פתאום קם אדם ומגלה שגנבו את זהותו בטינדר
יום אחד התעוררה נועה בנוש משנתה וגילתה שיש לה מתחזה בפייסבוק. נועה, כמובן, אינה האישה היחידה שזה קרה לה. ביקשנו מגברים ונשים לשתף אותנו בסיפור גניבת הזהות שלהם ועל הדרך נתקלנו גם בעפרי, שהחליטה להקדיש את מלוא זמנה ומרצה לחשיפת מתחזים ברשת
"היי נועה, אנחנו לא מכירות, אבל יש מישהי שמשתמשת בתמונה שלך ויצרה פרופיל בפייס", היתה לשון ההודעה שחיכתה לי באינבוקס השבוע. שולחת ההודעה (תודה אפרת!) הסבה את תשומת ליבי לכך שקמה לי מתחזה המשתמשת בתמונתי עבור חשבון פיקטיבי שנפתח רק שבוע קודם לכן, ובו היא מכנה את עצמה (או את עצמו, אין לדעת) "רומי גל", ועושה בו שימוש לצורך כתיבה בקבוצות של יחסים וזוגיות, איך לא.
בתחילה הייתי משועשעת, אפילו קצת מוחמאת. בכל זאת, לא בכל יום מישהו בוחר להיראות כמוני. אני אפילו לא בטוחה שאני הייתי בוחרת בי לו ניתנה לי הבחירה, אלא אם כן אנג'לינה ג'ולי כבר היתה תפוסה. אבל בחלוף השעות התעמעם השעשוע, והחלה לפעפע בתוכי תחושה של חוסר נוחות ושל חדירה לפרטיות, ולאחר שראיתי כי חברי הפייסבוק של "רומי" מורכבים מגברים חרמנים (תודה ליוסף שקבע שרומי היא "יפהפייה מהממת מקסימה מתוקה", רומי מודה לך) וזנאים (תודה אבי, אבל רומי שוווה הרבה יותר מאלף לערב, אתה לא חושב?), התהפכה בקרבי תחושת קבס שהתפוגגה רק לאחר שהפרופיל הפיקטיבי נמחק.
"כל אחד יכול לאמץ לכם את הזהות"
הנושא של גניבת זהות בכלל וגניבת תמונות בפרט, אינו חדש. דניאל (חלק מהשמות בכתבה הינם בדויים) חווה זאת על בשרו זה מזמן, ומספר: "לפני יותר מעשור, טרום הרשתות החברתיות וכשהייתי רזה וצעיר, נפתח כרטיס נער ליווי עם תמונתי באתר פופולרי בקרב חברי הקהילה הגאה. אבל מה שהכי פגע בי היה המחיר - 250 שקל".
על אף שמדובר בתופעה שנמצאת איתנו מאז ומתמיד, ניתן להרגיש אותה ביתר שאת ככל שגובר שפע האתרים, האפליקציות והקבוצות המיועדות להיכרויות, וככל שאנחנו מנהלים עוד ועוד תחומים בחיינו על גבי הרשת החברתית. יש מי שרואה זאת כתופעה טבעית של העת המודרנית, ואינו נבהל ממנה.
כך המצב עם מיטל, שלאחר שחבר גילה לה כי קיים פרופיל באתר הכרויות המשתמש בתמונתה, אמרה את הדברים הבאים: "הכירו את רונה. היא בת 29. רווקה. פנויה. מעוניינת בבחורים צעירים בני 21 עד 44. אוהבת הליכות ספונטניות בחוף. להיפגש עם חברות בבר השכונתי, ובחורים רגישים. תחביבים: יוגה. ספר מועדף: 'ורוניקה מחליטה למות' של פאולו קואלו. את רונה ניתן למצוא ב'אוקיי קיופיד' או בכל אתר רנדומלי אחר שאהב את התמונה שלי. מוכרחה להודות שאני קצת מחבבת אותה.
"העידן המודרני חושף אותנו והופך את המידע שאנחנו חולקים לחופשי", היא אומרת. "עזבו שטויות של זכויות מול פייסבוק, כל אחד יכול לאמץ לכם את הזהות. שימו לב עם מי אתם מדברים ואיזה מידע אתם חולקים איתם, כי היום זו רונה ומחר זה האויב! סתם. יותר הגיוני שזה איזה סוטה שמנסה לדרדס אתכם, ואתם תתאכזבו כשתצאו איתו לדייט והוא בכלל לא יהיה אני".
אבל יש מי שאינו מתייחס לתופעה בבדיחות הדעת או בנונשלנטיות, אלא רואה את השימוש בתמונתו באתרי הכרויות כעניין רציני שעלול לפגוע בו. כך מספר אילן: "הכרתי מישהי בטינדר, לא למטרת זוגיות אלא לקשר מזדמן בלבד, ולפני שנה בערך היא שלחה לי צילום מסך של פרופיל בטינדר עם התמונה שלי ושם אחר. היא ניסתה לדבר איתו, אבל הוא כנראה קלט שהיא מכירה אותי וחסם אותה. פניתי לטינדר במייל אבל הם לא חזרו אליי עד עצם היום הזה.
"הקטע המסריח בסיפור זה מה שהוא רשם בפרופיל: 'לאחר זוגיות משעממת של חמש שנים מחפש סקס מרגש'. במידה ולא היה רושם את מה שרשם - אז מילא, אבל מה שכתב ממש הכעיס אותי! סתום! לא הייתי רושם דבר כזה בחיים, וזה עושה אותי זול וזה לא אני. הרי האפליקציות האלה נועדו להכיר נשים או גברים חדשים, כך שאלה שאני לא מכיר ישר יחשבו עליי דברים שאני לא. תחשבי שאני יושב באיזה בר ואז מישהי שראתה את הפרופיל ההוא רואה אותי".
פה חשדתי
גם ים, שתמונתו נגנבה באתר הכרויות, מתייחס לעניין בחומרה, אך מסיבה שונה שאינה קשורה דווקא אליו אלא לצד שנחשף לתמונה. כך הוא משתף: "מישהי שאני חצי מכיר אבל יודעת שאני בזוגיות, כתבה לי בפייסבוק - 'תגיד, יכול להיות שאתה גולש באתרי הכרויות? זה בסדר אם כן, רק רוצה לדעת'. פה חשדתי, מה שנקרא. היא אמרה שנתקלה פתאום בתמונותיי, והסכימה לשלוח לי צילומי מסך. בהתחלה זה בעיקר שעשע אותי, אבל כשחשבתי על זה שהבחור הזה באמת מנסה להכיר בחורות, לא יודע אם לצורכי מפגש או רק בשביל לספק איזו פנטזיה וירטואלית, ומשתמש בתמונה לא שלו, כל המצב קיבל צבעים הרבה יותר קריפיים.
"אין לי מושג מי זה, מה עובר לו בראש, ואילו מעשים נוספים הוא עלול לעולל בחסות הזהות השאולה. אני מצטער בשבילו, ובעיקר מצטער בשביל בחורות שנקלעות לתקשורת עם אנשים כאלה. לא יודע אם זה יותר קריפי או יותר מסוכן, כך או כך זה די דוחה. שיפסיקו עם זה תכף ומיד".
אין ספק שמבחינת אותן בחורות שנקלעות לתקשורת עם אנשים כאלה, המצב חמור בהרבה. רבים משתמשים במצג שווא בתיאור העצמי שלהם באתרי הכרויות, הן באמצעות שימוש בתמונה שלא להם, והן באמצעות תיאור שקרי של הסטטוס המשפחתי שלהם. מי שחוותה את המצב השני על בשרה היא מרינה, לאחר שגבר שלא הכירה החל לדבר איתה בפייסבוק. "ראיתי שהפרופיל שלו ריק, ובמקום תמונה יש עטיפה של ממתק. שאלתי מה הקטע, והוא אמר שהוא עובד במערכת הביטחונית. ואני, האדם הכי קונספירטיבי וחכם, נפלתי לדברי החנופה שלו והאמנתי. אחרי ששכבנו פעם אחת גיליתי שהוא נשוי. פשוט שאלתי. הזמנתי אותו לבוא אליי בסוף השבוע, והוא התחיל לתרץ לי תירוצים. ואני גם יודעת שהוא עשה את זה לנשים נוספות, ושכב איתן בתואנת שקר.
"כשאנחנו מתאהבות אנחנו מתעוורות ומאבדות תאי מוח. חונכנו שיבוא נסיך על הסוס הלבן ובטעות, מרוב שאנחנו כה רוצות ונואשות לאהבה, אנחנו רק שומעות את הפרסות ורצות לשם בלי להבין שזה בכלל איזה חמור. לכן אנחנו מוכנות לעצום עיניים על כל מיני אי התאמות קטנות. מספיק צ'ארמר אחד כדי לגרום לבחורה הכי פיקחית בעולם ליפול לרגליו. אחרי זה במשך תקופה ארוכה חשדתי בכל גבר, התנזרתי מסקס וקשרים רק כדי לא ליפול שוב".
ציידת המתחזים
עפרי נכוותה ממתחזה בצורה כה קשה עד שהחליטה להקדיש את מלוא זמנה ומרצה לחשיפת מתחזים באתרי הכרויות, לטובתן של נשים אחרות. "במקרה שלי היה מדובר על אדם שהציג את עצמו כ-X, והתברר שהשם שלו, מקום המגורים שלו והמקצוע שלו זה לא X אלא Y", היא משתפת. "כשזה התפוצץ הוצאתי את זה החוצה ומצאתי את שאר הנשים בסיפור שהיו איתו בקשר. זה מה שהניע אותי לפעול נגד התופעה של התחזות".
עפרי מכנה את עצמה "לוכדת המתחזים" ומספרת כי על גבי המחשב האישי שלה נמצא מאגר המתחזים הגדול בישראל. את הראיון איתי היא הסכימה לקיים רק בתנאי שלא אחשוף פרטים המסגירים את זהותה. כל בוקר מחכים לי באינבוקס איומים על חיי. הפכתי לאויב מספר אחד בקבוצות של גברים מתחזים והתמונה שלי מתפרסמת שם עם אזהרה. אני משלמת מחיר אישי מאד כבד, אבל מישהו צריך לעשות את זה, ושום דבר בעולם לא השתנה כתוצאה מאנשים שישבו ואמרו 'למה אני צריך את זה'".
למה אנשים בעצם גונבים תמונה של מישהו אחר לצורך הכרויות? הרי האישה שאיתה הם מדברים תשים לב לכך ברגע שהם יפגשו. אז מה הפואנטה?
"מה שנראה לנו כמו משהו מטופש, הוא לא כזה מטופש. המתחזים הם לא טיפשים בכלל, אלא מאד מתוחכמים. הם משתמשים בתמונה מהרשת כדי להגיע לשיח אינטימי עם נשים או כדי להשיג מהן תמונות אינטימיות, ונשים נופלות בזה ושולחות תמונות אינטימיות שאפשר להשתמש בהן נגדן. יש גם גברים שמתחזים לנשים כדי להשיג שיחות אינטימיות עם נשים. למשל, היה עכשיו מקרה של מישהו שהתחזה לאישה וניסה לשדל מישהי להגיע לכתובת מסוימת, כשאם היא היתה הולכת זה היה עלול להיגמר באונס.
"יש בעיה חוקית, כי אין חוק שמגדיר מהי התחזות או שמגדיר זאת כעבירה. מה שכן מוגדר כעבירה זה ההשלכות של אותה התחזות - הטרדה מינית ואינוס. השיח האינטימי הוא הטרדה מינית לכל דבר, כי לא היית זורמת אם היית יודעת שהוא בכלל אדם אחר ממה שהוא מציג את עצמו. למשל, לא היית מנהלת איתו את השיח אם היית יודעת שהוא נשוי. ובאותו אופן, בעילת אישה במרמה, תוך הצגת מצג שווא, היא אינוס. חשוב לי לגרום לנשים להבין שמדובר בעבירה פלילית, והייתי רוצה שלמשטרה יהין את הכלים להתמודד עם התופעה ברמת החקיקה, כי כיום שוטר לא יכול לעצור מישהו על התחזות, אלא רק אחרי שקרתה עבירה פלילית".
איך מתבצעת לכידת המתחזים?
"יש כמה קבוצות שפועלות ברחבי המדיה, שבהן נשים משתפות זו את זו ומצליבות מידע על גברים שפגעו בהן. יצא לי, באופן אישי, להציל נשים שהיו אמורות להיפגש עם מישהו שאנחנו יודעות שאנס עם סם אונס כמה בנות שונות, לכאורה. נשים סיפרו לי בפרטי מה הוא עשה, כשאני לא יכולה כמובן לפרסם את זה כי זו הוצאת דיבה, וגם לא יכולה לפנות למשטרה על משהו שלא קרה לי. אבל אם מישהי מעלה את שמו בקבוצה, אז שאר הנשים מוסרות לה את המידע. או אם הן יודעות על מישהו נשוי שמציג את עצמו כרווק, הן יציגו לה את ההוכחות לכך".