שתף קטע נבחר

 

הדברים שאתם לא שמים לב אליהם כשאתם באינטרנט

לרגל השבוע הלאומי לאינטרנט בטוח, כל הדברים החשובים שאתם לא חושבים עליהם בעת גלישה באינטרנט

האינטרנט הקפיץ את החיים שלנו קדימה ביותר מדרך אחת. בין אם מדובר בהעברת מידע, בהעלאת מודעות לנושאים בוערים או אפילו ביצירת קשרים חדשים ושמירה על קשר עם אנשים מעברנו. אך זה לא סוד שכל פוסט, תמונה או תגובה שאנחנו מעלים נשארים במרחבי הרשת וכל פרט שאנחנו חושפים מגיע לקהל רחב בהרבה ממה שאנחנו חושבים. שבוע האינטרנט הבטוח הוא הזדמנות לשים לב למספר דברים שאנחנו נוטים לשכוח.

 

מה מידת הפרטיות שלכם באינטרנט? - חישבו היטב על מידת הפרטיות החשובה לכם בפרופיל ובמידע שאתם כוללים בתוכו. ככל שהמידע שאתם מפרסמים אישי יותר, כך מומלץ להיות בררנים יותר למי אתם מאפשרים גישה למידע. השתמשו בהגדרות הפרטיות הקיימות בנייד ובכל אפליקציה על מנת לנהל את מידת החשיפה שלכם ברשת.

 

הגדירו מסלול מחדש - במרבית הרשתות החברתיות ברירת המחדל היא שהמידע שהעליתם נגיש וחשוף לכל מי שחבר ברשת החברתית. בקרו בעמוד ההגדרות בכדי לקבוע מי יוכל לצפות בפרופיל או בתמונות שבהם תויגתם, כיצד יהיה אפשר למצוא אתכם, למי יהיה מותר להגיב וכיצד לחסום אנשים. היו אקטיביים בבחירה מי יכול להיות חשוף ולהגיב למידע על אודותיכם.

 

 

 (אילוסטרציה: Shutterstock) (אילוסטרציה: Shutterstock)
(אילוסטרציה: Shutterstock)

 

החשיבות של תנאי השימוש - קראו היטב את תנאי השימוש, האם האתר טוען לבעלות על המידע שלכם? האם מותר לאתר למכור את המידע? האם הוא משתמש במידע כדי להפנות אליכם מודעות?

 

אל תמהרו להקליק על קישורים לסרטונים, משחקים ותמונות - מומלץ תחילה לבדוק עם השולח, אפילו אם אתם מכירים אותו. היזהרו מהודעות שרשרת וכדוגמתן המעודדות ללחוץ על קישורים, לפתוח מסמכים או לבצע התקנה. פריטי הורדה עלולים להתקין במחשב תוכנה מזיקה או לסייע לפריצה לחשבון.

 

הגנו על החשבונות שלכם באמצעות סיסמאות חזקות - השתמשו במשפטים ארוכים והוסיפו אותיות גדולות, קטנות, ספרות וסמלים. לעולם אל תחשפו סיסמאות והיזהרו מניסיונות להוציא מכם את הסיסמאות במרמה - כך מתרחשים רוב מקרי ההשתלטות על חשבונות.

 

אבטחו את המכשיר שלכם: התקינו תוכנות אנטי-וירוס ותוכנות נגד פרצות ריגול על המחשב שלכם, מכשיר הסמארטפון שלכם והטאבלט. אף פעם אל תבטלו את חומת האש. ודאו כי כל התוכנות (לרבות דפדפן האינטרנט) בגרסתן העדכנית וכוללות עדכון אוטומטי. היזהרו מהורדת תוכנות זדוניות למכשירכם ואל תלחצו על קישורים או לחצני חלונות קופצים.

 

הגנו על מידע אישי רגיש - אל תעבירו מידע רגיש (כמו מספר חשבון או סיסמה) בתגובה לבקשה בדואר אלקטרוני או בהודעות מידיות או ברשת החברתית.

 

השתמשו ברשתות חברתיות בבטחה - חפשו הגדרות, אפשרויות או פרטיות בפייסבוק וברשתות חברתיות אחרות שבהן אתם פעילים, כדי להגדיר מי יוכל לראות את הפרופיל שלכם או תמונות בהן אתם מתוייגים, איזה מידע יהיה חשוף בפני כל אחד, מי יוכל להגיב ולפנות אליכם וכיצד לחסום אנשים שאינכם מעוניינים לקיים עמם קשר.

 

אל תורידו עותקים לא חוקיים של קבצי תוכן - עותקים פיראטיים של מוזיקה, סרטים ומשחקים המוגנים בזכויות יוצרים, משמשים במקרים רבים להפצת וירוסים ותוכנות ריגול ללא ידיעת המשתמש.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

הגבילו את שירותי המיקום בנייד שלכם - שימו לב למיקום ולעיתוי של פרסום המיקום בנייד שלכם. בוודאי לא כל אפליקציה שמבקשת גישה לנתוני המיקום שלך צריכה לקבל הרשאה לכך. ישנן אפליקציות בהן גישה למידע זה נחוצה לשם מתן השירות, כמו באפליקציית ניווט, אך מידע זה מתבקש גם לאפליקציות משחק ואחרות שאין שום סיבה או צורך לאפשר להן גישה לשירותי מיקום.

 

אין תחליף למעורבות ההורים

אמנם, ניתן למצוא היום מגוון רחב של כלים טכנולוגיים להתמודדות עם האתגרים החדשים העומדים בפני דור המילניאלס, המקוון, המשתף והנחשף: החל באפליקציות לסינון אתרים, דרך שימוש נכון בהגדרות הפרטיות, בפונקציות של חסימה והסרה של אנשי קשר בלתי רצויים ועד אפליקציות שונות שמאפשרות להורה להגדיר את גבולות הגזרה של התנהלות ילדו ברשת - מבחינת תכנים, משך זמן, סוגי פעילויות, ואפילו מעדכנות את ההורה היכן הילד נמצא.

 

אבל עם כל הכלים הטכנולוגיים אין תחליף למעורבות ונוכחות הורית במה שהילדים עושים ברשת - תפקיד ההורה בעידן זה הוא לספק את "רצועת הביטחון" הערכית. הדיאלוג עם ילדים על נושאים אלו חשוב ביותר ומרבית ההורים גם יופתעו לגלות כמה צמא ורצון יש אצל הילדים לקיימו. בדיוק כפי שאנו כהורים נמצאים לצד ילדינו כדי לתת כלים, להדריך ולהגדיר כללים בהתמודדות עם אתגרים שונים במרחב הפיזי, כך אנחנו צריכים להתייחס למרחב הווירטואלי ולסכנות בו וללוות ולצייד אותם בכלים הנכונים להתמודדות:

 

היו בררנים ואל תחששו לסנן 'חברים' - לא כל אדם שאישרתם לו להיות חבר שלכם, באמת מוגדר כחבר. אז קודם כל, אל תמהרו לקבל כל אחד כחבר ברשתות החברתיות כמו כן הוסיפו רק חברים קרובים שכבר פגשתם או כאלה עם חברים משותפים. ואל תתביישו לערוך סינון תקופתי, גם חברויות 'בעולם האמיתי' עוברות שינויים במשך הזמן.

 

אורלי פרידמן מרטון, סמנכ"ל, יועצת משפטית ומנהלת אחריות תאגידית, מיקרוסופט ישראל (צילום: יח"צ) (צילום: יח
אורלי פרידמן מרטון, סמנכ"ל, יועצת משפטית ומנהלת אחריות תאגידית, מיקרוסופט ישראל(צילום: יח"צ)

 

כשדמיון נפגש עם מציאות - אם אתם נפגשים בפעם הראשונה עם חבר שהכרתם באינטרנט, קיימו את הפגישה במקום ציבורי והביאו אתכם חבר. יכול להיות שה'חבר' מהאינטרנט הוא לא מי שחשבתם. כשמדובר בצעירים מפגש כזה חייב להיות בידיעת ובליווי מבוגר.

 

היו אחראיים– אל תפרסמו דברים שבדרך כלל הייתם מגלים רק לחבר קרוב, כולל רגשות. שיתוף רחב עלול להגדיל את החשיפה שלכם לבריונות רשת ולניסיונות הונאה.

 

אל תחשפו יותר מידי - פרטים מסוימים עלולים לשמש כדי לרמות אתכם, להתחזות אליכם או לאתר אתכם. כמו כן, הימנעו מפרסום פרטים בעלי אופי חושפני: תמונות, סרטונים ותגובות עלולים לפגוע בשמכם הטוב.

 

כבדו בקשות של אחרים - שוחחו עם חברים ובני משפחה על הדברים שהם לא מעוניינים לשתף. הסירו מהדפים שלכם כל פרט שאינו תואם את בקשותיהם. זכרו שהמרחב הדיגיטלי הוא מרחב בדיוק כמו המרחב הפיזי וחשוב לשמור גם בו על התנהגות מכבדת - בשפה שמשתמשים, במחשבה לפני שמעבירים הלאה, לפני לוחצים על לייק, לפני שמצטרפים לקבוצה, לפני שמאשרים חבר ולפני שמפיצים מידע שלכם או של אחרים.

 

אורלי פרידמן מרטון, סמנכ"ל, יועצת משפטית ומנהלת אחריות תאגידית, מיקרוסופט ישראל.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים