"לזמן את צוקרברג לעדות בפני הפרלמנטים"
בעקבות הגילויים על הפרת הפרטיות של יותר מ-50 מיליון משתמשי פייסבוק, גם הפרלמנט הבריטי וגם הסנאט האמריקני יוצאים בדרישה לזמן את המייסד והמנכ"ל לספק תשובות
מימדי המעורבות של הרשת החברתית הפופולרית בעולם בתוצאות הבחירות לנשיאות ארצות-הברית ממשיכים להתבהר: במהלך סוף השבוע נחשפה חתיכה נוספת בפאזל, בדמות הפרת פרטיות בוטה של למעלה מ-50 מיליון משתמשי פייסבוק, רובם אזרחים אמריקניים בעלי זכות הצבעה. הסקנדל הנוכחי מתייחס לחברת "קיימברידג' אנאליטיקה", העוסקת בניטור ובניתוח מידע של משתמשים על-פי חשבונם בפייסבוק, ללא ידיעתם, והועסקה על ידי מטה טראמפ במהלך הקמפיין לנשיאות ב-2016. עכשיו הפרלמנט הבריטי קורא למייסד הרשת החברתית, מארק צוקרברג, להופיע בעצמו ולספק תשובות.
בעוד שבריטניה והאיחוד האירופי פועלים למען רגולציה של ענקיות טכנולוגיה והגנה על פרטיות משתמשים (בכלל זה, תקנות ה-GDPR, שצפויות להיכנס לתוקפן בחודש מאי הקרוב), האמריקנים השתרכו עד כה מאחור. עם חשיפת מידת המעורבות של פייסבוק, ובכלל זה הפרטים החדשים על ניצול מידע משתמשים לטובת מנגנונים פסיכולוגיים של שכנוע ברשתות חברתיות - קולות דומים נשמעים גם בסנאט האמריקני, וקוראים לצוקרברג להתייצב ולהעיד. בין הקולות הבולטים, הסנאטורית מטעם המפלגה הדמוקרטית איימי קלובוצ'ר, שאמרה כי "ברור שהפלטפורמות האלה לא יכולות לבצע רגולציה של עצמן". הקריאה הזו מצטרפת לדרישתן של דמיאן קולינס, יו"ר ועדת תקשורת, מדיה וספורט בפרלמנט הבריטי, שטען כי בעבר פייסבוק שלחה בכירים שלא היו מסוגלים לספק תשובות לשאלות הקשות.
במהלך סוף השבוע האחרון ובאמצעות פוסט בבלוג הרשמי של פייסבוק, נודע, כי הרשת החברתית החליטה להשעות את "קיימברידג' אנאליטיקה", כמו גם את פעילות חברת האם שלה SCL, בטענה כי נעשה על-ידן שימוש לא הוגן במידע של משתמשי פייסבוק, במטרה לייעד עבורם תוכן פרסומי ממטה טראמפ. "קיימברידג' אנאליטיקה" מואשמת בכך שבנתה מערכת מתוחכמת, שנועדה לשכנע בוחרים להצביע עבור טראמפ - זאת באמצעות איסוף וניתוח של מידע על משתמשי פייסבוק, ללא הסכמתם.
ההפרה נחשפה באמצעות כריס וויילי, עובד לשעבר של החברה ואחד ממקימיה, שזוכה עכשיו לתואר "חושף שחיתויות". החשיפה קיבלה במה נרחבת בניו יורק טיימס, בגרדיאן הבריטי ובאובזרבר - וגובתה במסמכים פנימיים שמעידים לא רק על היקף ההפקרה - אלא גם על קשר עסקי בין אנשי החברה לבין הקרמלין וחברת הנפט הרוסית Lukoil. בינתיים, שחררה "קיימברידג' אנאליטיקה" הצהרה לפיה כל המידע שהיה ברשותה נמחק, וכי היא משתפת פעולה באופן מלא עם פייסבוק לצורך בירור הפרטים.
בחודש שעבר ניצבו גם מנכ"ל "קיימברידג' אנאליטיקה" וגם נציג של פייסבוק מעל במת הפרלמנט הבריטי וטענו בתוקף, כי אין להם שום קשר עסקי או אחר עם גורמים ברוסיה - זאת בניגוד גמור למסמכים שנחשפו עכשיו במהלך התחקיר. לצד זאת, פייסבוק הודיעה, כי חסמה גם את חשבונו של וויילי, שפנה אליה והתריע בנוגע להפרה, וביקש לסייע בבירור פרטי המקרה. "הם הכירו בהצעה שלי, אבל מהר מאוד החליטו 'לירות בשליח'. אני מנסה לכפר על הטעויות שלי, ופייסבוק צריכה לעשות את אותו הדבר", אמר וויילי לגרדיאן.