לראשונה: משרד מבקר המדינה מארח כנס סייבר בינלאומי
מבקרי מדינה ונציגים מ-13 מדינות, בהן ארצות-הברית, גרמניה, הולנד ושבדיה - הגיעו לכנס שיימשך כל השבוע, ויעסוק בדרכי ההתמודדות של המשרד מול האיום המתמשך. אלי מרזל, מנכ"ל משרד המבקר: "זו תעודת כבוד שהגיעו לכאן העלית של מבקרי המדינה בעולם"
במהלך השבוע הקרוב, עורך משרד מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור, כנס חירום, הראשון אי פעם ביוזמת המשרד, בנושא לוחמת סייבר. בכנס משתתפים מבקרי מדינה ונציגים מ-13 מדינות, בהן ארצות-הברית, הולנד, שבדיה, גרמניה, פינלנד, אירלנד, פולין והודו. במהלכו, ייחשפו האורחים להדגמות, הרצאות ודיונים בנושא ההתמודדות עם מתקפות סייבר - ברמת משרד מבקר המדינה.
"ממש לפני כמה דקות ערכנו למבקרים הדגמה - סימולציה של פריצה לטלפונים סלולריים ולרשתות מחשב", מספר אלי מרזל, מנכ"ל משרד מבקר המדינה, "הראינו להם איך דבר כזה יכול להתבצע בקלות. יהיו גם הרצאות של משטרת ישראל, של מטה הסייבר הלאומי, נעסוק במקרי בוחן נקודתיים וכדומה".
מה בעצם למשרד מבקר המדינה ולתחום הסייבר?
"אנחנו לא עוסקים בנושא כמו שמטפלים בו במטה הסייבר הלאומי כמובן", משיב מרזל, "התפקיד שלנו הוא להיות ערוכים להתמודדות עם סיכונים - ובמקרה הזה, לבדוק כיצד הרשות המבצעת מתכוננת להתמודד עם האיום הזה. אנחנו סוג של חלוצים בתחום, ישראל כבר התחילה לעסוק עם זה במסגרת משרד המבקר, כתבנו כר כמה דו"חות - אבל מובן שהם חסויים".
לטענת מרזל, מקומו של משרד המבקר הופך רלוונט במיוחד כשמדובר בתחום שיש לו נגיעה לסקטור הפרטי: "קחי לדוגמה עכשיו את המכירה שהייתה של מובילאיי, שעוסקת בפיתוח של מכונית אוטונומית. 15 מיליארד דולר - נקנתה על ידי אינטל. שתיהן חברות פרטיות. מה קוה אם יש מתקפת סייבר פתאום על הפיתוח הזה, שמשביתה כלי רכב? אנחנו שואלים - מה התפקיד של המדינה במקרה כזה? הרי לאזרחים יש ציפייה שהמדינה תיכנס לפעולה ותגן עליהם, ובצדק. אז אנחנו צריכים לברר מה המסגרת החוקית שמאפשרת לנו לפעול במקרים כאלה".
מרזל מספר כי מלבד קיום הכנס, משרד מבקר המדינה עובר תהפוכה של ממש בכל הנושא של חדשנות וטכנולוגיה. "היום כשבאים ועושים ביקורות זה כבר לא 'תוציאו את הקלסרים'. זה כבר לא בארכיונים, זה בתוך כמויות של מידע דיגיטלי. כל תהליך הביקורת שלנו שינה את פניו - ברמת החומרה, התוכנה וההכשרה של הצוותים העובדים".