מחקר: סטודנטים גאים חשופים יותר להטרדות
סטודנטים וסטודנטיות להט"בים חשופים פי 6.5 יותר להטרדות מיניות מכלל הסטודנטים. כך חושף מחקר חדש שערך מכון המחקר של ארגון הנוער הגאה. "המחקר שערכנו חושף תמונת מצב עגומה, בה חוויותיהם של סטודנטים גאים במערכות ההשכלה הגבוהה קשות, הן ברמת האקלים הלימודי והן בחוויות ההטרדה וחוסר המוגנות שלהם"
צוות חוקרים שכלל את ד"ר גיא שילה מאוניברסיטת תל אביב, ד"ר אור פזמוני-לוי מאוניברסיטת קולומביה שבניו-יורק ואבנר רוגל מהאוניברסיטה העברית, ניסח יחד שאלון מקוון שנשלח אל 662 משיבים בגילאי 18-48, רובם יהודים, חילונים, ילידי ישראל וללא ילדים. רוב משתתפי המחקר (61%) הם רווקים/ות, ואילו 38.8% מהם נמצאים בזוגיות, מתוכם 4% נשואים. המשתתפים לומדים ב-53 מוסדות להשכלה גבוהה, ומייצגים את אוניברסיטאות המחקר, מכללות מתוקצבות, מכללות שאינן מתוקצבות ומכללות לחינוך.
מניתוח השאלונים עולה כי 26.1% מהסטודנטים והסטודנטיות הגאים חוו הטרדה מינית במסגרת המוסד שבו הם לומדים. מספר זה גבוה פי 6.5 משיעור ההטרדות המיניות של כלל הסטודנטים בישראל. עוד עולה כי שני שליש מהסטודנטים חשופים להערות פוגעניות, קללות ובדיחות הקשורות לנטייה המינית או לזהות המגדרית שלהם, וכשליש מהסטודנטים והסטודנטיות הגאים חשופים להערות אלו ברמה בינונית-גבוהה.
הערות פוגעניות דווחו ב-44 מוסדות לימוד שונים, ונאמרו על ידי אנשי סגל ומרצים ב-33 מוסדות להשכלה גבוהה, לרבות כל אוניברסיטאות המחקר ורוב המכללות המתוקצבות. לא פחות מ-76.2% מהסטודנטים והסטודנטיות העידו כי זכו להערות אודות התנהגות שאינה "גברית" או אינה '"נשית" מספיק. עוד עולה מהסקר כי בקרב טרנסג'נדרים וביסקסואלים/יות, שיעור ההטרדה המינית הוא הגבוה ביותר. רוב ההטרדות המיניות הן מצד סטודנטים אחרים (57.3%), ואילו כרבע מהסטודנטים והסטודנטיות (24%) הוטרדו מינית על ידי איש סגל אקדמי או מרצה.
נתון מצער נוסף חושף כי 87% מהסטודנטים שהוטרדו או חוו אלימות (פיזית או מינית) מצד סטודנטים או מרצים, לא פנו בנושא לממונים עליהם. לעומת זאת, 6% ציינו כי פנו לממונים ודיווחו להם על הטרדה מינית, אך התלונה מעולם לא טופלה. 43% מסטודנטים ציינו כי אינם מכירים את הנהלים הקשורים להטרדה מינית או להתנהגות שאינה הולמת, ולא ידעו האם הנהלים כוללים גם הטרדה או אלימות על רקע נטייה מינית או זהות מגדרית.
המחקר מצביע על חשש של הסטודנטים והסטודנטיות הגאים לחשוף את נטייתם המינית וזהותם המגדרית במוסד שבו הם לומדים. למרות שרובם מחוץ לארון בפני חבריהם ובני משפחותיהם, 61% מהסטודנטים נמנעו מלחשוף את נטייתם המינית או זהותם המגדרית במסגרת לימודיהם. סטודנטים שהם גם מתרגלים, ציינו כי הם חוששים מההשפעה השלילית שתהיה לחשיפת נטייתם המינית או זהותם המגדרית, עם לא פחות מ-66%.
אחוזים גבוהים מהסטודנטים דיווחו על העדר תחושת ביטחון במקום לימודיהם: כ-50% דיווחו שהם אינם חשים בביטחון, כאשר אצל רובם הסיבה לחוסר הביטחון הייתה נטייתם המינית, זהותם המגדרית והתנהגותם המגדרית (שאינה "גברית" או "נשית" מספיק).
ד"ר גיא שילה, חוקר בכיר במכון של איגי ומעורכי המחקר, מסר: "המחקר שערכנו חושף תמונת מצב עגומה, בה חוויותיהם של סטודנטים גאים במערכות ההשכלה הגבוהה קשות, הן ברמת האקלים הלימודי והן בחוויות ההטרדה וחוסר המוגנות שלהם.
"בנוסף, מצאנו שתלמידים גאים אינם מודעים למוסדות האקדמיים שאמורים לסייע להם במצבים של התעמרות, התעללות או הטרדה. אנו ממליצים למוסדות להשכלה גבוהה לקרוא את הממצאים בעיון, ולהגביר את המודעות של סגל ההוראה ובעלי התפקידים השונים למצוקות ולצרכים, כמו גם למאפיינים הייחודיים של סטודנטיות וסטודנטים גאים".