טלוויזיה כמעט מושלמת: LG E9
הענקית הקוריאנית הצליחה לייצר מסך OLED מעוצב שנראה מעולה, מפיק סאונד מרשים ומצוייד במערכת הפעלה טובה ומהירה מתמיד. הוא אמנם עולה כ-17 אלף שקל, אבל שווה לבדוק את האח הקטן שלו שמחירו חצי מזה
ה-E9 של LG אינו מסך טלוויזיה מושלם, אבל הוא אחד הקרובים ביותר לשלמות שתמצאו בשוק כיום. המחיר שלו אמנם גבוה מאוד, אך החדשות הטובות הן שבחצי מחיר תוכלו ליהנות מרוב הדברים שהוא מציע.
אבל לפני שצוללים פנימה, שווה לומר כמה מילים על שיווק וטכנולוגיה. בשנים האחרונות אנחנו מוצפים בחומרים אודות מסכי טלוויזיה עם ראשי תיבות מאוד דומים. לסמסונג יש את QLED, להייסנס את ULED ובחו"ל תמצאו גם XLED. אלה כולם מושגים שיווקיים, בזמן ש-OLED היא טכנולוגיה שונה בצורה מהותית.
ההבדל הזה נובע מכך שבכל המסכים האחרים (למעט פלזמה, שדי נעלמו מהעולם), הנקודות שמהן מורכבת התמונה לא מאירות את עצמן. הן קובעות את הצבע, אבל נדרשת מנורה מאחורי המסך כדי להאיר את התמונה. זו הסיבה לכך שברוב המסכים תוכלו לראות את רגע ההדלקה - השחור של המסך הכבוי יהפוך לשחור "בהיר" יותר, כי קשה לחסום לחלוטין את האור הנמצא מאחור.
אז אמנם עברנו ממנורות גדולות לנורות קטנות ותאורה אזורית, שמטרתה להאיר רק את החלקים של המסך בהם קורה משהו ולהשאיר את החלקים השחורים יותר שחורים, אבל זה לא שחור מושלם. ב-OLED, לעומת זאת, כל נקודה מאירה את עצמה. כשהמסך נדלק, שום דבר לא משתנה עד אשר התמונה מופיעה. וכשהתוכן דורש חלק שחור בתמונה, הוא אכן יהיה שחור - שום אור לא יהיה שם.
רוב הטלפונים הפופולריים בשוק משתמשים במסך OLED מסוג כזה או אחר, אך החברה היחידה שמייצרת כיום פאנלים של OLED לטלוויזיה היא LG Display - חברת בת של LG. זה לא אומר שהענקית הקוריאנית היא היחידה עם מסכי טלוויזיה האלה - חברת הבת מוכרת את הפאנלים גם לחברות כמו סוני ופיליפס. אבל עד אשר סמסונג תשיק את ה-MicroLED המתחרה שלה לצרכנים, תתקשו למצוא מסך עם עומק צבעים כמו מסך OLED. יש להם גם חסרונות, כמו נטיה לצריבת תמונה (המסך מגיע עם שומר מסך שמטרתו למנוע את זה), והיעדר ציפוי למניעת השתקפויות. וכן, גם המחיר הגבוה-יחסית אינו יתרון, אם כי המחירים ממשיכים לרדת משנה לשנה.
מסך שמרחף באוויר
מה שמביא אותנו ל-E9 של LG - מסך OLED בגודל 65 אינץ' שמושק בימים אלה בארץ, במחיר 16,990 שקלים, כחלק מליין מסכי 2019 של החברה. נאמר כבר עכשיו: רוב יכולות המסך, בייחוד כאלה שקשורות לפונקציונליות שלו, תמצאו גם בדגם C9 הזול משמעותית, שמחירו מתחיל מ-8,490 שקלים (ל-55 אינץ'). זה עדיין מחיר גבוה, כן, אבל בהשוואה למחירי השנים הקודמות מדובר בהתקדמות משמעותית ממש. וכמו תמיד, דגמי אשתקד זוכים לירידה במחיר בימים אלה.הפרמיה העיקרית שתשלמו אם תחליטו לרכוש את E9 ולא את C9 היא עיצובית. זה אחד המסכים המעוצבים ביותר בשוק היום - דק להפליא, עם תחתית שקופה שגורמת למסך להיראות קצת כאילו הוא מרחף באוויר. יש לו בסיס עבה יחסית מאחורה, אבל הוא מוסתר ולא מפריע ליהנות מאיך שהמסך נראה. גם לא תמצאו כאן נורה מציקה שתפקידה לומר לכם שהמסך מחובר לחשמל - יש אור אדום עמום במרכז מסגרת הזכוכית במקום.
בנוסף, יש גם את עניין הסאונד. בבדיקה המסך לא היה מחובר למערכת קולנוע ביתית, והסאונד אמנם לא היה היקפי אבל הוא בהחלט ניסה. יש כאן מערכת 4.2 עם הספק של 60 וואט מובנית במסך, שמטרתה לנסות ולהקרין צליל כך שישתקף מקירות החדר. יש כאן גם מערכת שמאפשרת לכם להגדיר את מקום הישיבה שלכם באמצעות השלט, כדי שהמסך "יידע" איך בנוי החדר ואיך להתאים את הצליל. אלה יכולות שלא תמצאו בדגם הזול יותר.
חנות יישומים עשירה
אחד הדברים המפתיעים ביותר במסך הזה הוא איכות הביצועים של ממשק הפעולה שלו. הממשק, המבוסס על מערכת הפעלה WebOS, סוף סוף הגיע למשהו שאפשר לקרוא לו בגרות. הוא לא סתם מהיר, אלא מהיר מאוד - גם כאשר אתם עוברים בין תפריטים, או נכנסים לאפליקציות שנמצאות במסך. אם רק לפני כמה שנים לא הייתה תחרות אמיתית בין ממשקי טלוויזיות לבין קופסאות ייעודיות כמו AppleTV, עכשיו אין כמעט הבדלי מהירות. ואם כן יש לכם קופסה נוספת, השלט של LG יוכל לשלוט גם בה.השלט הזה, כרגיל אצל LG, יכול לתפקד כסמן ולאפשר לכם לנווט בהזזה של פרק כף היד במקום לחיצה על כפתורים. האם זה נוח? בדרך כלל כן, אבל לא תמיד. כשאתם צריכים להקליד משהו על המסך, זה יכול להיות קצת מציק.
בשלט יש גם כפתורים ייעודיים לנטפליקס ואמזון וידיאו, אם כי בישראל רבים הם הסיכויים שאלה לא יהיו האפליקציות העיקריות שלכם. כאן שווה לציין את חנות היישומים המקומית העשירה של LG, שכוללת אפליקציות (סבירות עד טובות, ברובן) לשירותים כמו סלקום TV, פרטנר TV, הוט, כאן ורבים אחרים. בולטת בהיעדרה אפליקציית סטינג TV של יס, שעדיין נמצאת בפיתוח.
החלקת תמונה? זה מציק
ואיך התמונה? מהטובות שתוכלו לקבל היום, וזה לא דבר של מה בכך. גם לאחר שמתרגלים לרמות הצבע המרהיבות של OLED, מבחינים שהמעבד החדש בטלוויזיה מצליח לעשות עבודה מרשימה ממש עם תוכן שאינו 4K. זו נקודת חולשה של רבים מהמסכים החדשים - יש יותר מדי פיקסלים ומעט מדי מידע על התוכן שאפשר להציג בהם, אז המעבד מתחיל לאלתר. כאן, לעומת זאת, תכני HD ואפילו תכנים ברזולוציה נמוכה יותר, נראים ממש ממש טוב.
הקוצים באליה הם מינוריים, אבל שווה להזכיר אותם. למרות כל ההתקדמות בתחום, אני עדיין לא אוהב את מנגנוני החלקת התמונה שמופעלים כברירת מחדל במסך. הם פחות מורגשים מאי פעם, אבל עדיין מצליחים להציק. כן חייבים לומר שהמסך יודע לזהות כשאתם עוברים לקונסולת משחק, ומתאים את התמונה למשחקים. בכלל, כדאי לומר שמשחקים - במיוחד משחקי 4K - נראים ממש, ממש טוב על המסך הזה.
כל עיבוד התמונה הזה קיים גם ב-C9. ולשני המסכים יש גם 4 חיבורי HDMI 2.2, כמו גם שלושה חיבורי USB, תמיכה בבלוטות' 5, חיבור רשת, תמיכה בשליטה דרך האפליקציה ו-HDMI eARC.
השורה התחתונה
ה-E9 הוא מוצר שמנסה (ומצליח) לתת רושם של מסך יוקרתי, אבל יש לו גם את הטכנולוגיה והאיכות כדי לא להיות סתם אביזר ביתי מעוצב אלא מסך באמת מרשים. לא פחות חשוב מכך, הוא מראה שוב עד כמה OLED היא טכנולוגיה מרשימה. והטכנולוגיה הזו, כאמור, זמינה היום גם במחיר נמוך הרבה יותר.