תשכחו מ-FaceApp: יש להיט חדש ברשת
אפליקציית הרשת AI Portraits תהפוך את תמונות הסלפי שלכם ליצירות אמנות שאפשר לתלות במוזיאון. איך זה עובד והאם יש לנו סיבה לדאוג?
מאחורי AI Portraits עומדים חוקרים מ-MIT-IBM Watson AI Lab, מכון שהוקם לפני כשנתיים על-ידי חברת IBM ואוניברסיטת MIT כדי לחקור את עולם הבינה המלאכותית. החוקרים השתמשו בעשרות אלפי פורטרטים מתקופת הרנסאנס ועד לתקופתנו על מנת לאמן מודלים מסוג GAN (Generative adversarial networks) להשתמש בתמונות שלנו ולייצר מהם יצירות אמנות חדשות. לא מדובר בפילטר שמתווסף על-גבי הסלפי שלכם, אלא ביצירה חדשה לגמרי שמבוססת על נתונים מהתמונה שהעליתם.
התוצאה היא שהאפליקציה לא משנה רק את הצבעים של התמונה, אלא מעצבת מחדש את הפנים. אחת ההשלכות היא העלמת חיוכים - אמני הדיוקנאות לא נהגו לצייר אנשים מחייכים, מכיוון שחיוך וצחוק היו מזוהים עם ז'אנרים אחרים וקלילים יותר, וגם בגלל שהם גורמים לעיוות של הפנים. "חוסר היכולת של הבינה המלאכותית לייצר מחדש את החיוכים שלנו מלמד אותנו משהו על ההיסטוריה של האמנות", מסבירים החוקרים שמאחורי AI Portraits.
מוחקים מיד את התמונות
אם אתם דואגים, ובצדק, לפרטיות שלכם - מפתחי האפליקציה אומרים שהתמונות מועלות לשרת על מנת ליצור את הדיוקן, אבל הן לא משמשות לשום מטרה אחרת ונמחקות מיד לאחר מכן.
"בשונה מאפליקציית FaceApp, הפעם מדובר באפליקציה שהיוצרים שלה הם חוקרים של אוניברסיטה ולא חברה מסחרית עם אינטרסים כלכליים", מרגיע אמיר כרמי, מנהל הטכנולוגיות של חברת האבטחה ESET בישראל. "בפרויקט הזה משתתף מאורו מרטינו, שהוא חוקר ב-MIT וגם חלק מצוות בינה מלאכותית של IBM, שהגיע לפני כמה שנים לפריצת דרך עם ווטסון (Watson), מערכת מחשב מבוססת בינה מלאכותית המיועדת להשיב על שאלות בשפה טבעית".
עם זאת, כרמי מציין כי העובדה שהאתר מתקשה לעמוד בעומסים, יכולה להצביע על תשומת הלב שניתנה לאבטחה. "מכאן ניתן להסיק שקיים פוטנציאל לניצול לרעה של האתר והשירות שלהם על-ידי גורמים מסחריים או מדינתיים שמעוניינים לנצל את המידע למטרות סחר או פיתוח של מערכות לזיהוי פנים".
לוטם פינקלשטיין, מנהל מחלקת המודיעין בחברת צ'ק פוינט, אומר כי "מבחינת רמת האבטחה של האתר, נראה שכמצופה מממוסדות אלה, האתר עושה שימוש בפרוטוקול HTTPS על מנת להבטיח תקשורת מוצפנת עם השרת, וכן מבצע את כל תהליך הבינה המלאכותית בצד של השרת ולא בצד הלקוח. נראה גם שהמעבדה דואגת שלא לאפשר לבוטים להתחבר לשירות, באמצעות שימוש במנגנון סינון של מכונות אוטומטיות כבר בשלב ההתחברות".
אז איך אתם תיראו בתור יצירת אמנות? אתם מוזמנים להתנסות באפליקציה בעצמכם (אם כי היא באמת מגמגמת לפעמים מאז שנחשפה בתקשורת העולמית). אנחנו בינתיים בדקנו את היכולות שלה על כמה אנשים שאתם בטח מכירים.