטים פחות לחשוף את מצוקתם. נורות אזהרה שחשוב לשים אליהן לב
לעמית ויובל יש תינוק בן שלושה חודשים. עמית יזמה את הפנייה לטיפול אצלי, אחרי שהרגישה שהיא כבר לא מכירה את יובל. "יובל היה החבר הכי טוב שלי", אמרה בפגישתנו הראשונה. "תמיד היה מלא שמחת חיים, עוזר ומפרגן. לצערי, מאז שילדתי הוא השתנה ללא הכר. הוא נוטה להתפרצויות זעם, נעלם שעות מהבית ולא אומר לאן, ומשאיר אותי לבד בבית כאילו שאני אימא חד הורית והילד הוא רק שלי. מה קרה לו? הרי ההחלטה להביא ילד לעולם הייתה משותפת". במהלך הטיפול למדתי שיובל סובל מדיכאון. מה שנראה בעבר כתופעה בלעדית של נשים, הולך ותופס נתח משמעותי גם בקרב גברים.
מחקרים מראים כי 7%-10% מהגברים יסבלו מתופעה שנקראת "דיכאון אבהי". תופעה זו מתרחשת בדרך כלל בחודשים הראשונים להולדת התינוק. יחד עם זאת, חוקרים מאמינים כי תופעה זו נפוצה בהרבה מהמספרים המדווחים, מאחר שגברים הסובלים מדיכאון נוטים פחות לחשוף את מצוקתם, בין היתר בשל הציפייה החברתית מהם להפגין קור רוח ולדבר פחות על הרגשות שלהם.
דיכאון לאחר לידה נוצר כתוצאה מלחץ. לידת תינוק מחייבת שינוי באורח חיים ובמערכת היחסים הזוגית. המצב החדש יוצר עומס מטלות חדשות, חוסר שינה ושינויים רבים נוספים, ויש לו השפעה ישירה על הרווחה הנפשית של האב ולא רק של האם. דיכאון לאחר לידה אצל גברים הינה תופעה יחסית חדשה, שנוצרה בשנים האחרונות אחרי שיותר ויותר גברים החלו לקחת חלק אקטיבי בחוויית ההיריון והפכו לשותפים שווים בגידול התינוק. חוקרים משערים כי ככל שחווית השוויוניות תתעצם, כך שיעור הגברים שיסבלו מדיכאון אבהי יגדל.
עד לאחרונה, הספרות הפסיכולוגית התמקדה ב"אם טובה דיה" המשפיעה על התפתחות התינוק (מושג שהטביע ווינקוט). בשנים האחרונות, בעקבות השינויים שעוברת המשפחה, המושג הזה התרחב ל"הורים טובים דיים" - כלומר להבנה כי שני ההורים משפיעים על ההתפתחות הרגשית של התינוק. ישנן מספר נסיבות המעודדות באופן משמעותי היווצרות של "דיכאון אבהי":
1. גברים שנשותיהן סובלות מדיכאון לאחר לידה - מחקרים מראים שאצל 50% מהגברים הסובלים מדיכאון אבהי, גם בת זוגן סובלת מדיכאון לאחר לידה. זאת, בין היתר, כי העומס המוטל על האב כתוצאה ממצב האישה מקשה על ההסתגלות למצב החדש וסוחף אותו להפרעות בתפקוד.
2. גברים בתקופת משבר - כאשר מערכת היחסים עם בת הזוג מתוחה או כשמתווספים למצב החדש לחצים חיצוניים כמו משבר בעבודה, בחברה ובמשפחה, הלידה מעצימה את המשבר.
3. מצב כלכלי - אבות בעלי הכנסה נמוכה פגיעים במיוחד לדיכאון אבהי.
4. אבות צעירים - גברים המרגישים שהם עדין לא בשלים להיות הורים.
5. חילוקי דעות לגבי ההתנהלות המשפחתית - הבאת ילד לעולם מביאה לשינוי במשוואה הזוגית, כך שנוצרים תפקידים חדשים במשפחה, ושני בני הזוג נתונים לעומס רב. יש כאלו שאינם יכולים לשאת את השינויים המהירים והרבים.
איך מתבטא דיכאון אחרי לידה אצל גברים?
התסמינים של דיכאון לאחר לידה של גברים ונשים דומים בחלקם. כך, למשל, גם גברים וגם נשים סובלים מעייפות, קשיי שינה, חוסר ריכוז, ירידה או עלייה במשקל, חוסר אנרגיה, חוסר שקט, חוסר בטחון עצמי, חוסר חיות ועצבות. לצד זאת, לגברים בדיכאון יש גם מאפיינים ייחודיים:
1. אימפולסיביות ונטייה ללקיחת סיכונים.
2. ירידה במוטיבציה - חוסר חשק לבצע מטלות בבית ובעבודה, עד כדי ירידה בתפוקה.
3. התקפי זעם והתפרצויות בלתי מוסברות על הסיבה.
4. צריכה מוגברת של אלכוהול וסמים.
5. רומן מחוץ לנישואין.
6. בריחה מהבית והיעלמות לשעות רבות.
7. התבודדות מהמשפחה ומהחברים.
8. תלונות מרובות על מחושים גופניים כמו כאב ראש או בעיות עיכול.
פעמים רבות "דיכאון אבהי" אינו מאותר, משום שלאחר לידה המיקוד של הסביבה הוא באם ובתינוק; אין מודעות של הסביבה לתופעה, וגברים רבים נוטים להתבייש בה ולכן מנסים להסתירה. יודגש כי מחקרים מצביעים על כך שלדיכאון לאחר לידה אצל אבות יש השפעה רבה על ההתפתחות הרגשית של התינוק לטווח הארוך. כמו כן, דיכאון שאינו מטופל כרוך בסבל רב לאב ולסביבה. חוסר התייחסות עלול להחמיר את התופעה ולהפוך אותה לממושכת יותר וקשה יותר לטיפול. מאידך, על בנות הזוג ועל הסביבה לשים לב גם למצבו הרגשי של הגבר בתקופה רגישה זאת.
המעבר מזוג לשלישיה דורש משאבים נפשיים רבים והסתגלות למצב החדש. אחריות משותפת להורות תקינה מחייבת שימת דגש למצבם של שני בני הזוג. אי לכך, הטיפול במקרים אלו הוא טיפול משולב הן של האישה והן של בן הזוג, על מנת ללמדם להסתגל למצב החדש ולהתארגן כראוי סביב השינוי המשפחתי. טיפול רלוונטי יתמקד בהתמודדות עם השינוי שנוצר ובמעבר מזוג למשפחה.
רונית כהן זמורה היא מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת