למה קשה לנשים טרנסיות למצוא אהבה?
אם חשבתם שקשה למצוא זוגיות באתרי היכרויות, נסו להיות אישה טרנסית שנאלצת להיתקל בהערות טרנספוביות ובגברים שמסתכלים עלייך רק כעל פטיש מיני. קבוצת פייסבוק חדשה מקווה לעשות את השינוי הנדרש. ראיון
קהילת הטרנסג'נדרים והטרסנג'נדריות תמיד נפלה בין הכיסאות בכל הקשור לפלטפורמות למציאת זוגיות. קבוצת פייסבוק חדשה בשם "נשים טרנסיות בוחרות זוגיות", שואפת לעשות את השינוי החשוב והנדרש הזה, שבתקווה יאפשר לנשים טרנסיות בישראל לקבל את המקום שמגיע להן. את הקבוצה הקימה יאלי סהר-רוזן, אישה טרנסית בת 32 מתל אביב, שבמקצועה מלווה נשים בתהליכי שינוי וטרנספורמציה רוחנית בחיים.
"חיפשתי פלטפורמה למציאת זוגיות, שזה משהו שלא קיים היום לטרנסיות", היא מספרת בשיחה שאני מקיימת עמה. "בפלטפורמות הקיימות את צריכה לרוב לתייג את עצמך כאישה סיסג'נדרית (סיסג'נדר – אדם שאינו טרנס, ושזהותו המגדרית תואמת את המין בו סומן בלידה – ש.צ'.ק) ואז להתמודד עם שאלות וטרנספוביה. ואם זו אפליקציה שבה המערכת מאפשרת לך להזדהות בה כאישה טרנסית, אז מגיעים לשם גברים שרק רוצים להיכנס למיטה עם נשים טרנסיות, ופונים אלייך בצורה מאוד אגרסיבית ולא נעימה".
"כן יש פלטפורמות שהוסיפו כל מני מגדרים, אבל אף אחד לא באמת מחפש אותם. אנשים מחפשים רק 'גבר' או 'אישה', כך שאם את רוצה באמת להיות חשופה, את צריכה לכתוב שאת אישה סיסג'נדרית. בשורה התחתונה, כל המרחבים האלה הם מרחבים לא בטוחים. את מקבלת הערות טרנספוביות ודיק-פיקס. בקבוצה החדשה שהקמתי יש יותר תחושה של שליטה. אני זמינה לכולן ואם יש התנהגות לא נאותה, אני פשוט מעיפה".
"חוץ מזה, אם נוסיף לזה את הנדבך של להיות אישה טרנסית, אז תמיד יש את עניין הדיסקרטיות - גברים שמציעים לך לצאת איתם אבל בצורה דיסקרטית. זה לא משהו שמגיע לנו כנשים טרנסיות. מגיע לנו לצאת לדייט נורמלי לאור יום, כשיש מסביב אנשים. מגיע לנו להכיר את בן הזוג שלנו לחברות ולחברים שלנו, ושגם הוא יכיר אותנו. להביא אותו למשפחה. להתנהל בעולם כמו כל זוג רגיל עלי אדמות, ולא לנהל מערכות יחסים בחושך".
יש אתרים שמאפשרים לך לתייג את עצמך כ"אישה", אבל לכתוב בתיאור שאת אישה טרנסית.
"נכון, את יכולה לכתוב בתיאור, אבל להרגשתי כמות הגברים שמעוניינת לצאת עם טרנסיות היא לא עצומה. זה לא כאילו כל גבר שני מחפש לצאת עם טרנסית. לכי חפשי את הבחור הזה שרוצה לצאת עם טרנסית, את צריכה לבלות שעות על גבי שעות באתרי היכרויות ולברור אותם. כאן המטרה היא ליצור משהו מאוד ממוקד, טרנס-פרנדלי אפילו".
"מרחב שבו את לא צריכה לחשוש משאלות. כי במרחב סיסג'נדרי, גם אם הם פונים אלייך, הרבה פעמים זה כולל כל מני 'אז מה יש לך בין הרגליים?'. בדרך כלל מדובר באנשים שמעולם לא פגשו טרנסית. בקבוצה לא בהכרח יהיו אנשים שכבר יצאו עם טרנסית, אבל זה כן משהו שהם חשבו עליו. הם מדברים את השפה. המטרה היא להביא גברים ביסקסואלים, גברים טרנסג'נדרים, גברים שספציפית מעוניינים בטרנסיות או יצאו עם טרנסיות בעבר".
ההיכרות בקבוצה היא רק עם גברים?
"נכון. הקבוצה מיועדת למערכות יחסים עם גברים על כל הרצף כי הקושי הוא שם. אני לא שומעת על קושי של נשים טרנסיות לצאת עם נשים. עיקר הטרנספוביה והקושי היא עם גברים. עיקר הבורות היא עם גברים".
למה את חושבת שזה ככה?
"כי מחנכים אותם מגיל קטן להיות סקסיסטיים, וזה בעיקר חוסר בהסברה. הייתה לי שיחה על זה עם חבר השבוע ואני רוצה לעשות קמפיין הסברה על טרנסיות. אני מרגישה שגברים בכלל לא יודעים מה זה טרנסיות. הרבה גברים מסתכלים עלינו כעל 'גברים שרוצים להיות נשים', ובכלל לא מבינים את התהליך. מסתכלים עלינו כעל אובייקט מיני או סוג של פטיש. טרנסית פשוט נתפסת כאישה עם זין, ויש הרבה נשים טרנסיות שמפחדות לעשות ניתוח התאמה מגדרית כי הן חושבות 'רגע, אני כבר לא אהיה פטיש, אז למה שגבר ירצה לצאת איתי?'. המון גברים נהנים מהפטיש, מזה שכביכול 'יש לך גם חזה וגם זין'. זה עושה להם את זה".
ואיך את מנטרלת גברים כאלה מהקבוצה?
"לפני שמישהו מצטרף אז אני שואלת שאלות כמו: מה מטרת הצטרפותך לקבוצה, כדי להבין מה האדם רוצה. אחר כך אני עוברת על הפרופיל שלו כדי לראות שזה לא פרופיל מזויף. רואה שיש לו יותר משניים וחצי חברים, שהוא פעיל בפייסבוק. הרבה פעמים אני בודקת חיבור לקהילה, רואה אם יש לנו חברים משותפים, בודקת עד כמה החברים האלה באמת בקהילה. אם אני לא בטוחה במטרת הצטרפותו, אני אתחיל שיחה ואשאל שאלות. אגב, אני באמת חושבת שנשים טרנסיות הן נשמות מפותחות. שהן מביאות משהו אחר לעולם והן סופר אינטליגנטיות. יש משהו בתהליך המדהים שהן עוברות שכל כך מפתח אותן. ואם אותו גבר לא מסוגל לראות את זה וכל מה שהוא רואה זה את האקט המיני, אז אני לא רוצה גברים כאלה בקבוצה".
אילו תגובות קיבלת עד כה?
"מנשים טרנסיות מאוד שמחתי לקבל תגובות חיוביות, כי די חששתי ולא ידעתי איך זה יתקבל. חקרתי לפני וזה די משהו ראשון מסוגו בישראל, אז התגובות ממש טובות ויש כבר כ-20 נשים טרנסיות בקבוצה. אני גם חושבת שיש משהו בקבוצה הזו שמעצים נשים טרנסיות - את רואה את האחיות שלך והן רואות אותך. זה מנטרל את חווית הבדידות שאנחנו כטרנסיות אלופות בה".
את רואה את הקבוצה ככזו שפונה לכל הגברים הרגישים והמבינים והלא מתביישים, גם אם הם לא חשבו לצאת עם טרנסית לפני? היא קבוצה כמו כל קבוצת היכרות אחרת?
"אני חושבת שהתשובה היא כן. לפני שאנחנו נשים טרנסיות, אנחנו קודם כל נשים. זו הייתה אחת ההתלבטויות הכי גדולות שלי כשפתחתי את הקבוצה, כי ברגע שאני כותבת 'נשים טרנסיות' אז אני מרגישה שאני שמה איזשהו לייבל שמפריד אותנו. מצד שני, הרגשתי צורך לעשות את זה כי אין מה לעשות, אנחנו עדיין חיים במרחבים לא בטוחים והייתי חייבת לכתוב את זה כדי ליצור מרחב בטוח".
"הלוואי שנגיע לזמנים שבהם כבר לא נצטרך את הגבול הזה, אבל כרגע אנחנו לא שם. זה קצת כמו שיש עדיין מרחבים שהם רק להט"ביים כי אנחנו צריכים אותם כדי להרגיש בטוחים, אז זה קצת אותו הדבר. אני כן חושבת שהקבוצה פונה לכל גבר, גם אם הוא לא חשב לפני כן לצאת עם טרנסיות כי הנושא הוא בכלל לא אישיו - אנחנו נשים לכל דבר. יש לנו את הזכות לקבל אהבה ולהיות נאהבות - וזה המסר העיקרי שלי לכל הגברים. אז מי שמסוגל להבין את זה, מוזמן לקבוצה באהבה".
לקבוצת הפייסבוק החדשה