מחקר: הטלפון לא מאזין לכם, אבל אולי הוא מצלם
חוקרי מדעי המחשב בדקו אלפי אפליקציות לאנדרואיד ולא מצאו מקרים של האזנה באמצעות המיקרופון, אבל גילו משהו חמור יותר
חוקרים ממחלקת מדעי המחשבי מאוניברסיטת נורת'איסטרן בבוסטון החליטו לבדוק זאת אחת ולתמיד. לפי פרסום באתר גיזמודו, הם ביצעו ניסוי מקיף במסגרתו השתמשו ב-17 אלף האפליקציות הפופולאריות ביותר באנדרואיד, מתוכם אפליקציית פייסבוק, אפליקציות נוספות ששייכות לפייסבוק, ו-8,000 אפליקציות ששולחות מידע לפייסבוק. לכ-9,000 אפליקציות מתוך אלה שנבדקו היו הרשאות גישה למצלמה ולמיקרופון. החוקרים השתמשו ב-10 מכשירי אנדרואיד ובתוכנה אוטומטית כדי לדמות שימוש יומיומי במכשיר – ואז ניתחו את הפעולות שהתבצעו בהם.
המסקנה? החוקרים לא מצאו ולו עדות אחת של אפליקציה שמפעילה באופן לא צפוי את המיקרופון של המכשיר או כזו ששולחת הקלטת קול ואודיו באופן עצמאי. כלומר, לא נמצא שום מקרה שבו אפליקציה כלשהיא האזינה דרך הטלפון לסביבתה ושלחה את המידע הקולי.
עם זאת, החוקרים מסייגים ואומרים שהמחקר לא יכול לשלול באופן מוחלט האזנות סודיות למשתמשים. בין השאר בגלל שהניסוי לא דימה באופן מוחלט שימוש רגיל של משתמש: הרי המכשירים הופעלו על ידי תוכנות ולא על ידי בני אדם, והניסוי נעשה בסביבה נשלטת – במעבדה סגורה ובחלק מהזמן בתוך ארון סגור.
החוקרים כן גילו תופעה חמורה אחרת: אפליקציות שמקליטות את המסך של המכשיר, מצלמות, מתעדות ושולחות לגורם צד-שלישי את הפעולות שהמשתמש מבצע ומידע שהוא מקליד – וזאת ללא ידיעתו. כך למשל אפליקציית משלוחים בשם GoPuff נוהגת לצלם את המסך בעת שהמשתמש מכניס מידע אישי, ושולחת את הצילומים לחברת ניתוח הנתונים Appsee. הפרקטיקה הזו לא צוינה באופן מפרוש בתנאי השימוש של האפליקציה.