מחקר: לאבחן דיכאון באמצעות האינסטגרם
חוקרים מאוניברסיטת ורמונט בחנו למעלה מ-30 אלף תמונות אינסטגרם, והראו כיצד הצבעים ומסנני התמונות יכולים להצביע על דיכאון. אלה הסימנים שכדאי לשים לב אליהם
מחקר הנוגע לשימוש באחת מהרשתות החברתיות הפופולריות בעולם - האינסטגרם, חושף אפשרות של ניבוי דיכאון בקרב המשתמשים באמצעות ניתוח דפוסי העלאת התמונות שלהם. המחקר, שנערך באוניברסיטת ורמונט שבארצות הברית, התמקד ב-166 משתמשי אינסטגרם ובחן את התמונות שהם העלו לרשת. בסך הכל, נותחו 43,950 תמונות אינסטגרם, שהצביעו על מגמה: משתמשים שנוהגים לעשות שימוש במסננים צבעוניים עבור התמונות התגלו כבריאים ומאוזנים יותר מבחינה נפשית, לעומת משתמשים שנהגו לסנן באמצעות פילטרים אפורים, כהים או חדגוניים.
התמונות נותחו באמצעות כלים של למידה חישובית, והחוקרים חשפו בדרך הזו ממצא מעניין נוסף: אלגוריתם הצליח לאתר בצורה טובה יותר סימנים מקדימים לדיכאון, מאשר רופאים ופסיכולוגיים שביצעו איבחון רפואי מסורתי של המשתמשים. פרפסור כריס דנפורת', שערך את המחקר יחד עם עמיתו אנדרו ריס, הסביר זאת כך: "לטלפונים חכמים יש גישה גדולה יותר אל החיים שלנו מאשר לרופאים, הם יודעים עלינו יותר משאנחנו יודעים על עצמנו".
על אף התוצאות המעניינות, מוכרחים לשים את המחקר בפורפורציה הנכונה: בעת גיוס המתנדבים, יותר מחצי מהם החליטו לפרוש מהמחקר ברגע שנודע להם כי יצטרכו לאפשר לחוקרים גישה בלתי מוגבלת לחשבונות האינסטגרם שלהם. בנוסף, חסרים ממצאים דמוגרפיים שיעידו על טיב המחקר ועל האפשרות לייצר ממנו הכללה גורפת כלשהי. למרות זאת מדובר במסקנות מעניינות שכדאי לקחת לתשומת הלב.
החוקרים מצאו כי משתמשים המפגינים סימנים מקדימים של דיכאון נטו להעלות תמונות כהות, אפורות או כחולות יותר. השימוש שלהם בפילטרים נעשה באופן לא תדיר, ונטה בצורה בלתי פרופורציונלית למסננים בצבעי שחור-לבן, כשהבולט שבהם הוא Inkwell. משתמשים אלה גם קיבלו בדרך כלל הרבה יותר תגובות לכל תמונה. לעומתם, משתמשים מאוזנים נפשית נטו לשימוש מוגבר בפילטרים "חיים" יותר דוגמת Valencia.
ההשלכות של תוצאות המחקר מצביעות על אפשרות שבעתיד אנשים ישתמשו באפליקציה ייעודית שתסרוק את הפעילות השוטפת שלהם ברשתות החברתיות על מנת לקבל אינדיקציה לגבי מצבם הנפשי. מובן כי הדבר יצריך עוד ועוד ויתור על מידע אישי מצד המשתמשים, אולם החוקרים לא שוללים אפשרות שבעתיד הקרוב כבר נראה אפליקציות שמציעות שירות דומה המבוסס על אלגוריתמים ולמידת מכונה. לטענתם, אם כבר אנחנו משתפים ברשתות חברתיות, אפליקציה כזו יכולה דווקא להועיל ולסייע בגילוי מוקדם של דיכאון והפרעות נפשיות אחרות.
למחקר המלא