שתף קטע נבחר

כל מה שאנחנו יודעים על אנדרואיד Q

הדור הבא של מערכת ההפעלה מבית גוגל נחשף לראשונה בפני מפתחים - ונראה שהפעם הוא יביא עמו כמה חידושים משמעותיים. בתפריט: התאמה למסך מתקפל, בועות התראה קופצות, מצב WiFi ייחודי לגיימרים ועוד

אנדרואיד Q (או 10) צפויה להיות הגרסה הבאה של מערכת ההפעלה לסמארטפונים של גוגל, העשירית במספר, ולפי ההצהרות, לפחות, היא מתיימרת להפוך את חוויית השימוש בטלפון לקלה ול"זורמת" מאי פעם. הגרסאות האחרונות של אנדרואיד לא כללו שינויים דרמטיים, והתמקדו בשינויים פנימיים - בעיקר בניהול צריכת החשמל והאנרגיה. אבל הפעם נראה שבגוגל החליטו לשלב שינויים מהותיים יותר, מה שיהפוך את Q לאחת הגרסאות היותר מסקרנות בתולדות אנדרואיד.

 

אנדרואיד (צילום: shutterstock)
אחרי אנדרואיד פאי, Q בדרך(צילום: shutterstock)

 

בימים אלו החלה גוגל לאפשר הורדה של גרסת הבטא של Q, בינתיים לסמארטפוני הפיקסל שלה בלבד. הגרסה מומלצת בינתיים רק למפתחים. בתמצית, היא תכלול הפעם שיפורי אבטחה רבים - למשל, אפשרות להחליט שלאפליקציות מסוימות לא תהיה גישה לקבצים מסוימים, או הגבלה על אפליקציות הפועלות ברקע - אבל גם לא מעט פיצ'רים להקלת השימוש.

 

התאמה למסך מתקפל

אחת התכונות העיקריות ש-Q צפויה להציג, לפחות לפי הבטא, קשורה ישירות לתצורת הסמארטפונים המתקרבים לשוק, בעלי המסך הגמיש או המתקפל. המשימה של גוגל, להפוך את השימוש במכשירים האלה לאינטואיטיבי, מסובכת כאן במיוחד: אפליקציות הרי צריכות "להבין" כיצד הן מוצגות במכשיר ולהתאים לכך את התצוגה שלהן.

 

הבעיה היא, שבינתיים נראה כי לכל יצרן תצורה שונה: הגלקסי פולד של סמסונג, למשל, מגיע בתצורה של סגירת ספר; מסך המייט X של וואווי מתקפל "לאחור" על גבו; מוטורולה רמזה על מכשיר מאורך בצורת צדפה; ושיאומי הציגה בכלל סמארטפון בתצורת מסך עם שני קיפולים - אחד בכל צד.

לפיכך, גוגל מתאמצת לאפשר התאמה אוטומטית של כל אפליקציה לפריסת המסך הנכונה, מבלי שהמשתמש יאבד בדרך מרכיב בתצוגה או כל מידע אחר. התכונה הזאת נקראת Screen continuity ("המשכיות מסך").

 

בנוסף, האופציה החדשה שהמסכים הנפתחים מציעים - שימוש מקביל בשתי אפליקציות, בשני חלונות, על מסך אחד - תתאפשר בעזרת הפיצ'ר המכונה Multi resume, שיאפשר שני חלונות פעילים במקביל (ולא רק מוצגים במקביל, כשבפועל רק אחד מהם פעיל והשני במצב הקפאה).

 

מסתרי הבועות החדשות

התכונה המסקרנת ביותר, שנחשפה רק עם שחרור הבטא האחרונה של אנדרואיד Q, לפני כשבוע, הייתה Bubbles ("בועות"). זו תכונה חדשה, המאפשרת למפתחים לשלב באפליקציות שלהם מנגנון דמוי ראשי צ'ט, מהסוג שפייסבוק משתמשת בו במסנג'ר שלה. לא ברור עדיין מה תכליתו המדויקת, אם כי ברור שהשימוש הטבעי במנגנון כזה הוא באפליקציות צ'ט או בהעברת מסרים; נחמד לקבל הודעות SMS בצורה הזאת.

 

המנגנון החדש ניתן לשילוב בכל אפליקציה, אפילו בממשק מערכת ההפעלה עצמה. כך עלתה ההשערה ברשת, שמדובר אולי בכלי המיועד לריבוי משימות - למשל: ניתן יהיה "לצמצם" לתוך בועת שיחה כזו כל אפליקציה שנריץ, בעצם תחליף לחלון במחשב האישי. זו באמת אחת הבעיות העיקריות באנדרואיד כיום: עבודה בשתי אפליקציות במקביל חייבת להתבצע רק דרך חלון האפליקציות הפעילות ברקע - שיטה מסורבלת למדי. "הקפצה" של בועה ומעבר בין בועות יכולים להתבצע בצורה הרבה יותר חלקה ונעימה מן השימוש בחלונות המסורתיים.

 

גוגל פיקסל 3 (צילום: AP)
יש לכם פיקסל 3? תוכלו להוריד את הבטא(צילום: AP)

 

גוגל לא מנדבת בינתיים פרטים על התכונה הזאת, למעט העובדה שבינתיים ניתן להפעיל אותה אך ורק דרך ממשק הפיתוח של אנדרואיד, כלומר בשלב זה היא לא מיועדת כברירת מחדל לקהל הרחב: מפתחים שירצו בכך יוכלו להטמיע אותה באפליקציות שלהם באמצעות "כפתור" ייעודי.

 

תכונה שימושית נוספת של Bubbles היא החלפת ההתראות המופיעות ב"ווילון ההתראות" - זה שמופיע כאשר "מושכים" את החלק העליון של המסך למטה. במקום זה תקפוץ "בועה" - מעין חלון קופץ קטן, שיאפשר גם ביצוע מיידי של פעולות בלי כניסה ל"ווילון".

 

התראות משופרות, השתקה ועוד

אם השתמשתם בעבר באפליקציית המייל Inbox, אתם בוודאי זוכרים את תכונת ההשתקה של המיילים. החלקה לימין או לשמאל של מייל מאפשרת את העברתו לארכיון או למצב תזכורת. זה מלווה בטיימר, שניתן לכוון לשעה ותאריך. גוגל העתיקה את התכונה הזאת לממשק הג'ימייל באתר ובאפליקציה, ומאפשרת גם לנהל דרכו את ההתראות.

 

בכלל, כל נושא ההתראות זוכה לשדרוג מהותי ב-Q. התפריט הייעודי כולל שליטה בממשק Bubbles, ואפשרות להסתיר את תפריט שלוש הנקודות שמוביל להגדרות או לאפשרויות מתקדמות יותר. גם תכונת ההחלקה ניתנת להתאמה אישית. אגב, לא מדובר בתכונה מהפכנית - פייסבוק עדיין משתמשת בה במסנג'ר.

 

גוגל הוסיפה לגרסת ה-Q תכונה בשם Notification Assistant ("עוזר ההודעות"). ה"עוזר" הזה מאפשר לטפל ברמה גבוהה יותר בהודעות ובהתראות. כך, למשל, תוכלו להקליד בתוכן טקסט משלכם. בנוסף, ניתן יהיה לשלב כפתורי מענה ישירות מתוך ההתראה (כדי לענות עליה מיידית בלי צורך לפתוח אותה), או להוסיף הערה להתראה על שיחה שלא נענתה - כמו תזכורת כלשהי. סוג של שילוב בין יומן לבין רשימת מטלות.

 

מצב WiFi ייחודי

חוץ מן התכונות החשובות האלה, בגוגל בודקים כעת עוד סדרה של תכונות ממשק, שעשויות למצוא עצמן בטלפון שלכם בקרוב.

 

• חלון חדש, שכולל בתוכו גישה לכל סרגלי ברירת עוצמת הקול של המכשיר. עד היום, השליטה על עוצמת הקול והצליל של המכשיר דרשה כניסה לכל אחד מסוגי הצלצולים דרך מסך ההגדרות.

 

• צילומי המסך כבר לא יציגו את המגרעת והפינות המעוגלות. הם יותאמו לתצוגה מלבנית, לא משנה כמה גדולה המגרעת או עד כמה הפינות של המכשיר מעוגלות.

 

• גוגל תאפשר ב-Q הפעלת מצב WiFi ייחודי, שמאפשר השהיה (Latency) נמוכה - תכונה חשובה במיוחד לגיימרים ולמשחקי אינטרנט מרובי משתתפים. המצב הזה אמור להוביל לשיפור בזמן התגובה בין השרת הראשי לבין החיבור בבית.

 

• באתר מפתחי האנדרואיד המפורסם XDA מצאו בגרסת הבטא של ה-Q ממשק חדש, שאותו הם מכנים Pixel Themes - ממשק מכשיר גוגל פיקסל הבסיסי. כך שאם אתם רוכשים גלקסי S9 ואתם רוצים להשתמש בו עם הממשק הבסיסי והנקי של גוגל, במקום זה של היצרנית הקוריאנית - תוכלו לשנות את הממשק בהינף אצבע.

 

גוגל (אילוסטרציה: Getty Images)
ההשקה - כנראה ברבעון השלישי(אילוסטרציה: Getty Images)

 

• באנדרואיד Q גוגל מוסיפה גם תמיכה במקודד הווידיאו החדש AV1, שמאפשר הצגת מדיה באיכות גבוהה גם בעת שימוש ברוחב פס נמוך. זוהי תכונה שתשפר את הצפייה בווידאו גם באזורים בעלי קליטה חלשה או חלקית.

 

• עוד תכונה מעניינת שנחשפה בינתיים ב-Q היא Dual Sim Dual Standby - תמיכה בהפעלה במקביל של שני כרטיסי סים בצורה מלאה. עד כה, הפעלה של שני קווים על מכשיר טלפון הפכה את אחד המספרים לזמין רק ברשתות דור שלישי, או אפילו 2.5. עם התכונה החדשה ניתן יהיה להשתמש בקו המשני באופן מלא. התכונה הזאת תהפוך אף ליותר שימושית עם המעבר העתידי לסים וירטואלי, eSIM, כמו באייפון X.

 

שווה להתקין?

כאמור, גרסת הבטא של Q ניתנת להורדה חופשית, אך מיועדת כרגע למפתחים בלבד ולא שווה עדיין את המאמץ והסיכון שבהתקנה שלה על מכשירים בשימוש יומיומי. נכון שהיא אמנם פועלת, לרוב, באופן יציב יחסית, אך היא מותאמת בינתיים אך ורק לסדרת מכשירי הפיקסל של גוגל ודורשת גם קצת ידע מקצועי, כדי להתמודד עם תופעות לא רצויות ובאגים.

 

אגב, Q עדיין לא זכתה לכינוי של ממתק כמו הגרסאות הקודמות (פאי, אוראו, נוגט, מרשמלו ועוד), והספקולציות על הממתק שיזכה בכך רבות. אם גוגל תכבד את מפת הדרכים שהיא עצמה הציגה בעבר, היא תושק ברבעון השלישי של השנה. בדרך כלל החברה נוהגת לחשוף את מערכת ההפעלה החדשה במהלך כנס המפתחים הגדול שלה, בתחילת מאי. אז גם ניתן יהיה להתרשם מהתכונות שתבחר לשמור לגרסה הסופית, המושקת בדרך כלל במהלך אוקטובר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים