זהירות: יותר פילטרים על התמונות, פחות אהבה
מה הקשר בין התמכרות לפילטרים של סנאפצ'ט ובין דימוי עצמי והצלחה בדייטים? ד"ר לירז מרגלית על הצד הלא פוטוגני של האפליקציה
סקר שנערך על ידי Renfrew Center Foundation בקרב 1,710 מתבגרים בארצות הברית חשף שיותר מ-50% מהגולשים מפלטרים את התמונות לפני שהם מעלים אותן לרשתות החברתיות, עם רוב מובהק לנשים. סנאפצ'ט לקחה את 'אומנות הפילטור' צעד אחד קדימה, ואפשרה לגולשים לכסות על כל הפגמים הקטנים שבפניהם ובכך לראות את הגרסה המושלמת ביותר של עצמם. לכאורה, מדובר בשינויים מינוריים: עור חלק יותר, עיניים גדולות יותר, שפתיים אדומות יותר, עצמות לחיים גבוהות ומודגשות והצרה של הסנטר. בפועל, האפליקציה הפכה למייקאובר מידי וזמין.
בהשראת 'מראה שחורה' - אפליקציית היכרויות חדשה
סיון, סטודנטית בת 24 מאזור השרון, מספרת ש"בכל פעם שהשיער שלי נראה רע או כשעובר עליי אחד מהימים האלה שאני מרגישה בהם על הפנים, האפליקציה מאפשרת לי להרגיש כמו נסיכה. אני מעלה את התמונה הערוכה לאינסטוש וכולם מגיבים לי שאני מהממת. נכון, זה מזויף אבל זה כיף וגורם לי להרגיש טוב. מבחינתי זה שעשוע בלתי מזיק".
אלא שהוא מאוד מזיק. האמירה של סיון "נכון, זה מזויף" אולי נשמעת רציונלית ומעידה על מודעות לכך שזה רק משחק, אך הגבול בין וירטואלי למציאותי עלול להיטשטש בקלות, בעיקר בקרב בנות צעירות שהערך העצמי שלהן שברירי. כששאלו נערות בגילאי 14-25 מארצות הברית מה הן הכי אוהבות בשימוש באפליקציה, תשובתן הייתה שהן נהנות להסתכל על עצמן דרכה, שהיא גורמת להן להרגיש טוב ולאהוב את עצמן יותר. "מאז שהורדתי את האפליקציה אני כבר לא מתביישת לשתף תמונות שלי", השיבה אחת המשתתפות במחקר. "תמיד הרגשתי שאני נראית פחות טוב מחברות שלי שתמיד קיבלו המון לייקים לסטוריז ומאז ומתמיד היו להן המון עוקבים. מאז הסנאפ, אני גם מקבלת המון לייקים".
אז מה הבעיה, תשאלו? ובכן, אנו מתבוננים בתמונות המפולטרות שלנו ומתרשמים מהמראה המשופר שהשגנו לעצמנו. אנו מרגישים טוב יותר לגבי איך שאנחנו נראים, כל כך טוב עד שאנחנו כבר לא מסוגלים לראות עצמנו ללא פילטרים. הסכנה מודגמת היטב דרך העדות הבאה: "מאז שהאפליקציה נכנסה לחיי, התחלתי לקבל הרבה יותר פניות בטינדר, זה היה מדהים, הגעתי למצב שאני צריכה לסנן פניות. הרגשתי על גג העולם", סיפרה אורלי בת ה-29.
את הדייט הראשון עם מי שהכי מצא חן בעיניה באפליקציה היא כבר תיארה כך: "קבענו להיפגש בבית קפה, קרוב לבית. כשהגעתי זיהיתי אותו מיד. התקרבתי בצעדים מהוססים, אך את המבט המאוכזב הוא לא הצליח להסתיר. הפגישה הסתיימה אחרי 20 דקות כשהוא קיבל טלפון ומלמל שיש בלגן בעבודה ושהוא חייב ללכת. אמרתי לעצמי שזה מקרי, יצאתי לדייט נוסף, והפעם הבחור כבר לא היה כל כך מנומס. הוא פשוט אמר שאני לא נראית כמו בתמונות שלי. באותו ערב סגרתי את החשבון בטינדר, לא הייתי מסוגלת לספוג השפלה נוספת".
גם מאי בת ה-27 חוותה את הצד הפחות זוהר של הפילטרים: "אחרי תקופה שניסיתי את אתרי ההיכרויות ולא קבלתי פניות, התחלתי להתייאש, אבל אז הגיע סנאפצ'ט והכל השתנה. פתאום התחלתי לקבל פניות. מצד אחד, קיבלתי ביטחון והרגשתי מחוזרת, ומצד שני כל כך פחדתי שייראו אותי בלי הפילטרים עד שלא הייתי מסוגלת לצאת בכלל לדייטים. בסוף החלטתי לעשות ניתוח כדי להיראות כמו באפליקציה".
גם קייסי בת ה-29 מבקשת להיראות כמו האני המפולטר שלה: "אני הכי אוהבת להשתמש בפילטר של הזר הפרחים או בכלבלב", שיתפה. "אני נראית כל כך חמוד בתמונות האלה ואז אני מסתכלת במראה ואומרת, איכס, זה לא האדם שאני רואה על המסך כל היום, ואז אני מתבאסת. עם הפילטרים הרגשתי כל כך יפה. לכן החלטתי לעשות הזרקה בשפתיים, בסנטר ובלחיים. אני מתכננת לעשות זאת פעם בחצי שנה".
היופי לא שוכן בעיני המתבונן
האלמנטים בהם סנאפצ'ט עושה שימוש לא נבחרו במקרה. הם נמצאו כתורמים לאידיאל היופי בתרבויות רבות בעולם. מחקרים מראים כי סממני היופי שנמצאו כאטרקטיביים אצל נשים הינם פנים סימטריות, עצמות לחיים גבוהות, עיניים גדולות, לסת צרה, שפתיים מלאות, אודם בלחיים ואף קטן. מחקר שפורסם ב-Proceedings of the Royal Society: Biological Sciences מצא כי סממנים אלו מתווכים על ידי רמות גבוהות של ההורמון אסטרוגן, המונע גדילה של עצמות הפנים, מקטין את גודל האף והסנטר, מעבה את השפתיים ותורם להקצאת שומן באזור הלחיים. סממנים אלו נמצאו כקשורים במחקרים רבים לבריאות ופריון בקרב נשים. במילים אחרות, סנאפצ'ט "מתלבשת" על הנטיות הטבעיות שלנו.
האבולוציה דאגה שנגיע לעולם עם סט של העדפות גנטיות. מוחנו מחווט לתור אחר סממני יופי מסוימים שבאופן לא מודע מתקשרים פוריות, ובכך מגדילים את הסיכוי להעברה מיטבית של הגנים. ככל שסממנים אלו מודגשים יותר, מוחנו באופן לא מודע תופס אותם כאטרקטיביים יותר וזה בדיוק מה שעושה האפליקציה – מדגישה סימני פוריות לא מודעים, ובכך הופכת נשים לאטרקטיביות יותר.
עד כמה אנו מתאהבים בעצמי האידיאלי שלנו? על פי מחקר חדש שנעשה באקדמיה האמריקאית לניתוחי פנים, 55% מהפלסטיקאים העידו כי בשנה האחרונה הם ביצעו ניתוחים פלסטיים שמטרתם לעזור לנשים להידמות לדמותן באפליקציה. 56% מהנשים היו מתחת לגיל שלושים. "אם פעם נשים היו מביאות תמונות של דוגמנית שהן היו רוצות להידמות אליה, היום הן מביאות תמונות ערוכות של עצמן", אמר אחד המנתחים.
הפרעת אישיות נרקיסיסטית ובעיות בדימוי עצמי
ד"ר אשו (Tijion Esho) תבע את המונח Snapchat dysmorphia המדבר על הפרעה בדימוי הגוף כתוצאה משימוש בסנאפצ'ט. הוא מתאר מקרים בהם "העצמי המפולטר" הופך להיות האופן שבו המשתמש רואה את עצמו או מבקש לנתח את עצמו כדי להיראות ככה גם מחוץ לתמונה, בזמן שמה שהאנשים הללו באמת זקוקים לו הוא טיפול פסיכולוגי שניתוחים והזרקות לעולם לא יוכלו לספק. שימוש תכוף בפילטרים עלול לעוות את תפיסת המציאות עד שהמפגש עמה עשוי להיות הרסני. הגבול בין שעשוע בלתי מזיק לאובססיה עשוי להתעמעם, וההשלכות עלולות להיות ארוכות טווח.
ד"ר לירז מרגלית היא חוקרת התנהגות משתמשים בעידן הדיגיטלי ומרצה בבינתחומי