לא רק ספורט: אולימפיאדת החורף היא מופת של טכנולוגיה
רחפנים, שידורי ,VR תחרויות רובוטים: אולימפיאדת החורף בקוריאה הדרומית הפכה לזירת התגוששות בין ענקי הטכנולוגיה
ובכל זאת, יש משהו באולימפיאדת החורף הנערכת בימים אלה בפיונגצ'אנג שבקוריאה הדרומית, שמושך תשומת לב עולמית ואין לו קשר לספורט. אם מקלפים את המעטפת הספורטיבית, האירוע הזה יכול בקלות להיחשב כתצוגת תכלית טכנולוגית מרשימה במיוחד, הרבה יותר משמעותית מבשנים הקודמות. הסיבה קשורה במיקום: קוריאה הדרומית היא מגרש הבית של שתי ענקיות טכנולוגיה מתחרות — סמסונג ו-.LG
לסמסונג יש חלק מרכזי בעצם מיקום המשחקים האולימפיים כאן. יו"ר קבוצת סמסונג המיתולוגי, לי קון-הי, קיבל לפני כמעט עשור חנינה מהנשיא דאז, לי מיונג-באק, לאחר שהואשם בהעלמות מס ושוחד, אבל רק בתמורה להבטחה שידאג להעברת המשחקים האולימפיים "הביתה". מאז השקיעה סמסונג למעלה מ-500 מיליון דולר בחסויות למשחקים. מחלקת הקשרים הבינלאומיים של החברה הפכה את ההבטחה למשימה של ממש. ואכן, ב-2011 הוכרז כי קוריאה הדרומית נבחרה לארח את משחקי החורף.
מאז, אגב, שערוריות המס של סמסונג רק חוזרות לכותרות. בשנה שעברה הורשע ונאסר הבן והיורש, לי ג'אה יונג, בגלל מתן שוחד לנשיא, ואילו בשבוע שעבר נודע כי אביו, שזכה בעבר למחילה, נחשד שוב בהעלמות מס של 7.5 מיליון דולר. חילקו סמארטפונים הנוכחות של סמסונג במשחקים האולימפיים היא משהו שאי אפשר להתעלם ממנו.
לצד חסויות שגרתיות החברה סיפקה למעלה מ- 4,000ממכשירי הדגל שלה, גלקסי נוט ,8למשתתפי אולימפיאדת החורף ולחברי הצוות. הטלפונים עוצבו מחדש ברוח המשחקים, בדומה למה שעשתה החברה באולימפיאדת ריו ,2016 אז חילקה מכשירי גלקסי S7 אדג' במהדורה מיוחדת. אלא שהפעם היו מי שלא יכלו לקחת איתם הביתה את המכשיר. המשתתפים מקוריאה הצפונית ומאיראן, מדינות הנתונות תחת סנקציות כלכליות של האו"ם, התבקשו להשתמש במכשירים אך ורק בתחומי האירוע ובמסגרת הזמן של המשחקים, וייאלצו להשאיר אותם מאחור כשהם חוזרים למדינותיהם.
סמסונג היא, כמובן, לא הענקית היחידה במשחק. "אינטל" משדרת את האירועים והתחרויות בטכנולוגיית VR (מציאות וירטואלית) עבור מי שברשותו הציוד המתאים, ומאפשרת צפייה בהם מהמחשב האישי באמצעות מערכת ההפעלה "חלונות" וגם מסמארטפונים. גם ה"ניו-יורק טיימס" יצר באפליקציה שלו חוויית מציאות רבודה, שבה השתתפו ארבעה ספורטאים מובילים. פתרונות מציאות מדומה מקבלים במה משמעותית באירועי ספורט גדולים מהסוג הזה, והפוטנציאל שלהם לחיבור צופים, בייחוד בכל הקשור לענפי ספורט אקסטרים, הוא עצום.
1,218 רחפנים בסנכרון מושלם
אינטל לקחה על עצמה גם את מופע הרחפנים, ושברה שיא עם תצוגה של 1,218 רחפנים במופע אורות מרהיב וממוחשב בטקס הפתיחה של האולימפיאדה. הרחפנים יצרו בין היתר את סמל האולימפיאדה בסינכרון מופתי. המופע, אגב, הוקלט מראש באחת החזרות שהתקיימו בכלל בדצמבר, וההקלטה היא ששולבה במהלך השידור הישיר, בשל מה שהוגדר על ידי דובר הוועד האולימפי "שינוי לוגיסטי מאולתר". אבל אינטל, מצידה, חגגה את שבירת שיא גינס לכמות רחפנים הטסים באופן סימולטני. לצד זאת, בכל ערב במהלך המשחקים החברה מעלה בשמי פיונגצ'אנג מופע אורות חי של 300 רחפנים.
המשחקים גם אירחו לראשונה בהיסטוריה תחרות מסוג חדש: על מסלולי השלג התייצבו לתחרות סקי טכנולוגית שמונה רובוטים דמויי אדם, שנוצרו על ידי מעבדות מחקר באוניברסיטאות בקוריאה וגם על ידי חברות פרטיות. אלא שהטמפרטורות על המסלול צנחו, דבר שגרם לכשלים אצל הרובוטים, ובסופו של דבר מרביתם מעדו לאורך המסלול. המנצח, הרובוט ,Taekwon-V ניווט בהצלחה ועבר דרך חמישה שערים ב18- שניות במורד המסלול וזיכה את יוצריו בפרס של עשרת אלפים דולר.
ואיך אפשר בלי מתקפת סייבר? במהלך טקס הפתיחה בשבוע שעבר שותקו רשת האינטרנט וה-WiFi באצטדיון ל-12 שעות, וכן הותקף האתר הרשמי של המשחקים — מה שיכול להסביר אולי גם את תקלת הרחפנים. הצוות המארגן הודיע כי המתקפה נבלמה וכי לא נגרם נזק משמעותי. המארגנים סירבו לציין את מקור המתקפה, אולם לפי הערכות המומחים ברשת היא הגיעה מרוסיה, שלא הורשתה להשתתף במשחקים בגלל השימוש הנרחב של ספורטאיה בסמים ממריצים.
המשחקים צפויים להימשך עד 25 בפברואר, כך שאם הקרלינג לא מצליח להדביק אתכם אל המסך, אולי שווה בכל זאת להישאר עם האצבע על הדופק בשל הטכנולוגיה.