מחקר: מה קורה לליבידו הנשי אחרי החתונה?
זוגות רבים מדווחים על פער בחשק המיני שלהם, שהלך וגדל בשנים שעברו מאז החתונה. כעת חוקרים טוענים כי מדובר במצב נורמלי ושכיח, ומנסים להסביר את הגורמים לתופעה
עד החתונה הכל היה בסדר וחלקתם תאבון מיני משותף זה לזו, אבל נדמה שמאותו יום והלאה, משהו השתנה - לפתע היא כבר אינה חושקת במין כבעבר. אתם עדיין שוכבים אבל אתה מעוניין בכך יותר ממנה, והמין הפך למכשיר פונקציונלי להבאת ילדים לעולם. מה קרה? האם משהו בקשר שלכם נפגם? אם אתם מזדהים עם התרחיש הזה, תוכלו לנשום לרווחה, שכן מחקר חדש מצא שהוא נורמלי לגמרי, ומאפיין זוגות נשואים של גבר ואישה ואינו מצביע בהכרח על בעיה.
עוד בנושא:
צפו: לשכנע אותו לגוון את הסקס שלנו
המחקר, שפורסם בכתב העת Archives of Sexual Behavior, בדק שינויים בחשק המיני של גברים ונשים לאחר הנישואים. שני צוותים של פסיכולוגים, האחד באוניברסיטת פלורידה בארה"ב והשני באוניברסיטת קווינסלנד שבאוסטרליה, ביצעו מחקר אורך שבו השתתפו 207 זוגות הטרוסקסואליים נשואים. הזוגות החלו להשתתף במחקר מיד לאחר הנישואים, ונבדקו מדי חצי שנה במשך ארבע שנים. הם נשאלו לגבי החשק המיני שלהם, תדירות יחסי המין ושביעות הרצון מהנישואים. בנוסף לכך, בדקו החוקרים האם חלו עם הזמן שינויים במבנה המשפחתי, כלומר האם נוספו ילדים לקשר.
החוקרים מצאו שהחשק המיני של הנשים בממוצע היה נמוך מזה של הגברים כבר בתחילת הנישואים, ולא רק זאת אלא שככל שחלף הזמן, הוא גם הלך וירד. למעשה, החשק המיני של הנשים מתחיל לרדת מיד לאחר החתונה, והוא צונח בשיעור של עד 16 אחוזים כבר בארבע השנים הראשונות לנישואים. ומה לגבי החשק המיני של הגברים? ובכן, מסתבר שבניגוד לירידת החשק המיני בקרב נשים, אצל גברים כמעט ולא חל כל שינוי. גברים החלו את חיי הנישואים עם רמות גבוהות של חשק מיני, והללו נותרו גבוהות ועקביות במהלך כל תקופת המחקר.
כתוצאה מכך, הפער ברמות החשק המיני שבין בני הזוג הנשואים הולך וגדל ככל שעובר הזמן. "הממצאים הללו יכולים להרגיע הרבה זוגות, מאחר שחוסר ההתאמה בחשק המיני בחיי הנישואים הינו נורמלי ואופייני לחיי הנישואים", אומרים החוקרים. באופן מעניין, למרות שהחשק המיני של נשים ירד עם הזמן, השינויים בחשק המיני לא גרמו באופן ישיר לירידה בתדירות יחסי המין. כלומר, אותן נשים קיימו יחסי מין גם כאשר לא היה להן חשק לכך. מכאן מניחים החוקרים שהפגיעה הממשית של ירידת החשק היא באיכות חיי המין של בני הזוג, גם אם לא חל שינוי של ממש בכמות יחסי המין שהם מקיימים.
זה לא קורה רק לאימהות
כאשר ניסו החוקרים להבין מדוע ישנה ירידה בחשק המיני של נשים לאחר הנישואים, הם בדקו בראש ובראשונה את הסבר ההורות, ואכן נמצא שהירידה בחשק המיני של הנשים שהפכו לאימהות בתקופת המחקר, הייתה תלולה יותר מירידת החשק בקרב שאר הנשים שנחקרו. עם זאת, מאחר שגם בקרב נשואות שאינן אימהות חלה ירידה, טוענים החוקרים שהורות אינה הגורם היחיד שפוגע בחשק המיני של נשים נשואות, ויש לפנות לגורם מסביר אחר. הם מציעים שהחשק המיני הנשי משמש לא רק ככלי לצורכי רבייה, אלא גם ככלי ליצירתו של הקשר הזוגי, וככזה, כבר אין לו תפקיד מרגע שבני הזוג נישאים.
"בעלים טריים ממשיכים לחשוק בסקס בכלל ובסקס עם בת הזוג שלהם בפרט, בעוד שנשים מפגינות ירידה בשניהם", אומר החוקר הראשי, ג'יימס מקנולטי. "ההשערה שלנו היא שנשים חוות חשק מיני מוגבר כתגובה פונקציונלית בשלב החיזור. במהלך שנות הנישואים פוחת הצורך של נשים להבטיח את הקשר עם בן זוגן, וכתוצאה ישנה ירידה בחשק המיני שלהן".
החשש: בעיות עתידיות בנישואים
אומנם גילינו שירידת החשק בקרב נשים נשואות היא מנגנון טבעי ונשמנו לרווחה, אבל מסתבר שהשמחה הייתה מוקדמת. ירידת החשק אינה מצביעה בהכרח על בעיה, אבל היא בהחלט עלולה לייצר בעיה - החוקרים מזהירים שחוסר ההתאמה בחשק המיני של בני הזוג, שהולך וגדל במהלך תקופת הנישואים, עלול להוביל בסופו של דבר להתפוררות הנישואים. החוקרים מצאו כי ירידה בחשק המיני בקרב נשים מנבאת ירידה בשביעות הרצון מהנישואים – לא בקרב נשים בלבד, אלא בקרב שני בני הזוג כאחד.
הם ניסו לבדוק את כיוון הסיבתיות, שמא הירידה בשביעות הרצון מהנישואים היא שאחראית על הירידה בחשק המיני, אך הנתונים הצביעו על כך שהקשר עובד בכיוון אחד בלבד, מן החשק המיני אל שביעות הרצון מהקשר. גם כשהם נטרלו משתנים כמו דכאון, לחץ והורות, הקשר בין ירידת החשק המיני לירידה בשביעות הרצון מהנישואים נותר. החוקרים אינם מספקים פתרונות לבעיה, אבל טוענים שעצם ההכרה בה כבר עשויה לעזור. "הכרה בחוסר ההתאמה המינית בין בני זוג נשואים עשויה להוביל להבנה גדולה יותר בקרב הזוגות ולהפחתת החיכוכים ביניהם", הם מציינים.