החשש של הגרושים: לעשות חג בלי הילדים
לעיתים ההבנה שאת החג הקרוב תחגוג ללא ילדיך גורמת לך להאמין שכבר אין לשם מה לחגוג, אבל זה יכול גם להיראות אחרת. עו"ד אילנית האס-ארד עם 6 טיפים שיעזרו לך לצלוח את תקופת החגים בשלום
אחת הסוגיות הקשות והכואבות להורים גרושים היא השאלה עם מי מההורים יחגגו הילדים את החגים. אחרי הגירושים נדמה פתאום שהחג לא בהכרח לובש אור או לבן, אלא מתמלא ברגשות מעורבים ולא פשוטים בעבור ההורים. לעיתים ההבנה שאת החג הקרוב תחגוג ללא ילדיך גורמת לך להאמין שכבר אין לשם מה לחגוג. על כן וכדי לנסות למזער את הקושי הטבעי והלגיטימי הזה, אספתי כמה טיפים שיכולים לסייע להורים גרושים לצלוח את תקופות החגים יחסית בשלום, ועדיין להצליח, למרות הקושי והמורכבות, לחגוג אותם ולהרגיש טוב:
1. להקדים תרופה למכה
לפני הכל, לא לשכוח לפרט את חלוקת החגים בין שני ההורים בהסכם הגירושים. ולמרות שנדמה כי לא מדובר בעניין בוער שצריך לעמוד בראש סדר העדיפויות, תיווכחו לדעת שבסופו של דבר, זהו אחד הסעיפים החשובים בהסכם, שאם נשקיע בו מחשבה מראש ונפרט אותו בהתאם, הוא יחסוך הרבה מאוד כאב ראש וכאב לב בהמשך. ברגע שיש סדר והכל מעוגן, יודעים למה לצפות ואפשר גם להתגמש אם מתאים לשני ההורים, מה שמכניס בטחון, ודאות ושקט לתמונת הזוגית החדשה.
2. לא מקופחים
שימו לב לערבי חג ולימים שאחריהם (חול המועד) – חגי ישראל מתחלקים על פי רוב בין ההורים הגרושים, לסירוגין שנה-שנה. זה אומר שאם בראש השנה הקרוב הילדים ישהו עם אימם, הרי שבשנה הבאה הם ישהו עם אביהם, וכן הלאה. ומכיוון שבורכנו בערבי חג, חגים, חול המועד וערבי חג שני, תוכלו למעשה לחגוג עם הילדים בחלק מהזמן של כל חג.
3. רישום לצד גמישות
זוגות רבים שוכחים מי היה אצל מי בשנה שעברה. לכן, במקום לנהל פנקסנות באווירה שלילית, נסו לחלק את החגים המרכזיים ביניכם בכל שנה, ולאחר מכן במהופך (ראש השנה, סוכות ופסח). זה עושה שכל ומסייע. ואולי הטיפ הכי חשוב הוא לדעת לגלות גמישות בהקשר הזה, היות והחיים הם דינאמיים וחזקים יותר מכל הסכם. גמישות ויצירתיות יסייעו לתקשורת זורמת בין בני הזוג ביום שאחרי, ויאפשרו לילדים לחגוג את החגים באווירה טובה.
4. פורמט חגים כולל
יש הורים המעדיפים דווקא לא לחלק את כל ימי החג ליום עם אמא או יום עם אבא, ודווקא מעדיפים שהילדים ישהו אצלם בכל ימי החג. הסיבות הן מגוונות, ונעות בין מסורת משפחתית, נסיעה לנופש עם כל המשפחה המורחבת, פיקניק משפחתי וכדומה. לא מעט הורים מעדיפים שהילדים יבלו כל ימי החג במחיצת אחד ההורים כל שנה ובשנה שלאחריה במהופך. זה גם מאפשר להורה השני, שלא חוגג עם הילדים, לנפוש בארץ או בחו"ל, עם חברים או עם בן/ת הזוג.
5. טובת הילדים
כמו בכל הסכמי הגירושים, המסר החשוב מכולם הוא להימנע בכל דרך מהכפשת ההורה השני, כי זה בפירוש מזיק לילדיכם. נסו להימנע מלערב את הילדים בכל פרטי הקשיים שלכם לגבי החגים, אל תשתפו אותם במחלוקות שלכם עם ההורה השני. כן חשוב לשאול ילדים גדולים לגבי העדפתם או רצונם להשתתף באירועים מסוימים או בפעילויות מסוימות. ואם לא הגעתם להסכמות - היצמדו להסכם הגירושים ולהסדר הקבוע בו.
6. לא שורפים גשרים
לא לשרוף גשרים זו בכלל עצה טובה לחיים, בקרב הורים גרושים זה MUST. הראשונים להיפגע מזה הם הילדים, ואחר כך בני הזוג החדשים שלכם. גלו סבלנות למען ילדיכם ולמען עצמכם. זה ישתלם בטווח הארוך.
עו"ד אילנית האס-ארד היא מגשרת ועוסקת בדיני משפחה