לחיות עם הקנאה, גם כשחברותייך התחתנו ואת עדיין רווקה
קנאה היא רגש טבעי. היא מייצגת את מה שאנו חשים כאשר לאדם אחר יש את מה שלנו חסר, במיוחד אם אותו אדם משתייך לסביבתנו הקרובה. אבל יש גבול דק בין קנאה בריאה ובין קנאה שמצריכה התערבות חיצונית
אני לא בן אדם קנאי מטבעי, אבל כשהייתי רווקה וחברה אחת הודיעה לי חגיגית שהיא מתחתנת, הרגשתי צביטה בלב. למה? כי היא מתחתנת ואני לא, או במילים אחרות, היא זכתה במעמד שכל כך רציתי, בזמן שאני נותרתי לבד. יתרה מזאת, חברתי התאמצה הרבה פחות ממני כדי למצוא זוגיות, היא היתה יותר צעירה ממני, ואולי היא פשוט היתה "הקש ששבר את גב הגמל" כי כולם סביבי התחתנו ורק אני לא. אחרי זמן קצר הקנאה חלפה לה, וכאשר הגעתי לחתונתה של חברתי, כבר שכחתי לגמרי שבכלל קינאתי בה ושוב חזרתי לפרגן.
קנאה היא רגש טבעי. היא מייצגת את מה שאנו חשים כאשר לאדם אחר יש את מה שלנו חסר, במיוחד אם אותו אדם משתייך לסביבתנו הקרובה. ההרגשה שלאדם אחר יש אהבה ולנו אין, מחדדת עוד יותר את הרגשת החוסר שלנו באהבה, ואז עולה השאלה שאני כל כך מרבה לשמוע מרווקים ורווקות שמתייעצים איתי: למה לאחרים יש אהבה ולי אין? מה לא בסדר אצלי? אז באופן כללי, אני יכולה להרגיע אתכם שהכל בסדר, ולעיתים התהליך למציאת זוגיות הוא ארוך יותר אצל חלקכם וקצר יותר אצל אחרים, ועם עוד קצת מאמץ וסבלנות, הכל יסתדר על הצד הטוב ביותר.
אז מתי קנאה הופכת לבעייתית? קודם כל, כאשר היא עוברת ממצד של רגש למצב של מעשים. כל עוד היא נותרת כרגש חולף, תחושה גופנית חמוצה אך זמנית, זה אכן לא נעים כי היא גורמת לנו לכאב ודכדוך, אך אין צורך לדאוג. אולם כשהיא משפיעה על המעשים שלנו - למשל גורמת לנו להבריז מהחתונה או אפילו לנתק קשר עם החברה שמתחתנת, נפתח מקום לדאגה, כי במקום לגרום לקנאה לחלוף, אנחנו משרישים אותה עמוק בתוכנו כך שבעתיד יהיה לנו הרבה יותר קשה להשתחרר ממנה. וזאת עוד מבלי שהזכרתי את חוסר הנעימות שעלול להיגרם לחברתנו שמתחתנת, שבסך הכול לא התכוונה להרע לנו.
7 דרכים להתמודד עם קנאה פנימית
איך נוודא שאנחנו לא שוקעים פנימה ומשאירים את הרגש הזה בצורתו הזמנית? אספתי עבורכם 7 דרכים יעילות להתמודדות עם הקנאה בכלל ועם הקנאה בחברים שהתחתנו בפרט.
1. הרגישו אותה. אל תפחדו ממנה ואל תנסו להתכחש אליה (להתכחש לרגש לא גורם לו להיעלם מחייכם). כפי שציינתי קודם, קנאה היא רגש טבעי לחלוטין וזכותכם המלאה לחוות אותה.
2. שוחחו עליה. שתפו את הרגשת הקנאה שלכם עם אנשים אחרים, בעיקר עם אנשים שאתם סומכים על דעתם וברור לכם שהם לא ישפטו אתכם לרעה. רוב הסיכויים שתיווכחו לדעת שאתם לא הראשונים להרגיש את רגש הקנאה וכנראה שגם לא האחרונים.
3. ראו בחברים שהתמסדו כהשראה. אם להם זה קרה, גם לכם זה יקרה. ראו בהם אפילו מנטורים שיכולים לכוון אתכם לקראת המטרה של מציאת הזוגיות המיוחלת, שהרי אין חכם כבעל ניסיון.
4. השתמשו בקנאה כדי לקדם את מטרתכם - תרגמו את כוח הקנאה למעשים הנדרשים להשגת הזוגיות. רוצים רעיונות? בבקשה. הרחיבו את מקורות ההיכרויות שלכם, צאו יותר לבלות, שוטטו יותר באפליקציות היכרויות.
5. החליפו קנאה בקבלה עצמית - ערכו רשימה של ההישגים שהשגתם עד כה בכל תחומי החיים, כתבו את כל התכונות שאתם אוהבים בעצמכם, חשבו על כל החברים שליקטתם סביבכם לאורך השנים ועל בני המשפחה שזכיתם בהם, וחשבו על עוד רשימות שיסייעו לכם בדרך להרמת האגו.
6. בשום פנים ואופן אל תאפשרו לקנאה להשפיע לרעה על מעשיכם! אל תבריזו מהחתונה ואל תנתקו קשר עם חבריכם שמתחתנים. בלעו את רגש הקנאה והתמודדו כמו גדולים עם אירוע החתונה או עם כל מעמד אחר. ואם בכל זאת ניסיתם הכול ואתם עדיין לא מסוגלים לשחרר, קחו סיוע חיצוני לפני שיהיה מאוחר מדי.
7. והכי חשוב: שמחו בשמחת חבריכם כי מגיע להם. פרגנו! מי כמוכם יודעים איזו כברת דרך הם עשו כדי להגיע למעמד החגיגי הזה וכמה הם חיכו לו.
אז שיהיה לכם בהצלחה!
אורלי אופלטקה היא מנחה סדנאות לרווקים, רווקות וגם להוריהם.