בלי סלפי, בלי אפסטור: חזרנו לאייפון הראשון
לכבוד 10 שנים להשקתו של האייפון הראשון. מה במכשיר הזה שינה לכל כך הרבה אנשים את החיים? אביב סביון באולפן, שגיא כהן וגיא לוי עוזרים לנו להבין מהו קסם התפוח
בעוד קצת יותר מחודשיים, כך על פי הדיווחים שמסתובבים ברשת בכל אופן, תציג חברת אפל את צמד מכשירי ההמשך לאייפון 7. אלו יהיו האייפון 7S והאייפון 7S Plus. עד כאן אין חדשות של ממש. אבל ביחד עם השקת צמד המכשירים הנ"ל, תציג ככל הנראה ענקית הטכנולוגיה מקופרטינו מכשיר נוסף שיענה על השם (שוב, ככל הנראה) אייפון 8 וזאת עקב חגיגות העשור לאייפון הראשון.
היום לפני עשר שנים בדיוק, ב־29 ביוני 2007, הגיע לחנויות האייפון הראשון. אף שהיה לו מסך זעיר של 3.5 אינץ', מצלמה מיושנת, ולא היו בו תכונות שנראות כיום מובנות מאליהן כמו GPS, חנות אפליקציות או אפשרות לגלישה בדור 3, התורים בכל זאת היו ארוכים והמלאי אזל עד מהרה. וזו היתה תחילת המהפכה. האייפון לא היה הסמארטפון הראשון, אך הוא המציא את המושג הזה מחדש והגדיר כיצד ייראו הסמארטפונים בשנים הבאות, עד היום: מסך מגע גדול, ללא כפתורים, תפריטים ויזואליים, שימוש פשוט באמצעות מחוות מגע וגישה רציפה לאינטרנט.
סמסונג, גוגל וכל שאר החברות שנכנסו לתחום הסמארטפונים, שאבו השראה ברורה מהאייפון המקורי של אפל. בתוך שנים ספורות לכל אדם כבר היה סמארטפון בכיס — שגם אם לא התנוסס עליו לוגו התפוח הנגוס, הצורה והרעיון היו דומים מאוד למה שהציג סטיב ג'ובס באייפון המקורי. כך שאת השינויים שחוללו הסמארטפונים בכלל בחיינו אפשר לשייך במידה רבה לאייפון הראשון. אז איך האייפון שינה את העולם ואת חיינו? קבלו 10 דרכים.
הוא הפך את אפל לאימפריה
עד 2007 אפל היתה חברת טכנולוגיה מסקרנת ומצליחה למדי, אבל האייפון הוא שהפך אותה למפלצת שהיא כיום. עד היום אפל מכרה מעל מיליארד אייפונים בסך הכל, מכל הדגמים, מה שהפך אותה לאחת מחברות הטכנולוגיה העשירות ביותר אי־פעם. שווי השוק של החברה עומד כרגע על 740 מיליארד דולר — יותר מכמעט כל חברה אחרת בהיסטוריה - וההון ששמור בקופתה עומד על 256 מיליארד דולר. ורוב הכסף הזה הגיע מהאייפון, שכן בשנים האחרונות מכירות האייפונים מהוות כ־60־70 אחוז מסך הכנסות החברה. לאפל יש שלל מוצרים אחרים, מצליחים יותר ומצליחים פחות - מחשבים, שעונים חכמים, אייפדים - אבל אף אחד מהם לא מגרד את מכונת הכסף שהיא האייפון.
הוא דחף מעלה את ענף ההיי–טק העולמי
קשה לחשוב על איך היה נראה ענף ההיי־טק העולמי והישראלי בלי האייפון והסמארטפונים. כמעט אין ענף טכנולוגי שלא השתנה לחלוטין. הסמארטפונים יצרו ביקוש למעבדים חסכוניים ולהתקני זיכרון קטנים ועמידים, לתשתיות רשת ושרתים כדי לעמוד בביקוש בכל המידע שאנו מאחסנים, וזה רק קצה הקרחון. זכרו, סמארטפונים הם בעצם פלטפורמה לאינספור אפליקציות ושירותים מקוונים: אינסטגרם, סנאפצ'ט, אובר, ובמידה רבה גם טוויטר, פייסבוק ורבות אחרות, הקיימות ומצליחות בעיקר בזכות הסמארטפונים. גם הצלחות ישראליות כמו ווייז או וייבר, שנמכרו באקזיטים ענקיים, לא היו מתרחשות אלמלא הסמארטפון. תעשייה שלמה של מפתחי אפליקציות קיימת רק בזכותו. בלי האייפון ייתכן שתעשיית ההיי־טק היתה קטנה וזוהרת הרבה פחות.
הוא הפיל חברות ענק ותעשיות שלמות
רק תחשבו על כל המכשירים שנעלמו מהנוף בעקבות הסמארטפונים. מאז 2007, מכירות של מצלמות דיגיטליות צנחו ב־66%, מכשירי ניווט ניידים ב־80% ונגני מוזיקה ב־87%. מי צריך אותם, כשיש סמארטפונים. אפשר להבין מדוע חברות טכנולוגיה ששיגשגו בשנות ה־90 וה־2000, ולא השכילו להסתגל לשינויים המהירים, נעלמו, נמכרו או הצטמצמו דרמטית. כשהאייפון יצא ב־2007, שתיים מחברות הטלפונים המצליחות בעולם היו נוקיה ובלקברי. הראשונה כבר לא קיימת בצורתה המקורית, והשנייה שינתה מודל עסקי ועדיין נאבקת לשרוד. אלה חברות ענק מפוארות שפשוט נמחקו מהמפה בתוך זמן קצר לאחר השקת האייפון הראשון.
בגללו אין לנו זמן פנוי
עד לא מזמן יום העבודה היה מסתיים כשהיינו יוצאים מהמשרד ומגיעים הביתה. היום, עם הסמארטפונים, הוא נמשך 24 שעות. הסמארטפונים מאפשרים לנו להיות זמינים כל הזמן, ולכן התרגלנו לזה, ולזה כולם גם מצפים מאיתנו. קבוצות הווטסאפ, מיילים, סמסים ושיחות שקשורים לעבודה ממשיכים ללוות אותנו גם בשעות הערב והלילה או הבוקר המוקדמות. אנחנו תמיד מחוברים, תמיד עובדים, תמיד מעודכנים.
הוא הפך אותנו למכורים
נראה שאנחנו עוד לא תופסים לעומק מה באמת גורם לנו החיבור התמידי לסמארטפון שלנו. זה לא פחות מהתמכרות. כשהסמארטפון לא איתנו, אנו חשים במועקה, כאילו אנחנו מחמיצים משהו, ויש דחף לא פוסק להרים את המכשיר כדי לבדוק עוד הודעה או פוסט בפייסבוק. גם ההשפעות הפיזיות בוודאי עוד ייחקרו לעומק: הרבה מאיתנו יושבים מול מחשב רוב שעות היום, ובשאר היום רכונים מעל הסמארטפון, עם יד למעלה, גב כפוף וראש מוטה כלפי מטה. לא פלא שלכולם כואב הגב והצוואר.
הוא הביא קץ לוויכוחים על עובדות
כשהאינטרנט, ויקיפדיה וגוגל נמצאים 24 שעות בכיס שלנו, כבר אין טעם לנהל ויכוחים על עובדות ונתונים. דיונים נגמרים מהר, ושאלות קשות או טריוויה זה כבר בכלל לא רלוונטי. מה ההכנסה הממוצעת של אדם בניגריה לעומת אדם בהולנד? מה הסרט הכי מצליח בכל הזמנים? כל אלה נמצאים במרחק שליפת סמארטפון.
הוא גרם לזה שלעולם לא נלך לאיבוד
היו מכשירי GPS גם לפניו, אבל האייפון והסמארטפונים עם אפליקציות המפות והניווט גרמו לכך שללכת לאיבוד הפך לדבר שהוא בגדר בלתי אפשרי. לא משנה איפה אתם, תמיד תוכלו לאתר את מיקומכם על גבי מפה מפורטת להפליא, וגם לקבל את הדרך המהירה והכי נטולת פקקים להגיע ליעדכם. כמעט אי אפשר להאמין שלא מזמן היינו תלויים בחסדיהם של חוברות מפות עבות כרס, בשילוט דרכים, או באמצעות הדרכה של עוברי אורח, כדי למצוא את דרכנו.
הוא הפך אותנו לצלמים כפייתיים
הסמארטפונים כבר מזמן הפכו למצלמה העיקרית שלנו, בזכות הזמינות והנוחות. ב־2010 רק 40% מהתמונות שצילמנו היו דרך הטלפון - כיום זה עומד על 80%. הזמינות, שירותי האחסון החינמיים, אפליקציות המסרים שדרכן אנו שולחים את התמונות, איכות המצלמות — כל אלה הופכים את התיעוד למעשה כמעט כפייתי. לפי הערכות שונות, מעל 1.3 טריליארד תמונות דיגיטליות מצולמות ברחבי העולם בכל שבוע. רק תסתכלו באלבום התמונות בטלפון, ותמצאו מאות או אלפי תמונות של ילדים, משפחה או סתם נוף - שכנראה שכחתם מקיומן. כל כך התרגלנו לתעד ולצלם כל רגע, שעצם התיעוד הפך לחלק בלתי נפרד מהחוויה. ואם אנחנו לא מצלמים רגע כלשהו, יש תחושה כאילו לא באמת חווינו את זה. כאילו לא באמת ביקרנו במגדל אייפל - אם לא עשינו איזה סלפי עימו ברקע.
הוא טילטל את תעשיית המשחקים
פעם חוויית המשחקים הדיגיטליים היתה שמורה בעיקר לקהילת גיימרים של משחקי מחשב וקונסולות, אך הסמארטפונים הביאו את המשחקים ממש לכל אחד. בכל פעם מגיע להיט חדש שהופך להתמכרות גלובלית — מאנגרי בירדס, דרך קנדי קראש ועד קלאש אוף קלאנס. מי שנהנה הן כמובן חברות המשחקים. השנה הכניסו משחקי מובייל סכום המוערך ב־42 מיליארד דולר בכל העולם, שמהווה לפי הערכות שונות 30־40 אחוזים מכלל ההכנסות של שוק הגיימינג. הצלחת משחקי הסמארטפון דוחפת כלפי מעלה את הכנסותיהן של חברות המשחקים ומעודדת את התרחבות התעשייה כולה.
הוא גרם לזה שנפסיק לעשות שיחות טלפון
מי בכלל מדבר בטלפון היום? זה כבר נהיה די מוזר להתקשר למישהו, כשאפשר כל כך בקלות לשלוח לו הודעת ווטסאפ או מייל. בקרב צעירים ובני נוער שיחות טלפון זה בכלל מאורע נכחד. זוהי כמובן תוצאה ישירה של עלייתן של אפליקציות המסרים, שהגיעו לעולם זמן קצר לאחר הולדת האייפון, והפכו לאחת מצורות התקשורת העיקרית שלנו - על חשבון השיחות הקוליות המסורתיות "של פעם". לא מפתיע שאפליקציות המסרים זוכות להצלחה אדירה, ושהן בדרך כלל האפליקציות הכי שימושיות שמותקנות לנו על הנייד.