הרשת רוצה להישאר נייטרלית
מחר תעלה להצבעה באיגוד התקשורת האמריקני ההצעה לבטל את נייטרליות הרשת כפי שעוגנה על ידי אותו איגוד בשנת 2015. מה זה עלול לעשות לאינטרנט בעולם ומה בישראל?
כשדונלד טראמפ נבחר לנשיאות ארה"ב הוא הבטיח מעל מספר רב של במות, שהוא מגיע בין היתר גם בכדי לבטל ולשנות רגולציות וחוקים שיזם הממשל הקודם של הנשיא אובמה.
אחת מהתקנות הללו היא "נייטרליות הרשת", תקנה שאוסרת על ספקיות האינטרנט להפלות גולשים על בסיס סוג המידע אותו הם צורכים, קרי טקסט, וידאו או תמונה, בכל מה שנוגע לרוחב הפס אותו הם מקצים לכך.
בשנת 2015 עיגן ממשל אובמה בכתובים את חוק נייטרליות הרשת ומחר תעלה להצבעה על ידי יושב ראש איגוד התקשורת החדש, אג'יט פאי, מינוי של טראמפ כמובן, ההצעה לבטל מיידית את החוק הזה ולאפשר לספקיות האינטרנט להקציב רוחב פס שונה לגולשים שונים על פי התוכן בו הם צופים, המקומות מהם הם גולשים ועוד שיקולים שכרגע לא ממש ברורים.
הסיבה בגללה רוצה ממשל טראמפ לבטל את החוק הזה היא שלטענתו, זהו חוק שפוגע בתחרות החופשית ובשוק החופשי ושיש לאפשר לספקיות האינטרנט לחתום על חוזים ושיתופי פעולה מסחריים עם גופי התקשורת השונים ובכך לתעדף את מי שישלם יותר. תארו לעצמכם מצב שבו חברת תקשורת, בעלת שליטה באתר אינטרנט תיתן לו עדיפות מבחינת רוחב פס על פני אתרים אחרים. את הגולש לא יעניין כל כך מי יספק לו את המידע, הוא יעדיף לגלוש היכן שהוא יקבל את מהירות הגלישה הגבוהה ביותר.
יתרה מזאת, תהיה לספקי האינטרנט אפשרות לתעדף מכשירים מסויימים, כך שמי שיגלוש במכשירים של חברה מסוימת יקבל קצב גלישה טוב יותר מאשר כאלו שישתמשו בסמארטפונים של חברה מתחרה, או אפילו הבדלים בתעדוף על בסיס אזורי המגורים, מערכות ההפעלה, אתרים מסחריים מסויימים ועוד.
קשה לדמיין לאיזו רמה של אפליה ביטול החוק הזה יוכל לגרום אבל בארה"ב מיליוני אנשים דרוכים לקראת ההצבעה מחר (ה') באיגוד התקשורת האמריקני וגופים רבים, בינהם שדרי טלוויזיה, עיתונאים ובעיקר פוליטיקאים, מן הסתם מהצד השני של המפה הפוליטית בארה"ב, מתנגדים בתוקף למהלך הזה וחוששים מההשלכות שהוא יגרום. "סופו של האינטרנט כפי שאנחנו מכירים אותו" כך נאמר בנסיבות רבות בתקופה האחרונה.
גם מי שאחראי על פיתוח האינטרנט, טים ברנרס לי, ביחד עם מייסד אפל, סטיב ווזניאק חתמו על מכתב שהועבר לחברי הקונגרס בארה"ב ובו הם דוחקים בהם לא לאשר את המהלך המסוכן לטענתם. "זהו איום חד משמעי לקיומה של הרשת" הם אומרים.
מה בישראל? ובכן, גם בישראל נייטרליות הרשת מעוגנת בחוק שנחקק לפני כ-4 שנים ולכן על פניו אין מקום לדאגה שמהלך כזה יוכל להתרחש גם אצלנו, אבל מומחים בתחום התקשורת מצביעים על חולשות בחוק הישראלי שכן מתיר לספקיות האינטרנט לתעדף או לעשות את ההיפך מזה בנוגע לגולשים שעוברים איזה גבול של שימוש סביר וזה כשלעצמו מהווה רמה מסוימת של סכנה שמשהו עלול להשתנות גם אצלנו. אנחנו בכל אופן, מקווים שלא.