שתף קטע נבחר
 

לא רווק, נוכל: נורות אזהרה באתרי היכרויות

אל תעברו מיד לוואטסאפ, שימו לב לתמונות יפות מדי ואל תתפתו להעביר כספים - אמיר כרמי, מומחה לאבטחת מידע, מנדב טיפים למשתמשים באפליקציות ההיכרויות למיניהן, ומדגיש: "גם אם זה בא על חשבון הזרימה והספונטניות - תבקשו לראות פרופיל בפייסבוק, היפגשו במקום ציבורי ואל תוותרו על שיחות טלפון מקדימות"

רווקה בטינדר (צילום: Shutterstock)
שימו לב ואל תתפתו להעביר כספים. נוכלים באתרי היכרויות(צילום: Shutterstock)

אם בעבר חשבתי שלמצוא זוגיות באפליקציית היכרויות זה כמו לאתר מחט בערימת שחת, היום אני מבינה שזה יותר כמו לדשדש בשדה מוקשים. רק לאחרונה שמענו על שמעון יהודה חיות, גבר ישראלי שעצור בחשד לגניבת מיליונים מנשים אירופאיות שהכיר בטינדר. חיות הצטרף לשורת נוכלים, ביניהם ליאור סולומון שנשלח לשנתיים מאסר בגין הונאת נשים באתרי היכרויות, ושלומי יפרח שכבר הורשע בעבר בגין הונאה, מצג שווא וגניבת כספים, ריצה עונש מאסר ולאחרונה, כך מדווחת המשטרה, חזר לסורו.

 

עוד בנושא:

רובנו מתחילים עם אנשים מעל הליגה שלנו

לא מראה ולא כסף - זו התכונה הכי נחשקת באתרי היכרויות

 

השיטה פשוטה - המתחזים מכרו חלומות, הציגו עצמם כבני הזוג האידיאליים, בנו אמון ולבסוף עקצו את הקורבנות בכספים שגנבו מהן. אבל לא צריך להרחיק עד למקרים של עוקץ כלכלי כדי שהפגיעה בצד השני תהיה קשה. מספיק שהאדם יאמץ זהות בדויה, יתחזה למשל לרווק על מנת למשוך את האישה שמולו, שעה שהוא נשוי עם ילדים. לא בכדי קיימות בפייסבוק קבוצות בהן נשים מזהירות האחת את השניה מגברים מתחזים, כאלה שמחליפים זהויות ופרופילים, ומשתמשים בתמונות של גברים אחרים. כי גם אם זה לא מסתיים בגניבה חלילה, זו עדיין פגיעה כואבת שכרוכה בעלבון ובושה ומרסקת את האמון.

הנוכל הישראלי (צילום: מתוך האתר VG)
שמעון חיות ואחת מקורבנותיו (צילום: מתוך האתר VG)
 

כמובן שגם גברים אינם חסינים מנוכלות ברשת. לא מזמן נחשף סיפורה של האישה בעלת עשרות הזהויות שחשודה בהתחזות והונתה סלבריטאים כמו שרון גל ואריק סיני. כשמדובר בעניינים שברגש שנוטים לדחוק את ההיגיון לפינה, דומה שזה יכול לקרות כמעט לכל אחד. אז מה עושים? אמיר כרמי, מומחה לאבטחת מידע בחברת ESET, טוען שהפתרון הוא בהעלאת המודעות לסכנות. המלצתו היא להיות ערניים וחשדנים, ולהשתמש בדיוק באותו היגיון שבו היינו משתמשים אילו היינו פוגשים אדם זר ברחוב.

 

לא לוותר על שיחת טלפון מקדימה, ולא ליפול לתמונות יפות מדי

"אם זר מציע לי משהו ברחוב, בתקווה אחשוב פעמיים לפני שאקבל את ההצעה שלו", הוא אומר. "אז באתרי היכרויות זה צריך להיות אותו הדבר. לא להאמין להבטחות". אמיר מוסיף שיש דברים שכדאי לבדוק כדי לוודא שלא נופלים ברשת, תרתי משמע, גם אם זה בא על חשבון הזרימה והספונטניות - לבקש לראות פרופיל בפייסבוק, להיפגש במקום ציבורי ולא לוותר על שיחות טלפון מקדימות.

 

באילו סוגי הונאה אנו עשויים להיתקל?

"יש אנשים שיש להם כוונת זדון לגנוב כספים ויש מי שיעשו זאת בשל בעיות נפשיות, בין אם הם סוטים ובין אם יש להם איזו הנאה מיוחדת לתקשר בזהות בדויה. למשל, גבר נשוי שרוצה להרגיש כמו רווק נחשק. אגב, גם אתרי היכרויות קטנים שרוצים לקדם את עצמם מפרסמים פרופילים פיקטיביים", הוא מדגיש.

 

מלחיץ. איך אפשר לזהות בכלל את המתחזים?

"באופן כללי, נוכלים מתאפיינים בכך שהם ינהלו מערכת יחסים לאורך חודשים ללא פגישות. מטרתם היא ליצור מעורבות רגשית ותלות אצל הצד השני. מצד אחד, יהיו התכתבויות יום-יומיות, ומהצד השני תירוצים, בכל פעם מחדש, מדוע אין ביכולתם להיפגש. אחרי שהמתחזים בנו אמון, לפתע יצוץ מקרה חירום כלשהו, שכרוך במצוקה כלכלית כביכול, והוא ההזדמנות להוציא מהצד השני כספים. לכן, ברגע שיש מריחה של התכתבויות לאורך שבועות ואפילו חודשים בלי מפגש, זה צריך להדליק נורה אדומה. יתכן שמדובר בעבריין שרוצה לגנוב כספים, ויתכן שמדובר במתחזה שאינו מציג את האני האמיתי שלו בשל בעיה נפשית".

אישה גולשת באתר היכרויות (צילום: Shutterstock)
שימו לב לתמונות שנראות חשודות(צילום: Shutterstock)
 

לאלו עוד נורות אדומות מומלץ לשים לב?

"קודם כל, תמונה אחת זה לא מספיק – אדם שבפרופיל שלו יש רק תמונה אחת, זו נורה אדומה. גם להצטלם רק במשקפי שמש זה לגמרי לא מספיק. אם מבקשים מכם כתובת מייל כדי לשלוח תמונה נוספת או לעבור ישר לוואטסאפ, זו נורה אדומה נוספת. אחת ההונאות הנפוצות מתרחשת כאשר המתחזה שולח תמונה, ובדרך זו מדביק את המחשב בווירוס - קוד זדוני למשל שאוסף מידע מהמחשב, כמו פרטי חשבון בנק, פרטי אשראי ועוד. יתכן גם שמדובר בניסיון לקבל את כתובת המייל כדי למכור אותה בשילוב מידע נוסף לחברות פרסום. אל תפלו בפח. בקשו להעלות את התמונה לאפליקציה עצמה, ולעולם אל תפתחו קבצים ואפליקציות מזרים".

 

"נורה אדומה נוספת היא שימוש בתמונות שנראות טובות מדי", מוסיף אמיר. "אנשים שנראים כאילו זה הרגע ירדו מבמת שבוע האופנה במילאנו הם בדרך כלל מתחזים שמשתמשים בתמונות של דוגמנים כדי למשוך קורבנות במהירות. חפשו את תמונת הפרופיל בגוגל. אם האתר לא מאפשר להוריד תמונות פרופיל של משתמשים ניתן לבצע צילום מסך, לערוך את הצילום כך שיכיל רק את התמונה, ואז להעלות אותה לחיפוש. כך אפשר לגלות אם התמונה חוזרת על עצמה באתרים רבים או מופיעה בשם אחר".

 

"המתחזים יתאהבו בכם מהר מדי"

"פרופיל חסר מידע הוא עוד נורה - ישנן אפליקציות שבהן פרופיל בלי מידע כמו טינדר זה טבעי, אבל פרופיל כזה באפליקציה למטרת היכרות רצינית הוא פרופיל מחשיד", טוען אמיר. "שימו לב גם להודעת 'העתק הדבק' – הודעה ארוכה מאוד אבל כללית מדי. למשל, הודעה שמפרטת איזה בן אדם נהדר את/ה, וכמה זה מהשמיים שהכרתם - היא ככל הנראה הודעה שנשלחה בתפוצת המונים. כך גם אם פונים אליכם לא בשמכם".

אמיר כרמי. בדקו את התמונות אם הן נראות חשודות מדי ()
אמיר כרמי. בדקו את התמונות אם הן נראות חשודות מדי
 

מבהיל. 

"וזה לא הסוף. יש גם את אלו ש'לא מאמינים באפליקציות' - אני מדבר על אנשים שמהר מאוד מכריזים שהם לא מאמינים באפליקציות ובהתכתבויות, וישמחו מאוד לפגוש אתכם בחיים האמיתיים - קחו אנשים כאלו בערבון מוגבל, ובבקשה שימו לב לגילויי אהבה מוקדמים - המתחזים בדרך כלל יתוודו על אהבתם ורגשותיהם מהר יותר מאשר בחיים האמיתיים. תוך פרק זמן קצר מאוד הם יגידו שהם מרגישים רגשות עמוקים. אנשים רגישים ופגיעים יותר הם מטרה נוחה למתחזים כיוון שהם ייטו לשמוח מגילויי האהבה הללו. עדיף לקחת גילויי אהבה שכאלה בערבון מוגבל ולהיזהר, בטח אם טרם נפגשתם".

 

אמיר מוסיף נורות אזהרה נוספות, ביניהן: רצון עז להיפגש מחד ותירוצים מאידך - "כיוון שהמתחזים הם לא מי שהם מעמידים פנים שהם, כשיגיע הרגע בו אמורים להיפגש הם תמיד יציגו איזה הסבר לגיטימי מדוע הם בדיוק לא יכולים להיפגש. כמו כן, אם הצד השני מספר לכם שהוא מעריץ של איזה מוזיקאי למשל, אבל בשיחה נוספת כשאתם מדברים על אחד משיריו הוא לא מזהה אפילו במי מדובר, ככל הנראה מדובר בשקרן שלא עוקב אחר השקרים של עצמו".

 

"ישנם הרבה סימנים שעשויים להעיד שמאחורי המאהב או המאהבת שלכם עומדת הונאה", הוא מסכם, "פרופיל ללא תמונות וללא תחומי עניין צריך להעלות מיד חשד. פרופילים של אנשים שטוענים שהם חיים במדינה אחרת צריכים לעורר חשד גדול יותר, אך הקש האחרון הוא כאשר מבקשים מכם כסף", הוא מדגיש. "לעולם אל תשלחו כסף לאדם שאינכם מכירים, אל תאמינו לסיפורים שאדם כזה יספר לכם, וצרו מיד קשר עם הנהלת האתר ואפילו עם המשטרה".

 

נראה לי שאמשיך לחכות לדפיקה בדלת מהאביר על הסוס הלבן, אני אומרת לאמיר, אחרי שההסברים שהעניק לי חיזקו אצלי את התחושה שאולי עדיף להימנע מאתרי היכרויות. "בהצלחה בעולם האמיתי", הוא משיב בסקפטיות. אחרי הכל, לצד הספקנות לגבי היכרויות ברשת, ספק אם אפשר להכיר היום בדרך אחרת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
נוכלים ברשת - זהירות
צילום: Shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים