"אני לא לחתונה": משפטי הפתיחה הופכים לתערוכה
מי לא מכיר את משפטי הפתיחה המצחיקים, ההזויים והמטרידים שנשלחים אלינו באפליקציות ההיכרויות השונות? נעה אילן, מאיירת שחזרה לרווקות, החליטה להתעמת עם הנושא ולהציג תערוכה ייחודית של איורים החושפים את השיחות המביכות
לאחר זוגיות ארוכה שארכה ארבע שנים, מצאה את עצמה נעה אילן (31) שוב רווקה בתל אביב. כמו מרבית הרווקים בשנים האחרונות, גם נעה נפלה לתהום המסכים ונשאבה לעולם החדש והמנוכר של ההיכרויות באפליקציות. מהרגע הראשון היא הבינה שמדובר בעולם הזוי ומנותק. "לא הצלחתי להבין איך אפשר להחליט משהו על סמך תמונה שלא תמיד משקפת את המציאות, בלי להריח את הבן אדם, בלי לשמוע את הקול והאינטונציה שלו ובלי לראות את שפת הגוף והגינונים שלו", מסבירה אילן.
"כשהתחילו להתפתח שיחות היה לי מאוד קשה עם ההתנהגות המזלזלת של שני הצדדים. מתחילים שיחה ואז נעלמים לכמה שעות או ימים או מפסיקים לענות בכלל. לאט-לאט נשאבתי גם אני לזה. פתאום שמתי לב שאני מתחילה להתנהג כמוהם כי זה העולם". אילן חברה לחברתה תמר אפרת והשתיים החליטו להפיק פרויקט מיוחד אשר יעלה את המודעות והשיח בנושא. לפרויקט הן קראו 'נעים להכיר' מאחר שלדעתן זוהי הודעת הפתיחה הנפוצה ביותר באפליקציות ואתרי ההיכרויות למיניהם. הודעת 'העתק הדבק' שמשקפת לתחושתן את הפגיעה של האפליקציות בתקשורת הבינאישית.
מרוב בחירה את יוצאת בידיים ריקות
"זה לא אמיתי, זה לא אנושי", מוסיפה אילן. "אני נכנסת לאתר ורואה תמונה ולא יודעת מה לעשות, ומה אני אמורה להבין ממנה. גיליתי במהרה שבניגוד לעולם האמיתי שבו את זוכה לפגוש את מי שמולך פנים מול פנים, באינטרנט אנשים לא רוצים להתמודד עם סיטואציות. הגבר פשוט יכול לזרוק לך משפט לאוויר ואין שום כבוד בסיסי. אם כתבתי משהו שהוא לא אהב, הוא פשוט לא עונה וגם לא חייב להמשיך איתי את השיחה".
עם זאת ולמרות החיסרון הבולט של עודף האפשרויות וחוסר ההתמודדות, אילן מציינת שיש גם יתרונות להיכרויות הווירטואליות: "אני מאמינה שזה אפשרי להכיר ברשת כי יש לי חברים שכן הצליח להם, אבל זה מרגיש לי הרבה יותר קשה. זה כמו פרדוקס הבחירה שיש לך יותר מדי אופציות – ואת לא בוחרת כלום בסוף. כל הבחורים שיצאתי איתם זה היה בגלל אפקט שעבד בקליק הראשוני והמשיכה. משהו שאני פחות חושבת שיכול לקרות לי באפליקציה".
במיזם שאפרת ואילן הקימו הן מציגות 50 איורים שמשקפים 50 משפטי פתיחה שנאמרו על ידי בחורים אמיתיים באפליקציות. השתיים העלו חלק מהאיורים גם לעמוד אינסטגרם מיוחד שפתחו. "בחרנו את ההודעות המעניינות ביותר, אלו הניתנות לפירושים שונים, אלו שגורמות להרים גבה, אולי לחיוך והסמקה, להלם או בחילה או פשוט לתהייה", מסבירה תמר. ויש שם שלל דוגמאות, חלקן מצחיקות, הזויות ומאוד מוגזמות: "אני רוצה אותך כמו המשקפי שמש שלי, רגל מעל כל אוזן", כתב רווק אחד. "שתדעי, אני לא לחתונה", הצהיר רווק אחר, ואיך אפשר בלי קצת רומנטיקה עם "החיוך שלך לגמרי כבש את ליבי".
כל משפטי הפתיחה בתערוכה נוסחו על ידי גברים, ויש לכך סיבה: "כתבנו שנשמח לקבל גם משפטי פתיחה של בנות אך להפתעתנו, אין כמעט משפטי פתיחה טובים של נשים", טענה אילן. לדבריה, היתרון המרכזי של אפליקציות הוא פריצת הגבולות הללו, והאפשרות של נשים להתחיל עם גברים באמצעות שליחת הודעות הרבה יותר נפוצה כיום מאשר בעבר.
עוד דבר שהאפליקציות מעודדות לדעתן הוא סטוצים זמינים לכל המעוניין או המעוניינת: "הרבה יותר קל להשיג סטוץ ומין מזדמן בצורה הזאת, למרות שאני מכירה זוגות שהכירו בטינדר שגם יש להם היום ילדים. ועדיין, האפליקציות עשו יותר רע לדעתי כי כשאתה יוצא לבר אתה תמיד מתעסק בסמארטפון שלך במקום להרים עיניים ולבדוק מי נמצא סביבך".
עכשיו השתיים מזמינות אתכן לצאת מהמסך ולצפות בתערוכה חדשה שהן משיקות ותאגד יחד את כל האיורים בנושא. התערוכה תתקיים בבר הכולי עלמא בתל אביב, ומי יודע, אולי הרווקים והרווקות ביניכם יוכלו לנצל את האירוע כדי להכיר מישהו או מישהי. כן, סתם ככה, בעולם האמיתי.