מחקר: משחקי וידאו עשויים לשנות את התנהגות המוח
לא רק בני נוער ולא רק בקונסולות משחק: יותר ויותר אנשים מבלים את זמנם במשחקי וידאו על פלטפורמות שונות. סקירה חדשה של המחקרים הקודמים הנוגעים להשפעות של משחקי וידאו על תפקוד המוח ועל ההתנהגות - מציגה תמונה מורכבת
כיום משחקי וידאו הופכים יותר ויותר פופולריים, והם נפוצים לא רק בקרב ילדים ובני נוער ולא רק על גבי קונסולות משחק: למעשה, הרבה מהשחקנים הם גיימרים מזדמנים שנוהגים לשחק בטלפון החכם או בפלטפורמות של רשתות חברתיות. נכון לשנת 2016, גילם הממוצע של גיימרים עמד על 35, וגם הנתון הזה משתנה כל הזמן כשהגיל הממוצע הולך ועולה.
ההתפתחויות הטכנולוגיות גם חושפות יותר ויותר אנשים למשחקי וידאו, כשלצד גיימרים מחויבים בעלי מיכשור מתאים יש גם גיימרים ממוצעים, אנשים שפותחים משחק מדי פעם באפליקציה ונהנים מסוגים שונים של משחקים. גיימינג הוא סוג של בידור שהולך והופך יותר ויותר נפוץ בקרב האוכלוסייה, ועולה השאלה איזה מן השפעה יש למשחקי הווידאו על תפקוד המוח ועל ההתנהגות האנושית?
השאלה הזו נענתה בהמון מחקרים קודמים - שהציגו טיעונים די מרחיקי לכת בנוגע להשפעות. טיעונים אלה לרוב נחלקים לשניים: "הנטייה היא או להלל משחקי וידאו, או לזלזל בהם", מסביר החוקר מארק פאולוס מהאוניברסיטה הפתוחה של קטלוניה בברצלונה. "הטיעונים האלה מגיעים לרוב עם גיבוי של נתונים משכנעים, ובגלל שמדובר בתחום כל כך פופולרי – כולם מרגישים שיש להם דעה בנושא".
פאולוס חבר לחוקרים מבית החולים הכללי במסצ'וסטס שבארצות הברית והחליט לערוך סקירה מקיפה של המחקרים המרכזיים הנוגעים למשחקי וידאו בשנים האחרונות, כדי לבחון מחדש את התוצאות ולהגיע לתשובה ממוקדת יותר באשר להשפעה של גיימינג על התפקוד המוחי של שחקנים.
החוקרים אספו 116 מחקרים קודמים, 22 מתוכם בחנו שינויים במבנה המוח והיתר התמקדו בשינויים בתפקוד המוחי ובהתנהגות. המחקרים הראו כי משחקי וידאו עשויים לשנות את האופן שבו המוח שלנו מבצע פעולות וגם את המבנה שלו.
לדוגמה, הוכח כי משחקי וידאו משפיעים על יכולת המיקוד של השחקנים ועל חלוקת הקשב שלהם. בחלק מהמחקרים נמצא כי גיימרים משפרים את יכולות הקשב שלהם, כמו תשומת לב ממוקדת או קשב סלקטיבי. אזורי המוח המעורבים ביכולות הקשב - הוכחו כיותר אפקטיביים וכדרושים הרבה פחות פעילות בקרב שחקנים.
יש גם ראיות לכך שמשחקי וידאו מגבירים את היעילות ואת הגודל של אזורי המוח האחראים על תפישה מרחבית. לדוגמה, נמצא כי ההיפוקמפוס הימני במוח מוגדל גם אצל שחקנים מיומנים וגם אצל שחקנים מזדמנים.
לצד זאת, משחקי וידאו הוכחו גם כממכרים, במסגרת מה שמכונה "הפרעת אינטרנט וגיימינג". חוקרים זיהו שינויים מבניים ופונקציונליים במערכת התגמול העצבי בקרב מכורים לגיימינג. שינויים נוירולוגיים אלה זהים לשינויים שנמצאו בקרב מכורים אחרים.
"זה סביר להניח שלמשחקי וידאו יש גם השפעות חיוביות וגם השפעות שליליות על המוח ועל התפקוד של השחקנים", מסכם פאולוס, אולם חשוב לזכור שמדובר עדיין בתחום יחסית חדש ולכן גם המחקר בנושא נמצא בחיתולים. יש הרבה דברים שעוד לא ידועים לנו, למשל - אנחנו עדיין מנסים לברר אילו היבטים של משחקים משפיעים על כל אזור במוח, ולמה זה בכלל קורה".