החברה הישראלית שנלחמת ברחפני ריגול ופשע
כבר לא סתם גאדג'ט תמים: רחפנים נכנסים לבתי כלא עם סמים ומשתתפים בפעולות טרור. הפיתוח של סלברייט הישראלית יאפשר לשלוף מהרחפנים נתונים כדי להילחם בהם
סלברייט (Cellebrite) היא חברה ישראלית בינלאומית, הפועלת בתחום הפורנזיקה (הזיהוי הפלילי) הדיגיטלית, המספקת פתרונות לשוק אכיפת החוק. עד היום, המערכת שפיתחה החברה מאפשרת אחזור, גיבוי נתונים ודיאגנוסטיקה בעיקר בטלפונים סלולריים, סמארטפונים וטאבלטים. במערכת שלה נעשה שימוש בסוכנויות אכיפת חוק, צבא ומודיעין, אבטחה וממשל, בעשרות מדינות. בעבר פורסם שהחברה הייתה מעורבת בניסיון לפרוץ לאייפון של מחבל שנחקר על ידי ה-FBI בארה"ב.
בשנים האחרונות הפכו רחפנים אזרחיים קטנים לאיום בטיחותי, ביטחוני ופלילי - גם בישראל. רון סרבר, מנכ"ל משותף בסלברייט, אמר: "השימוש ברחפנים למטרות פליליות ולטרור, ובכללן הברחות, עבירות נשק ואיסוף מידע מודיעיני על תשתיות ומתקנים רגישים, הפך נפוץ יותר ויותר, בעקבות זמינותם של רחפנים מתוחכמים ולא יקרים, מה שמאתגר את גופי אכיפת החוק ברחבי העולם".
איך זה יעבוד? כשרחפן שהיה מעורב בפעילות פלילית או טרור נופל לידי משטרה או צבא, החוקרים יוכלו להשתמש במערכת החדשה של סלברייט כדי להתחבר ל"מוח" הפנימי של הרחפן. לפי סלברייט, עד היום המידע שהיה ניתן לשלוף היה מוגבל, אך באמצעות המערכת אפשר לחלץ ממנו "ראיות דיגיטליות קריטיות", כהגדרת החברה, כגון תמונות, קבצי וידיאו, רישומי פעולות, מפות המבוססות על מיקום וזמן ונקודות המראה ונחיתה.
זה כולל גם מידע שנמחק אוטומטית על ידי הרחפן. "המידע מעניק לרשויות האכיפה והצבא מבט מבצעי מקיף, תובנות מעמיקות וסיוע בזיהוי הנפשות הפועלות, בניית תיקים מבוססים יותר ונקיטת פעולה", מסבירים בסלברייט.
רק בשבוע שעבר מסר שירות בתי הסוהר כי בשנה החולפת התרחשו 40 אירועי חדירה של רחפנים לבתי סוהר - כולל אירוע שבו רחפן החדיר לתוך מתקן כליאה חומר חשוד כסם ואמצעי לחימה. בעולם עולה החשש שגופי טרור יעשו שימוש ברחפנים זעירים לא רק לריגול ומעקב והברחה - אלא כדי לתקוף מטרות אזרחיות וצבאיות. רחפנים גם מהווים איום בטיחותי: בשנה שעברה התרחשו 24 מקרים שבהם רחפנים כמעט התנגשו במטוסים או מסוקים.
בעולם יש חברות וממשלות ששוקדות על פיתוח כלים שיוכלו ליירט או להשמיד רחפנים קטנים מרחוק. אחת מהן היא רפאל, שפיתחה מערכת לשיבוש וליירוט רחפנים ("כיפת ברזל נגד רחפנים").
הכתבה פורסמה במוסף "ממון" ב"ידיעות אחרונות"