בדרך לקלפי מורידים אפליקציה
שתי אפליקציות שרוצות לעזור לכם לעשות בחירה מושכלת מאחורי הפרגוד בקלפי, ועוד אחת שעושה צחוק מהפוליטיקה הישראלית
בעוד קצת יותר מחודש יגיע יום הבוחר, בו רובנו נפקוד את הקלפיות ונממש את זכותנו הדמוקרטית לבחור נציגות לכנסת ה-21. בין אם אתם מתנדנדים, צפים, החלטיים או מתחבטים - יש לכם מה להרוויח מהאפליקציות הבאות. שתיים מהן מבקשות לעשות סדר בזירה הפוליטית - להנגיש מידע חיוני, לעקוב אחרי הרשימות השונות ולתת לנו את הכלים לעשות בחירה מושכלת. השלישית היא אנקדוטה הכרחית שתתן לכם לשחק בזירה הפוליטית המקומית ולעשות צחוק מהאנשים שמובילים אותה.
>> כל העדכונים וכל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
מתווכחים על האג'נדה של מפלגת זהות? לא מבינים מה עומד מאחורי האידיאולוגיה של כחול-לבן? רוצים לצלול לנבכי המצע של הליכוד? אפליקציית "לבחור נכון" (אנדרואיד) אוספת את מצעי הרשימות השונות, ומפלחת אותם לפי נושאים, כך שכל מה שנשאר לנו לעשות זה לקרוא ולהשוות. נושאים כמו חינוך, רווחה, ביטחון ודיור מוצפים כאן. כל מה שעליכם לעשות הוא לבחור את הנושא הרלוונטי ולהבין מה יש לכל רשימה להציע בנושא.
"שיח הבחירות הנוכחי רוויי בעיקר בהשמצות, ולא עוסק ברעיונות הפוזיטיביים של המפלגות", מסביר ידידיה סטרמן (27), סטודנט במרכז האקדמי שלם, שפיתח את האפליקציה יחד עם אחיו יאיר. "בעיניי, החזון, הרעיונות והמטרות צריכים להיות השיקול המכריע בדרך אל הקלפי. כאשר הידע על המפלגות יהיה נגיש וברור, הכוח יחזור לאדם הפשוט. האפליקציה מתעדכנת וצמודה להתפתחויות לאורך כל תקופת הבחירות".
אפליקציה נוספת שכבר מתמקמת גבוה בחנויות האפליקציות של גוגל ואפל, היא "בחירות 2019" (אנדרואיד ו- iOS) גם כאן, המטרה היא להנגיש כמה שיותר מידע פוליטי לציבור הבוחרים, שלא תמיד מצליח למצוא את הידיים והרגליים בדרך אל הקלפי. האפליקציה כוללת שלושה חלקים: פיד מתעדכן עם ידיעות מהעיתונות הנוגעות למפלגות השונות, מידע על כל מפלגה - כולל מצב מתעדכן בסקרים, ושאלון שמתאים לכל משתמש את הפתק הנכון בקלפי, לפי תשובותיו לשאלות הבוערות של הציבוריות הישראלית.
את האפליקציה פיתח רועי בר-און, עתודאי בן 19, יחד עם חבריו. "שלושתינו נפקוד את הקלפי בפעם הראשונה באפריל", מסביר בר-און, "ומצאנו את עצמינו מתלבטים בין המפלגות השונות, משחקים מצא את ההבדלים ומנסים להחליט על בסיס המידע הקיים למי להצביע. זה לא הלך. היה קשה להבין מי נגד מי, במה שונה האחד מהאחר ומה כל רשימה מציעה. למשל בנושא המדיני, פרט לשלוש מפלגות עם עמדות חד-משמעיות, השאר מציגות עמדות שהשורה התחתונה שלהן היא - לעשות טוב לטובים ורע לרעים. ראינו גם מצעים עם התייחסויות גנריות כו 'נבחן את הנושא' וכאלה עם עמדות לא ברורות. ההנחה הייתה שלא רק אנחנו מרגישים ככה, אלא צעירים ומבוגרים רבים נוספים. הרגשנו שזה צורך אמיתי, ונקודה קטנה שאנחנו יכולים להשפיע עליה, אז החלטנו להרים את הכפפה".
ואחרי שחקרתם כל מצע, ניתחתם את האידיאולוגיה של כל רשימה ועקבתם אחרי הפוליטיקאים השונים, אפשר גם לקחת הפוגה קומית. אפליקציית "משחקוני הכנסת" (אנדרואיד) מציעה מספר משחקים בכיכובם של הפוליטיקאים המובילים: אפשר לרוץ עם ביבי כשהוא בורח מפני רשויות אכיפת החוק, להיכנס עם לפיד לזירת האגרוף או להשתתף בטורניר כדורגל עם ליברמן.