קניתם טלוויזיה לכבוד המונדיאל? - כך תתחברו ל-4K
הוט, יס, שירותים מבוססי אינטרנט או אפליקציה בלבד - כל מה שצריך כדי לראות בטלוויזיה את משחקי הגביע העולמי באיכות הכי גבוהה. המדריך המלא
המתקפה הפרסומית המשולבת של יצרניות האלקטרוניקה וספקיות שירותי הטלוויזיה לקראת המונדיאל הצליחה לייצר מסך עשן כבד סביב הצפייה במשחקים באיכות 4K. חברות טלוויזיה, שביומיום מסתפקות בהיצע אפסי, אם בכלל, של סדרות וסרטים באיכות הזו, הופכות פתאום למלכות ה־4K. אז נכון, זה העתיד, והמחירים אכן ירדו ועוד יירדו – אבל מי שממהר דווקא עכשיו להוציא מכיסו סכום נכבד על "שדרוג ל־4K" – צריך להביא בחשבון שהיום שאחרי המונדיאל יהיה הרבה פחות מלהיב.
מה זה בכלל 4K
המונח 4K מתייחס למספר הפיקסלים המרכיבים את המסך. ככל שמספרם גדול יותר, התמונה חדה יותר. בטכנולוגיית 4K רזולוציית המסך היא של 3840×2160 – רזולוציה הגדולה פי 4 מ-HD. בזכות הרזולוציה הגבוהה, 4K מכניסה מעין תלת ממדיות גם לתמונת דו-ממד, בשל חדות האובייקטים שנמצאים במיקוד. טלוויזיות 4K מספקות צפייה חדה ועשירה יותר בפרטים ובצבעים, וחוויה ריאליסטית.
כדי לצפות באיכות 4K, לא רק המסך צריך להיות מותאם לטכנולוגיה – גם התוכן המשודר אליו צריך להיות כזה. שידור בפורמט 4K דורש "רוחב פס" גדול יחסית, שמחייב את שירותי הטלוויזיה השונים להיערך אליו במערכות התפעול והשידור שלהם.
כבלים, לוויין או אינטרנט
על מה כל המהומה? לראשונה בארץ, תאגיד השידור "כאן" (ערוץ 11) השקיע משאבים ומאמץ ויעביר את רוב משחקי המונדיאל (64 משחקים) באיכות 4K בערוץ טלוויזיה ייחודי שנקבע לשם כך, 511. גם באתר האינטרנט של התאגיד, אגב, שאליו ניתן לגשת מכל מחשב אישי, ניתן יהיה ליהנות מאיכות השידור הגבוהה, אם מסך המחשב שלכם תומך בה. אפשר גם לחבר פשוט את המחשב לטלוויזיה ולהנות מצפייה חינם. לעומת זאת, באפליקציות הסמארטפון של רוב ספקיות הטלוויזיה איכות הצפייה תהיה מוגבלת ל־HD: במסך קטן כזה, מי צריך יותר.
פשוט? אז זהו, שלא: בשביל לקלוט בטלוויזיה את שידורי ערוץ 511 באיכות 4K נדרשים כמה וכמה תנאים הכרחיים.
תנאי ראשון הוא טלוויזיה שתומכת בקליטה ובהצגה של איכות 4K, אבל התנאי הזה לא מספיק. את הטלוויזיה הרי יש לחבר למקור שידור כלשהו. וכאן יש 3 אפשרויות עקרוניות: חיבור לכבלים של הוט, חיבור ללוויין של יס או חיבור לאינטרנט, לאחד משירותי הטלוויזיה החדשים המבוססים על הרשת (OTT).
אזהרה: מנויי השירותים מבוססי האינטרנט יזכו לצפייה יציבה ואיכותית ב־4K רק אם מהירות האינטרנט הביתי בנקודת החיבור לטלוויזיה או לממיר היא לפחות 20 מגה־ביט לשנייה. לא מספיק שהחבילה בבית מגיעה למהירות כזו; קובעת המהירות בפועל בטלוויזיה או בממיר (נטפליקס, למשל, טוענת כי צפייה בתכניה באיכות 4K דורשת מהירות גלישה מינימלית של 25 מגה־ביט לשנייה).
האופציה החינמית
יש אפשרות רביעית, שמעטים יודעים עליה, השמורה בינתיים רק לבעלי טלוויזיות 4K חכמות של סמסונג משנת 2015 ואילך (בתוך ימים, לאחר שייחתם ההסכם בנושא, אולי גם של LG). הללו זקוקים רק לחיבור אינטרנט לטלוויזיה – רצוי חוטי, ישירות מהראוטר, בכבל רשת רגיל, אבל אפשר גם ב־WiFi; רוב טלוויזיות 4K החכמות מגיעות עם קליטת WiFi מובנית.
בעלי הטלוויזיות הללו הם בני מזל, כי כל שהם נדרשים לעשות הוא לגשת לחנות האפליקציות הנכללת בממשק ולהוריד שם את אפליקציית "כאן". מכאן ואילך, כדי לצפות במשחקים חינם אין כסף – באיכות 4K ובלי מינוי לשום שירות – הם צריכים רק להיכנס לאפליקציה.
בעלי טלוויזיות אחרות חייבים להיות מנויים על אחד משירותי הטלוויזיה בתשלום, אבל גם זה לא מספיק. לפני שנפרט מה עוד צריך, חשוב להזכיר: בניגוד לשידורים בהוט וביס — כל השידורים המסתמכים על רשת האינטרנט סובלים מתופעת ה"דיליי" המוכרת: גם בשידור חי – כל פריים מופיע על המסך באיחור של כ־20 עד 50 שניות מהרגע שבו צולם בפועל.
הוט: רק ממיר FIBER 4K
לא כל מנויי הוט יכולים לצפות באיכות 4K, אפילו לא רובם. המאושרים יהיו רק בעלי הממיר הכי חדש של החברה, מסוג FIBER 4K, וכאלה, לפי הוט עצמה, יש בארץ "עשרות אלפים" בלבד. לממיר הזה זכאים מנויים חדשים לתוכניות ה"טריפל" וה"דאבל" של החברה. לקוחות קיימים, שיש להם ממיר FIBER, יוכלו לקבל את ממיר ה־4K בתוספת של עוד 10 שקלים בחודש. עקרונית, גם שאר הלקוחות יכולים לשדרג לממיר החדש, אבל הוט מזהירה: חלק מהתכונות שלו יעבדו רק אם ספקית האינטרנט בבית היא הוט. ובכל מקרה, תוכלו להזמין בחברה ממיר 4K אחד בלבד.
יס: רק ממיר "אולטרה"
גם בין מנויי יס מי שיוכלו לצפות במשחקים באיכות 4K הם רק בעלי הממיר החדש שלה, מסוג "אולטרה", כלומר כ־100 אלף בתי אב. יש לכם ממיר אחר? תוכלו לשדרג ל"אולטרה" בתוספת של 10 שקלים בחודש. ממש מתעקשים על עוד ממיר כזה? התענוג הזה כבר יעלה לכם עוד 60 שקל בחודש. יס, אגב, הייתה הראשונה להשיק בארץ ממיר 4K, ומכל החברות יש לה, בינתיים, את מגוון תכני ה־4K העשיר ביותר, עוד לפני המונדיאל.
סלקום TV: באפליקציה או בסטרימר
סלקום, הראשונה להשיק בישראל שירות טלוויזיה נרחב מבוסס אינטרנט, מאפשרת קליטת שידורי 4K בכמה דרכים. הראשונה כלל לא דורשת ממיר או סטרימר, אלא רק טלוויזיה חכמה 4K עם מערכת ההפעלה אנדרואיד TV – כמו אלו של סוני, פיליפס, טושיבה, פוג'יקום ושארפ – וגם טלוויזיות ה־4K של חברת LG. במכשירים הללו יש להוריד את אפליקציית סלקום TV מחנות האפליקציות, והצפייה נעשית דרכה. את הטלוויזיה יש לחבר לרשת האינטרנט הביתית (באמצעות כבל ישיר מהראוטר או ב־WiFi). שימו לב לצורך במהירות גלישה מינימלית של 20 מגה־ביט לשנייה.
האופציה האחרת לקליטת המשחקים ב־4K בסלקום היא שימוש בסטרימר 4K של שיאומי שהחברה מציעה או בסטרימר אפל TV בגרסתו האחרונה, 4K (הגרסה הקודמת שמוכרת סלקום לא תומכת ב־4K). החברה מאפשרת ללקוחותיה לבחור גם בממיר בסיסי, שקולט את ערוצי "כאן" באמצעות אנטנה מ"עידן פלוס". הממיר הזה לא תומך ב־4K (אבל כן תומך ב־HD).
אגב, ממירי ה־4K בסלקום כלולים במחיר חבילת השירות. כל ממיר נוסף: 29 שקל בחודש.
פרטנר TV: כולם יכולים
פרטנר נערכה מראש לעידן ה־4K, והממיר הייעודי שלה – המכשיר היחיד שדרכו ניתן ליהנות מהשירות, ושנמצא אצל כל לקוחותיה – תומך בטכנולוגיה. החברה לא מציעה עדיין אפליקציה לטלוויזיות חכמות, שיכולה לחסוך את הממיר. מחיר הממיר נכלל בחבילת השירות, וכל ממיר נוסף עולה 29 שקל בחודש.
נקסט TV פלוס ורמי לוי TV
שני שירותי הטלוויזיה הללו, המבוססים על טכנולוגיית האינטרנט, הם למעשה אחד, ושניהם מבית הוט. שניהם מספקים ממירים ייעודיים שאינם תומכים בטכנולוגיית 4K, ולכן המנויים לא יוכלו לצפות דרכם במשחקים באיכות 4K.
סטינג TV
שירות הטלוויזיה מבוסס האינטרנט מבית יס מגיע עם סטרימר תומך 4K המבוסס על מערכת ההפעלה אנדרואיד, דבר שמאפשר לקלוט דרכו את השידורים באיכות הגבוהה. כל ממיר נוסף יעלה לכם 19 שקל בחודש. עם זאת, גם בלי הממיר הייעודי – כמו סלקום TV, השירות מציע אפליקציה המתאימה לטלוויזיות חכמות המבוססות על אנדרואיד TV או לסטרימרים המבוססים על אותה מערכת הפעלה. כך שאפשר לצפות בו ישירות, בלי ממיר, בטלוויזיות סוני, פיליפס וטושיבה, ולפי החברה – בקרוב גם בטלוויזיות חכמות של סמסונג ו־LG.
סמארט
שירות הטלוויזיה מבוסס האינטרנט מבית טריפל C אמנם זמין כאפליקציה בטלוויזיות חכמות מבית סמסונג ו־LG, אבל ניתן יהיה לקלוט דרכה את שידורי המונדיאל באיכות HD בלבד. חבילת סמארט מאפשרת גם קליטה דרך ממיר התומך ב־4K, אבל בחברה החליטו שלא להיכנס להשקעה הנדרשת לצורך קליטת שידורי המונדיאל באיכות הזו. המנויים יסתפקו הפעם ב־HD.